Ziarul de Duminică

Retrospectivă Octavian Smigelschi la Cluj-Napoca/ de Ioana Gruiţă

Retrospectivă Octavian Smigelschi la Cluj-Napoca/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

22.10.2015, 23:45 108

Miercuri, 21 octombrie 2015, a avut loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca vernisajul expoziţiei „Monumentalitate artistică. Pictor Octavian Smigelschi 1866-1912”.

Octavian Smigelschi a fost o personalitate marcantă a vieţii culturale ardelene de la începutul secolului XX. Educat la Sibiu şi mai apoi la Şcoala de profesori de desen de la Budapesta, bursier al statului maghiar, artistul s-a exprimat plenar în zona artei monumentale, impresionând contemporanii prin concepţia de factură bizantină, cu proiectele elaborate pentru Catedrala unită din Blaj şi pentru Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Pe lângă lucrările sale religioase, Smigelschi a abordat teme din zona simbolismului, a portretisticii şi a peisajului, experimentând şi dezvoltând noi mijloace tehnice de expresie artistică – marmura de  ciment colorat şi mozaicul în pastă de sticlă.

Toate aceste aspecte se regăsesc în ampla retrospectivă propusă de organizatori, care vine în continuarea evenimentelor de restituire a operei pictorului Octavian Smigelschi, organizate la Sibiu, Oradea şi Bucureşti. Legătura artistului cu oraşul Cluj este de dublă factură, pe de o parte Muzeul de Artă deţine una dintre cele mai ample colecţii publice marca Smigelschi şi pe de altă parte istoricul de artă clujean Virgil Vătăşianu este primul specialist care a realizat importanţa operei smigelschiene, consacrând-o printr-un studiu amplu elaborat în anul 1936.

Expoziţia cuprinde, pe lângă marile sale proiecte religioase, şi lucrări inedite din colecţia familiei, expuse la Cluj prin bunăvoinţa doamnelor Ioana Şetran şi Anamaria Smigelschi, nepoatele artistului. Dispărut la numai 46 de ani, într-un context politic tulbure, Smigelschi a fost uitat pentru o perioadă lungă de timp, însă lucrările sale au revenit în atenţia specialiştilor şi rămân de interes. Vizitarea acestei expoziţii poate oferi oportunitatea unei călătorii în trecut, pentru regăsirea Transilvaniei moderne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO