Ziarul de Duminică

Romane de colecţie/ de Ziarul de duminică

Romane de colecţie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.05.2013, 23:57 83

Tom Egeland

Capătul cercului

Editura Allfa

Colecţia „Strada ficţiunii”, bestseller. Traducere din limba engleză şi note de Ioana Opaiţ. Tom Egeland este unul dintre cei mai buni autori de thriller norvegieni - în 2009 a primit Premiul Riverton pentru cel mai bun thriller norvegian, romanul Lucifers Evangelium. Romanul Capătul cercului, scris în 2001, s-a bucurat de un succes internaţional, a fost tradus în aproape 20 de limbi. O mânăstire medievală norvegiană ascunde o comoară arheologică senzaţională – o raclă de aur cu un manuscris vechi de două mii de ani. Arheologul Bjørn Beltø, un albinos cu un trecut plin de enigme, porneşte pe urmele acestei relicve, încercând să-i afle originile. Căutarea lui îl poartă din Norvegia până la Londra şi din Orientul Mijlociu până la castelul unui cruciat dintr-un sat franţuzesc. Astfel, Bjørn Beltø porneşte în aventura vieţii sale, făcând cunoştinţă cu membrii unei organizaţii secrete care pretind că sunt urmaşii străvechiului Ordin al Cavalerilor Ospitalieri, şi află secrete care ar putea schimba cursul istoriei lumii.

O poveste care seamănă în unele privinţe cu „Codul lui DaVinci”.

Ralph Ellison

Omul invizibil

Editura Allfa

Colecţia „Strada ficţiunii”, contemporan. Traducere din limba engleză, postfaţă şi note de Ovidiu-Gheorghe Ruţa. Romanul a fost publicat în 1952, fiind socotit încă de la apariţie o mare capodoperă a literaturii americane. Revista „Time” l-a inclus în Top 100 cele mai bune cărţi din istoria literaturii. „Sunt un om invizibil. Nu sunt o nălucă dintre acelea care îl bântuiau pe Edgar Allan Poe, nici vreo ectoplasmă desprinsă din filmele de la Hollywood. Sunt un om în carne şi oase, făcut din ţesuturi şi lichide fiziologice, ba chiar s-ar putea spune că am şi creier.  Trebuie să înţelegeţi că sunt invizibil doar fiindcă oamenii refuză să mă vadă (...) Nu mă plâng, nici nu protestez. Câteodată e un avantaj să nu fi văzut, deşi, de cele mai multe ori, invizibilitatea îţi pune nervii la încercare. Atunci cei cu vederea slabă se lovesc mereu de tine. Adesea, te îndoieşti că exişti...” Un tânăr afro-american, student la un prestigios colegiu din Statele Unite, este nevoit să renunţe la ambiţiile sale academice şi să îşi caute de lucru în New York. Harlem-ul anilor ’30 se dovedeşte însă un mediu ostil, cufundat într-o sărăcie cruntă şi măcinat de conflicte rasiale. Tânărul este sedus de mirajul ideologic al Frăţiei şi acceptă să devină purtătorul de cuvânt al organizaţiei. Treptat, descoperă însă că lucrurile nu sunt ce par a fi şi că, pentru a-şi depăşi condiţia de om invizibil şi pentru a-şi găsi locul în societate, trebuie să se confrunte nu doar cu orbirea celorlalţi, ci şi cu a sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO