Ziarul de Duminică

Războiul sexelor/ de Elisabeta Lăsconi

Războiul sexelor/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

03.04.2014, 23:57 62

O comedie umană într-un mozaic de 21 de schiţe surprinde moravurile societăţii franceze de astăzi. Un volum de nici două sute de pagini – Fericiţi cei fericiţi ne descoperă o scriitoare cu rar simţ al umorului şi fineţe a observaţiei psihologice: Yasmina Reza. Dacă ştim că prozatoarea este om de teatru, se explică şi se justifică impresia că intră în pielea personajelor, chiar şi în travesti.

Volumul abordează marile teme ca iubirea şi adulterul, prietenia şi trădarea, bătrâneţea şi boala, viaţa şi moartea, cuplul şi familia, fericirea şi nefericirea. Cele 18 personaje conturate cu acuitate şi fineţe sunt prinse în reţeaua legăturilor complexe, de la cele de familie la relaţii amoroase, extraconjugale, de la colegialitate la amiciţie.

Legăturile dintre ele alcătuiesc o reţea ce transformă schiţele într-un mic roman coral, creat de o suită de monologuri. Fiecare personaj îşi are momentul defulării, când răbufneşte după o acumulare tot mai tensionată de mici sau mari frustrări. Aparenţele de fericire a cuplului, de armonie a vieţii de familie se pulverizează treptat.

Robert Toscano explodează de furie într-un magazin, în faţa soţiei sale Odile, subiectul disputei fiind brânzeturile alese. Consumismul împins spre limite satirizat aici este pretextul izbucnirii provocate de nemulţumiri vechi. Dar Odile păstrează ceva din firea mamei ei, Jeanette Blot, care ştie prea bine jocul măştilor în războiul dintre sexe, pe când Ernest Blot, tatăl, se vede bântuit de tot soiul de gânduri.

Soţii Toscano sunt exasperaţi de prietenii lor de familie, Pascaline şi Lionel Hutner, fiindcă-şi etalează tandreţea în faţa celorlalţi, până îi îngreţoşează, fără să bănuiască drama pe care o ţin secretă: fiul lor Iacob, de 19 ani, a început ca în joacă să o imite pe Céline Dion, apoi a ajuns să se creadă Céline Dion, încât părinţii s-au văzut siliţi să-l interneze, minţindu-i pe cei din jur că se află la Londra.

Vincent Zawada, pianistul, îşi însoţeşte bătrâna mamă la şedinţele de terapie, asistă la conversaţiile ei cu alt pacient, Jean Ehrenfried. Discuţiile savuroase surprind cochetăria bătrânei doamne, care ştie farmecul pălăriilor şi efectul asupra bărbaţilor din generaţia ei, dar în discuţie cei doi îl invocă pe medicul Philip Chemla. Vocea medicului scoate la lumină incestul şi abuzul suferit în copilărie explicând viaţa dublă şi complexele din prezent.

Damien Barnèche, şoferul unei actriţe celebre, Loula Moreno, are propriile gusturi şi opinii. Şi cei doi îşi găsesc ceva în comun: preferinţa pentru biscuiţii Pim’s. Chantal Audouin, organizatoare de evenimente, are o aventură cu un secretar de stat, iar detaliile caustice subliniază nevoia omului politic de a-şi arăta puterea ţinând în braţe două femei simultan.

Feliile tăiate din vieţile personajelor arată diferenţa uriaşă între aparenţa de împlinire sau bunăstare şi singurătatea, suferinţa, durerile ce nu pot fi potolite. Escapadele amoroase în provincie ale unei femei sau aventurile bărbaţilor cu fete foarte tinere şi proaspete nu pot acoperi golul lăuntric şi nici bătăliile surde ale sexelor pe care le încheie doar moartea.

Yasmina Reza a ales ca titlu al romanului o sintagmă borgesiană, ea sună a ironie plină de cruzime, căci nefericirea colcăie pretutindeni în existenţele personajelor. Monologurile ei trădează şi instinctul actriţei şi talentul dramaturgului, fiindcă uşor se pot imagina scenete dramatice ori scheciuri pline de mişcare, confesiunea saturată de vii detalii ale vieţii cotidiene se proiectează uşor pe scenă ori pe ecran.

Dincolo de ironia borgesiană a titlului, cartea semnată de Yasmina Reza demonstrează că în literatura franceză contemporană interesul se împarte între viaţa interioară a personajelor şi dimensiunea socială a existenţei, căci familii şi cuplu aparţin unei lumi cu reguli precise, ele dansează cu voie sau fără voie în baletul colectiv. Balzac n-a murit, supravieţuieşte într-un travesti ingenios!

 

Yasmina Reza, Fericiţi cei fericiţi, traducere din limba franceză şi note de Luiza Vasiliu, Editura Polirom, 2013, 176 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO