Ziarul de Duminică

Războiul este singurul „perpetuum mobile” al (in)umanităţii/ de Lucian Vasilescu

Războiul este singurul „perpetuum mobile” al...

Autor: Lucian Vasilescu

28.03.2014, 00:08 571

Mai toate lucrurile au un început cunoscut. La fel şi mai toate acţiunile umane, mai puţin una. Se cam ştie cine şi unde a cioplit prima piatră, cine a izbutit să prelucreze bronzul, apoi fierul, cine şi când a izbutit să „aducă pe lume” primul vas de lut şi primul recipient din sticlă şi tot aşa.

Nu se ştie şi nici nu are să se ştie vreodată cine/ unde/ când/ de ce a pornit primul „război”, chiar dacă asta ar fi însemnat, în epocă, să-i dai cu piatra în cap vecinului de peşteră ca să-i iei bucata de carne sau femeia, sau doar aşa, din amuzament, ca să-i arăţi că eşti mai puternic decât el. Deşi originea „războiului” va rămâne o necunoscută, un lucru este cert: de când omul a descoperit că poate obţine ceva cu forţa, agresându-i fizic pe cei mai slabi decât el, omenirea nu a cunoscut nici măcar o singură zi de pace. Războiul este singurul lucru care, odată început, s-a replicat în fiecare zi, în diferite forme, în diferite areale, cu diferiţi protagonişti, din diferite motive.

Omenirea, de când se ştie, n-a cunoscut nici măcar o singură zi de pace. Pornite cu pietre şi bâte şi purtate acum cu aşa-zisele „arme inteligente”, războaiele sunt singurul numitor comun al „evoluţiei” umanităţii. Tentaţia de a-ţi „arăta muşchii” în faţa celui mai slab decât tine este irepresibilă, cum irepresibilă este nevoia celui care ia droguri să le ia în continuare. Sunt oameni şi naţiuni care par că intră în sevraj dacă nu dau cu pumnul sau nu strivesc cu tancul. Diavolul din ei s-a dovedit a fi mai puternic decât oricare dintre Dumnezeii celorlalţi.

Acum, huruitul şenilelor se aude nu doar pe fronturi „exotice” şi foarte îndepărtate, ci foarte-foarte aproape. De noi şi de Europa. De fapt, chiar în Europa. Odată început, războiul nu s-a mai oprit niciodată. Diavolul naşte în continuare copii destoinici.

Foto: AFP / Mediafax Foto

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO