Ziarul de Duminică

România. Peisaje acvatice. Delta Dunării/ de Ziarul de duminică

România. Peisaje acvatice. Delta Dunării/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

31.10.2013, 23:45 148

Între 8 noiembrie şi13 decembrie 2013 va fi deschisă la Institutul Cultural Român din Lisabona expoziţia de fotografie România. Peisaje acvatice. Delta Dunării. Fotografii Alexandru Tomazatos şi Jose Luis Jorge realizează un interesant tandem plastic, plasat la frontiera dintre artă şi antropologie. Cei doi privesc spre subiectul ales prin intermediul a două obiective şi reflectă sensibilităţi complementare.

Alexandru Tomazatos îi vede pe oamenii Deltei ca pe nişte membri uitaţi ai propriei familii, încercând cu tandreţe să aducă la lumină un întreg evantai de trăiri – de la tristeţe şi înverşunare până la bucurie şi speranţă. Jose Luis Jorge, odată ajuns în Deltă, pare cuprins de nostalgia Amazoniei şi, cu vână de reporter, caută să înregistreze asemeni înaintaşilor săi exploratori, secrete, ritualuri şi îndeletniciri domestice, semnele unui exotism straniu şi familiar totodată.

Expoziţia rezultată din colaborarea celor doi este expresia unei priviri atente, care caută nu atât sensul plastic al secvenţelor surprinse, cât autenticitatea lor. E un pescuit sui generis de imagini, fără momeală, în care principala virtute a pescarului dintotdeauna – răbdarea – e răsplătită prin capturi uluitoare.

Panotarea expoziţei a încercat să alterneze, subtil concertat, cele două sensibilităţi şi experienţe artistice, dorind să surprindă nu doar muzica apelor Deltei, ci şi foşnetul uman care le însoţeşte.

Delta Dunării, arealul în care cel de-al doilea fluviu al Europei se uneşte cu Marea Neagră, a fost grav afectată de regimul comunist, care a tinţit, printre altele, spre desecare şi o agricultură agresivă. În 1991, Delta a fost inclusă în Patrimoniul Mondial de către UNESCO (prin programul „Om şi Biosferă”). Oamenii Deltei ocupă mai puţin de 20% din acest teritoriu. Ei sunt subiectul „ascuns” pe care Alexandru Tomazatos şi Jose Luis Jorge îl aduc la lumină în expoziţia realizată la iniţiativa ICR Lisabona. Expoziţia, ale cărei fotografii sunt făcute în cursul anului 2012, se deschide  după Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării 2013 cu tema „Mai puternici împreună, mai puternici în lume” (Bucureşti, 28-29 octombrie).

Cunoscutul scriitor Paulo Kellerman(Marele Premiu pentru Povestire „Camilo Castelo Branco” al Asociaţiei Scriitorilor Portughezi, 2005) a acceptat invitaţia ICR Lisabona de a prezenta publicului larg demersul celor doi fotografi.

Alexandru Tomazatos are studii de biologie dar, înarmat cu camera fotografică şi cu propria sensibilitate artistică, a făcut foarte rapid pasul de la rigoarea omului de ştiinţă la artă; aventura ce a urmat s-a concretizat deja în câteva participări la expoziţii de grup şi „personale”.

Jose Luis Jorge este fotoreporter pentru publicaţii precum Público, Expresso, Visão, Diário de Leiria, Sol, Tempo Livre, Invest şi Volta ao Mundo. Este autorul cărţii O Cheiro das Especiarias (Arome şi condimente) şi coautor la volumele Os Trabalhadores Laneiros no Distrito de Leiria (Artiştii lânii din Districtul Leiria) şi Sensibilidades 25. A realizat mai multe expoziţii personale în Portugalia, Spania şi Germania. În 2008 a primit Menţiunea de Onoare la a opta ediţie a Premiului pentru Fotojurnalism al revistei Visão.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO