Ziarul de Duminică

Revizitari

Revizitari
05.11.2008, 16:36 17

Ilina Gregori - Stim noi cine a fost Eminescu? Fapte, enigme, ipoteze. Volumul cuprinde texte scrise intre anii 2000 si 2007, unele aparute deja in alt volum (Studii literare, 2002). Autoarea, absolventa a Universitatii din Bucuresti in anul 1966, s-a stabilit in 1970 in Germania, unde si-a continuat studiile si a publicat mai multe volume, unul dintre ele fiind Eminescu la Berlin. In cel de fata, continua tema. "Cum sa reconstituim sentimentele, reflectiile, reveriile, viziunile pe care strazile si monumentele din Berlinul anilor 1873-1874 i le inspirau lui Eminescu?" - se intreaba autoarea. "Am propus denumirea de onirobiografie pentru metoda unui cercetator care, in mod experimental, tine seama de partea de inconstient implicata in perceptia mediului urban si, plasandu-se in locul locuit de personajul sau, nu refuza propria investitie personala a decorului drept conditie a unei posibile intalniri in spatiul lecturii-proiectie cu eroul sau."
 
Petre Solomon - Paul Celan. Dimensiunea romaneasca. Editia a doua revazuta. Cartea a aparut prima oara in 1987, la Editura Kriterion, apoi, intr-o forma restransa, in 1990, in Franta. O carte care aduce clarificari si marturii in legatura cu perioada bucuresteana in evolutia poetica a lui Celan. Spre deosebire de prima editie, cartea de fata nu cuprinde nici corespondenta lui Celan cu Petre Solomon, nici scrisorile lui Celan catre Alfred Margul-Sperber. In schimb, sunt incluse comunicarile lui Petre Solomon pregatite pentru Colocviul Celan de la Heidelberg, respectiv cel de la Cernauti si cateva poeme scrise in amintirea lui Paul Celan. Nina Cassian semneaza un cuvant de incheiere.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO