Ziarul de Duminică

Rost/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

21.11.2013, 23:50 69

„Rostul e sens, e tâlc, e menire. Rostul înseamnă rânduială şi un mod anume de a trăi. Identitatea începe cu a-ţi şti rostul pe lume, iar când nu-l mai ai se cheamă că te-ai rătăcit.”

Aceasta pare să fie esenţa noului proiect vizual (fotografie şi film de scurtmetraj) ce adună mai multe ipostaze ale rostului românesc, de la gusturi la culori, miresme şi obiceiuri în albumul „ROST – Esenţe, gusturi şi stări româneşti” - fotografie de Răzvan Voiculescu, film de Şerban Georgescu.

La doi ani după „Bucătăria Hoinară”, Răzvan Voiculescu revine cu acest nou album de fotografie, un volum impresionant, 300 de pagini în condiţii grafice de excepţie, cum ne-a obişnuit, şi o colectie de ipostaze ale rostului: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă. Răzvan Voiculescu îl consideră piesa de încheiere şi cea mai amplă din seria dedicată satului tradiţional, serie din care au făcut parte si albumele „România - Ţinuta umilă a splendorii” si „Ţara Lăpuşului - Destine încrustate”.

Albumul a început de la ideea unei lumi aflate în crepuscul - in satele si orasele mici ale României, multe dintre mestesugurile vechi se pierd. Auzim din ce în ce mai des despre „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”. Oamenii acestia, care încă îţi ţin viu meşteşugul, nu au pe nimeni care să-i urmeze. Ideea de ROST - pe care o reprezintă aceşti meşteşugari, artisti sau păstrători de traditii, prea putin cunoscuti sau chiar uitati - e posibil ca miine sa nu mai existe. Parte a unei campanii nationale, albumul lui Răzvan Voiculescu si-a propus ca printr-un obiect de arta fotografica să aduca povestile si chipuile acestor „păstrători de rost” in fata publicului.

De-a lungul a doi ani, Razvan Voiculescu si echipa sa au intilnit, descoperit, fotografiat si filmat in toate regiunile tarii, aprope 100 de povesti ale „păstrătorilor de rost”. Potcovari, buciumani, cojocari, fierari, opincari, morari, rapsozi sau fauritori de tilincute sau de hamuri. Albumul este alcatuit din pictoriale, fiecare dintre ele dedicat unui astfel de „păstrător de rost”. Albumul include un film de scurtmetraj (making of) realizat de regizorul Serban Georgescu.

Lansarea albumului va avea loc joi, 28 noiembrie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, se va încheia cu un recital special al lui Tudor Gheorghe şi constituie punctul de pornire al campaniei naţionale „ROST - Esenţe, gusturi şi stări româneşti”. Mesajul principal al campaniei va fi „Avem un ROST. Îl păstrăm”. Beneficiul social al campaniei este acela de a oferi o varianta alternativă de modele, de „eroi”: autentici, umani, uneori plini de riduri, dar si de povesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO