Ziarul de Duminică

Reprosuri la adresa barbatilor

01.05.2006, 00:00 23

Folosirea stangace a neologismelor in aceste diatribe produce efecte comice neasteptate (amintind de monologurile coanei Chirita).

In replica la cartea lui Mircea Cartarescu, De ce iubim femeile, care a fost un best-seller, Gabriela Zavalas Anghel a publicat recent un volum de versuri si insemnari, De ce iubim barbatii (Bucuresti, Ed. Amurg sentimental, 2006). Jalnica replica!

Autoarea este de fapt profund nemultumita de barbati, dar nemultumita intr-un mod prozaic. Ea le reproseaza, printre altele, ca nu stiu sa le fie recunoscatori femeilor care ii saruta nu numai pe gura, ci si in alte... locuri ale corpului:

a??Femeia care-ti face cadou saruturi delicate in zone catifelate ale trupului tau statuar nu mai beneficiaza de sarutul tau pe buze, chiar daca savurezi fiorul, o consideri maculata, desi este logic ca tine la igiena perfecta a cuplului."

a??Ideea" este reluata in diferite formulari, de unde reiese ca o obsedeaza pe Gabriela Zavalas Anghel:

a??Daca sarutari delicate, ce nu le respingi, si-ti fac placere in zone fine te conduc la a cota femeia ce ti le aplica, insalubra, si-i refuzi sarutul pe buze, dupa ce ti-a sarutat interiorul matasos al incheieturii piciorului si cu o idee mai sus, la ce sa spere daca ar practica sexul oral, pe care nu ti l-ai refuza sub nici o forma, daca se gasesc amatoare?!"

Nu o contrazicem pe autoare, mari magari sunt barbatii care se desfata lasandu-le pe femei sa-i sarute in zone intime, pentru ca apoi tot ei sa le dispretuiasca, dar ce legatura acest act de inechitate flagranta cu literatura? Pentru rezolvarea cazului, autoarea ar trebui sa se adreseze oficiului de combatere a discriminarii, care fara indoiala i-ar pedepsi sever pe vinovati.

Versurile sunt si ele pline de reprosuri la adresa barbatilor, de fapt, la adresa unui barbat anume, tratat de poeta ca un prototip al regnului barbatesc. Folosirea stangace a neologismelor in aceste diatribe produce efecte comice neasteptate (ca folosirea frantuzismelor in monologurile coanei Chirita):

a??Pari un escroc sentimental/ Ce-ai penetrat in suflet intr-un moment fatal/ De ce oare destinul m-a intersectat cu tine/ Ca doar ti s-a parut, nu ai tinut la mine,/ Esti dualist si nici nu stii ce vrei/ Iar caracterul echivoc din gena de crud bey/ Mi-a oferit in multe luni de fiere/ Imensa, degradanta si searbada durere./ Bestii letale, cobre mi-au rupt din pieptul slab/ In timp ce ma sfidai ca un sadic nabab,/ Nu mai doresc o clipa sa ma inchin divin/ La zeul infidel ce mi-a servit pelin./ Dispari din viata mea precum ai aparut/ Iar golden sentimente n-au fost, mi s-a parut!"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO