Ziarul de Duminică

România până la referendumul din 29 iulie 2012/ de Stelian Ţurlea

România până la referendumul din 29 iulie 2012/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

16.11.2012, 00:08 176

Nicio altă istorie a românilor din ultimele şase decenii, nici chiar celebra "O istorie sinceră a românilor" a academicianului Florin Constantiniu nu a ajuns la cinci ediţii şi nu este atât de căutată precum volumul despre care scriem în acest moment*).

Cartea profesorului universitar Ion Bulei a apărut prima oară în 1996. Este o sinteză concisă, care punctează esenţialul. Întotdeauna în contextul general european. Cel mai dificil pentru un autor este să scrie o sinteză, Ion Bulei a reuşit. Este o abordare într-un stil viu, limpede, atrăgător. Este o carte la îndemâna tuturor. O carte care răspunde unei mulţimi de întrebări. O sinteză care a fost tradusă în engleză, franceză, germană, italiană şi greacă, traduceri publicate de Meronia, dar şi de edituri din Italia şi Grecia. "Cartea aceasta, scrie autorul într-o scurtă introducere, este pentru un cititor grăbit" - cum suntem cei mai mulţi dintre noi! A fost scrisă dintr-o răsuflare. Autorul s-a pus în situaţia unui cetăţean al Europei cu nivel mediu de cultură "care ar vrea să afle mai multe despre una dintre ţările continentului." De aceea cartea trimite mereu la conexiunile europene ale istoriei românilor. Ion Bulei reuşeşte să surprindă "neîncetata circulaţie de oameni şi valori", dar şi originalitatea acestui spaţiu românesc "solicitat din toate părţile, încărcat de toate tentaţiile şi totuşi menţinându-se ca o unitate în mijlocul diversităţilor."

Această ediţie a cincea, revăzută, aduce la zi faptele - se opreşte la referendumul din 29 iulie 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Are, spre deosebire de ediţiile anterioare, un număr de 19 hărţi istorice extrem de instructive. Dispune de anexe cu domni, voievozi şi principi; cu şefi de stat; cu preşedinţii Consiliului de Miniştri, preşedinţii Adunării Deputaţilor şi ai Senatului, miniştrii de interne, de externe, de finanţe, de război. Mai cuprinde pagini cu ilustraţii selective de domni, şefi de stat, prim-miniştri, oameni de cultură, dar şi un număr de pagini cu ilustraţii color din istoria României. Şi fireşte, o bibliografie esenţială care, în acest caz, chiar este esenţială.

Cine este autorul, Ion Bulei? Doctor în istorie, profesor universitar, Ion Bulei a fost cercetător la Institutul de Studii Istorice şi Social Politice, ataşat cultural la Roma (1990-1993), director al Institutului Român de Cultură de la Veneţia (1997-2003), conferenţiar universitar din 1994 şi profesor universitar din 1995, la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, unde a ţinut cursuri neîntrerupt (cursuri concentrate între 1998-2003), şi la Universitatea Ca'Foscari din Veneţia (1998-2003), profesor universitar titular la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, şeful Catedrei de istorie a românilor (din 2004), director al Institutului de Ştiinte Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (din decembrie 2003, până în ianuarie 2006 director adj. ştiintific). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi autor a numeroase volume de istorie românească.

*) Ion Bulei - O istorie a românilor. Editura Meronia. Ediţia a cincea, revăzută

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO