Ziarul de Duminică

Romanov – o dinastie tragică/ de Ziarul de duminică

Romanov – o dinastie tragică/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

09.01.2014, 23:49 85

Nicholas Kazan

Sub tăvălugul istoriei şi al religiei

În căutarea identităţii şi a libertăţii

Editura Limes

Prefaţă de Ovidiu Pecican.  O lucrare atipică, spune de la început prefaţatorul, un eseu, care adună impresii personale, reflecţii tangent cu filosofia istoriei şi cu istoria civilizaţiei.

Nicholas Kazan este bistriţean, a absolvit Academia de Aviaţie de la Boboc, a emigrat în SUA în 1981 şi s-a stabilit în Alaska. După 1990 a călătorit mult în România. În cartea aceasta Kazan îşi pune în exerciţiu atât experienţa trăită, cât şi capacităţile reflexive pentru a servi astfel unui nou tip de iluminism. Se revendică drept urmaş al lui Lev Nicolaevici Tolstoi, cel care a „iluminat” lumea prin cărţile şi practicile sale, dar, în plus, îşi pune la lucru şi intuiţiile. „Pe parcursul istoriei – scrie N. Kazan – gânditorii dotaţi au cugetat asupra aspectelor de durată şi a principiilor. Alături au lucrat meşterii şi inginerii temporalului. Eforturile cumulate au dezvoltat ştiinţele şi tehnologiile. Oamenii de rând şi cuceritorii, societăţile, culturile şi civilizaţiile, evoluând sau dispărând, lucrând spre viitor fie pas cu pas, fie febril, organizaţi în structuri dezvoltate sau acţionând la voia întâmplării – aceasta este povestea trecutului uman, mitic sau istoric, angrenat în jocul evoluţiei umane. Cine să spună povestea?” Autorului îi place să recomande cu desobire capitolul al doilea al cărţii, despre „greşeala istoriei”. „Cred că prin debutul său – scrie Teodor Ardelean –,  Nicholas Kazan intră furtunos atât în lumea ştiinţei, cât şi în cea a eseisticii de  factură culturală complexă. O carte precum Sub tăvălugul istoriei şi al religiei nu ne «vizitează» prea des pe traiectoriile de lectură. Să ne bucurăm de acest dar şi să-i savurăm conţinuturile. Căci pentru a ne înţelege viaţa cu adevărat e nevoie de foarte multe cărţi. Dar şi de multe experienţe!” Pe de altă parte, despre cartea sa, Ştefan Borbely spune că „este o carte care incită, care-i provoacă pe cititori; e o carte frapantă”,  dar „nu poate fi de acord cu reducţionismul biologic, genetic al cărţii – o teorie de secol XIX, deja perimată, şi nici cu anti-maghiarismul cărţii care reprezintă o formă de retardare.”

Să revenim la prefaţator: „Cartea lui Nicholas Kazan este semnificativă pentru vârsta actuală a umanităţii. Ea înceracă – uzând de toate mijloacele – reflecţie, experienţă trăită şi metabolizată, analiza temerilor şi a superstiţiilor, a credinţelor şi a îndoielilor, a originilor spaimei – să deceleze un sens al avansului omenirii în timp, cât şi consecinţele acestui avans tehnologic care nu poate fi nicidecum egalat de viteza sufletească şi adaptiv-biografică a individului.”

Jean Des Cars

Saga dinastiei Romanov

De la Petru cel Mare la Nicolae al II-lea

Editura Corint

Traucere de Ileana Cantuniari. Postfaţă de Doru Dumitrescu. „La 17 iulie 1998, în timpul înhumării rămăşiţelor pământeşti ale familiei ultimului ţar, asasinat la Ekaterinburg în 1918, Boris Elţin, preşedintele de atunci al Federaţiei Ruse, a cerut public iertare pentru «crimele bolşevismului şi stalinismului». Martor al acestei ceremonii deosebite, jurnalistul francez Jean des Cars a pus pe hârtie povestea dinastiei Romanov, care a domnit în Rusia timp de trei secole şi care şi-a găsit din nou locul meritat în istoria oficială după ani de uitare, minciună şi dezinformare.

Saga dinastiei Romanov ne prezintă momente importante din viaţa şi domnia suveranilor care au stat, de-a lungul secolelor, pe tronul Imperiului Rus: Petru cel Mare şi Ecaterina a II-a, Elisabeta şi Pavel I, sau, mai aproape de vremurile noastre, Alexandru I şi Nicolae al II-lea, ultimul Romanov, ucis cu sălbăticie de bolşevici.

Într-un stil alert, adăugând amănunte picante şi încercând să ne facă să înţelegem psihologia fiecărui suveran şi felul în care a influenţat aceasta modul său de a guverna, autorul ne provoacă să aflăm mai multe despre istoria plină de vicisitudini a unei ţări fascinante, care a reprezentat şi continuă să fie o voce majoră în concertul naţiunilor.”

Jean des Cars (n. 1943) este un cunoscut jurnalist francez care a semnat articole în mari publicaţii precum Paris Match şi le Figaro. Reputat specialist în istoria marilor familii ale aristocraţiei europene, cu deosebire a familiilor Habsburg şi Grimaldi, este autor al mai multor cărţi foarte apreciate de marele public, printre care se numără: Eugénie, la dernière impératrice, Perrin, 1997; Louis II de Bavière, Perrin, 1998; Sissi, impératrice d'Autriche, Perrin, 1999; Inoubliable Grace de Monaco, Éditions du Rocher, 1999, La saga des Habsbourg. Du Saint Empire à l'union européenne, Perrin, 2010 şi La saga des Windsor, Perrin, 2011. Din 2011 este cavaler al Ordinului Grimaldi, acordat persoanelor care au contribuit la creşterea prestigiului principatului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO