Ziarul de Duminică

Reportaje despre nefericiri şi clipe de extaz/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

16.09.2016, 00:01 89

Gabriel García Márquez

Relatarea unui naugrafiat care a stat zece zile pe o barcă în derivă fără să mănânce şi fără să bea, care a fost proclamat erou al patriei, sărutat de regine ale furmuseţii şi îmbogăţit de publicitate, detestat apoi de guvern şi uitat pentru totdeauna

Editura RAO

Traducere de Tudora Şandru Mehedinţi. Un reportaj scris de Gabriel García Márquez pe baza unui lung interviu realizat pe când lucra ca jurnalist. În 1955,  el publicase interviul-serial luat unui marinar care a trecut pe lângă moarte dintr-o neglijenţă a marinei columbiene. În 1970, a transpus reportajul într-o carte.

Luis Alejandro Velasco este marinar pe distrugătorul Caldas. După o lungă şedere în Statele Unite, pentru reparaţii, nava se îndreaptă spre Columbia. Fiind supraincărcată, în mare parte cu marfă de contrabandă, atunci când intră în Marea Caraibilor, valurile puternice îi matura puntea, o dezechilibrează şi opt membri ai echipajului sunt aruncaţi peste bord. Cei opt marinari sunt declaraţi morţi. Unul singur se salvează.

 

I. Funeriu

Biografii lexicale

Editura Brumar

Cartea profesorului arădean s-ar mai putea numi „portrete lexicale”. E o foarte  atrăgătoare carte de lexicologie, despre viaţa trecută şi prezentă a multor cuvinte româneşti, tratate prin incursiuni largi în istoria lor începând cu etimologia, continuând cu transformările lor în timp până la forma şi semnificaţia actuale. Analizele cuvintelor servesc în multe locuri la evidenţierea unei idei de interes mai general, autorul dorind să instruiască şi asupra unor norme ale comportamentului lingvistic. Cartea se adresează unui public larg, interesat de probleme de limbă, şi atinge şi alte probleme de interes nu numai pentru lingvişti: ortografia, etimologia populară, hiperurbanismul, accentul, numele, toate tratate judicios.

 

Mihai Lucian Nedelcu

Navetist între Rai şi Iad

Editura Integral

„Se spune, iar eu cred cu tărie că aşa s-a întâmplat, că un mare actor, profesor la  Institut, la prima întâlnire cu viitorii studenţi şi studente, a încuiat cu grijă uşa aulei, s-a dezbrăcat complet şi le-a spus: Domnişoarelor şi domnilor, eu sunt...  Dumnevoastră cine sunteţi? Profesorul nu era nici înalt, nici frumos. Era mic, gras şi chelios. Gestul său semnifica, cu atât mai mult, un apel patetic la sinceritate, despuiere de prejudecăţi şi inhibiţii. O mărturisire de credinţă despre misiunea actorului. În cartea mea, eu am mers mult mai departe. M-am dezbrăcat, mai întâi, de haine. Apoi, de piele. Apoi, de carne. Până la os. De la dejecţie, până la erecţie, nu am ocolit nimic. Cartea aceasta sunt chiar eu. Eu, gol şi plin, în piaţa publică. Este o declaraţie de dragoste.”

 

Nicolae Avram

Mamé

Editura Polirom

Casele de copii au fost una dintre cele mai mari orori ale regimului comunist din România. Intunericul, lipsurile, umilinţele, abuzurile, abandonarea oricăror speranţe sunt încercări de netrecut pentru adulţi, însă in cazul copiilor intrec orice imaginatie. Nicolae Avram reuşeşte să depaşească simpla descriere a acestor atrocităşi şi, violent, personal, îl face pe cititor să simtă în profunzime ce au simtit cei cărora li s-a furat atât de brutal inocenţa in orfelinate. Incărcată de un lirism negru, Mamé spune povestea şocantă a unui suflet chinuit (si a câtor altora). „Mamé este de fapt un poem enorm si halucinant” (Radu Vancu)

 

Ruth Rendell

Cotloane întunecate

Editura Trei

Traducere din engleză şi note de Mihaela Doagă. O poveste extrem de captivantă despre şantaj, crimă şi destine implacabile. Eroul moşteneşte o casa mare în centrul Londrei şi închiriază etajul primei persoane pe care o intervievează, o primă greşeală. Urmează altele care îl fac şantajabil şi ca să scape, recurge la crimă. După prima crimă, urmează o a doua. „Ruth Rendell este neîntrecuta în a spune povesti  despre obsesii, labilitate şi coincidenţe nefaste.” – afirmă Stephen King.Ruth Rendell (1930-2015) a fost o faimoasă scriitoare de cărţi poliţiste, care şi-a câştigat statutul de legendă încă din timpul vieţii. Cariera sa impresionantă acoperă o jumătate de secol, cu peste şaizeci de cărţi publicate şi vândute în toată lumea în peste 20 de milioane de exemplare. Câteva dintre romanele sale au fost adaptate cu succes pentru televiziune. 

 

Corina Ozon

Până mă voi vindeca de tine

Editura Herg Benet

Zece povestiri la finalul cărora jurnalistul Victor Kapra scrie: „Te întrebi de unde vine succesul Corinei Ozon? Într-o lume în care vorbim foarte rar despre viaţa noastră secretă, cel mai adesea confidenţial, cu unul-doi prieteni, la cafea sau la bere, şi doar atunci când simţim că explodăm psihic, Corina a avut îndemânarea, îndrăzneala şi talentul să tragă cortina de pe tabuurile pe care societatea, ipocrită, ni le impune. Să ne pună o oglindă în faţă şi să ne îndemne să ne privim, cu curaj, călăuziţi de personajelor ei. Corina Ozon face mai degrabă reportaj (a fost ani întregi jurnalistă de presă scrisă şi TV) decât scrie romane. Reportaje despre nefericiri şi clipe de extaz, despre supunere şi revoltă, despre viaţă ternă şi viaţă spumoasă. De ce reportaj? Pentru că şi-a construit în timp nişte comunităţi solide de cititori, având ca locuri de întâlnire Facebook-ul şi Internetul. (...) Astfel că cele mai multe dintre întâmplările povestite în cărţile Corinei sunt întâmplări autentice.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO