Ziarul de Duminică

Rotaţia democratică a puterii şi dictatura mediocrităţii

Rotaţia democratică a puterii şi dictatura mediocrităţii

Autor: Ziarul de Duminica

14.12.2012, 00:02 312

Jurnalism politic

Dintre mulţimea de volume apărute în toamna acestui an, mai ales în preajma alegerilor parlamentare, am selectat trei, semnate de trei oameni total diferiţi, un scriitor academician, un om de teatru şi televiziune şi scriitor, şi un profesor universitar, pentru că îi apropie o vehemenţă asemănătoare împotriva actualului preşedinte. Toţi trei şi-au adunat toate sau o parte din articolele publicate în ultimii ani, articole ale căror teme au fost starea politicii actuale şi războiul cu preşedintele.

Augustin Buzura - Nici vii, nici morţi. Editura RAO

Prefaţă de Răzvan Voncu. Volumul cuprinde editorialele publicate de Augustin Buzura în revista "Cultura", între 2009 şi 2012, şi continuă, cronologic, precedentul volum de articole, "Canonul periferiei", apărut cu puţin timp în urmă la Editura Limes. În acest fel, întregeşte jurnalul politic şi cetăţenesc al scriitorului. Atitudinea culturală şi civică a autorului a fost subliniată de cei care au vorbit la lansarea cărţii, la recentul Târg dE carte Gaudeamus. Criticul literar Ion Simuţ a apreciat la lansare că este "o carte de atitudine a unei mari autorităţi morale, şi nu expresia unui spirit de partid, deoareceAugustin Buzura nu exprimă o ideologie, ci o poziţie intelectuală".Criticul Razvan Voncu a remarcat "continuitatea problematicii cărţii cu întreaga operă" a lui Buzura, carevine pe un fond spiritual ardelenesc,pe filiera iluminismului şi paşoptismului. În opinia lui Voncu, autorul nu este nici un european fervent şi nici un românist exagerat, ci "o minte limpede, cu o credinţă în puterile naţiunii şi încredere în destinul ei istoric". "Este un efort de a spune ce crezi, ce trebuie, în momentul care trebuie, şi nu dupa aceea, când e mai uşor", a spus Augustin Buzura, caracterizându-şi cartea. El a mărturisit că scrie despre lichele, dar este convins ca nu avem doar lichele, iar România va avea un viitordacă va învăţa să spună "nu"."Nu îmi pot ascunde impresia că, de două decenii, suntem asemeni unui bolnav aflat la o secţie de terapie intensivă condusă de cei mai incompetenţi şi aroganţi felceri, un bolnav care nici nu moare, dar nici nu trăieşte", opinează scriitorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO