Ziarul de Duminică

Români la Kulturfest NYC 2015/ de Ziarul de duminică

Români la Kulturfest NYC 2015/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

18.06.2015, 23:59 110

Luni, 15 iunie 2015, spectacolul „Stele rătăcitoare” (foto 1), al Teatrului Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern şi Alexander Hausvater, a fost prezentat la Abrons Arts Center Playhouse, în cadrul Kulturfest NYC 2015. Spectacolul a fost reluat marţi, 16 iunie 2015. Anul acesta se aniversează un secol de la naşterea teatrului idiş din SUA. Cu acest prilej, mai multe evenimente vor aduce în prim-plan rolul întemeietor, la scara mondială, al teatrului idiş din ţara noastră, cunoscând faptul că prima trupă de teatru idiş din lume a fost înfiinţată la Iaşi, în 1876. Pe parcursul celor 8 zile de festival, 100 de artişti şi oameni de cultură au realizat 100 de evenimente (teatru, muzică, film, conferinţe, expoziţii), printre aceştia aflându-se şi artiştii din România.

Tot luni, 15 iunie 2015, documentarul „Moştenirea lui Goldfaden”, regia Radu Gabrea, a fost prezentat în cadrul unei serii de filme, la Simon Wiesenthal Center Museum of Tolerance, New York. Invitat special, Nahma Sandrow, istoric de teatru idiş.

În cadrul seriei de simpozioane de la Museum of Jewish Heritage, miercuri, 17 iunie, regizorul Alexander Hausvater a susţinut conferinţa Avrom Goldfaden and the Legacy of Yiddish Theater in Romania, urmată de un concert, cu participarea lui Zalmen Mlotek şi a invitaţilor speciali din trupa TES.

Joi, 18 iunie, actriţa Maia Morgenstern şi pianista Tatiana Moroşanu au prezentat spectacolul „Astă seară: Lola Blau” (foto 2), la Abrons Art Center din New York.

„Kulturfest NYC reprezintă un prilej unic pentru ICR New York de a pune în valoare multiculturalismul din România, aşa cum a funcţionat acesta de-a lungul ultimelor două veacuri, subliniind, totodată, calităţile unei politici culturale susţinute de România contemporană, în promovarea creaţiei minorităţilor – a declarat Răzvan Dinu, programs manager, ICR NY. ICR New York a făcut toate eforturile necesare pentru realizarea acestui proiect de o importanţă deosebită pentru România, pentru poziţia artei spectacolului din România în lume, şi pentru accesul la cea mai semnificativă audienţă a profesioniştilor din cultura americană, formată, cum bine se ştie, din mari regizori, actori, critici de teatru şi film, evrei. La iniţiativa ICRNY, acestui proiect complex i s-a alăturat Guvernul României.

Prin artiştii participanţi şi evenimentele prezentate, România va lua parte la un eveniment istoric, alături de invitaţi din Australia, Austria, Canada, Republica Cehă, Franţa, Germania, Israel, Japonia, Polonia, Federaţia Rusă, Africa de Sud, Spania, Ungaria, SUA, al căror scop comun este de a prezenta valorile teatrului idiş internaţional, în faţa miilor de spectatori, prezenţi pe parcursul celor 8 zile de festival.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO