Ziarul de Duminică

Răul românesc – în versiune live/ de Ziarul de duminică

Răul românesc – în versiune live/ de Ziarul de duminică

BULETIN DE ŞTIRI

Autor: Ziarul de Duminica

09.03.2012, 00:00 67

Corzi grave şi artă lirică la palatul Mogoşoaia

Sâmbătă 3 martie 2012, la Palatul Mogoşoaia a avut loc a patra etapă a "Drumului spre celebritate" - emisiune concurs, ajunsă la ediţia a a III a. La evenimentul organizat de Radio România Cultural, ExcesMusic şi Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti", invitat special a fost violistul Ştefan Gheoghiu - preşedintele Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Etapa dedicată instrumentelor cu corzi grave a fost câştigată de violoncelistul Mircea Marian (foto 1). Acesta a obţinut 33 din cele 102 de puncte oferite în egală măsură de publicul alcătuit din elevi ai Şcolii generale nr. 45 din Bucureşti şi de juriul de specialitate. Mircea Marian s-a calificat astfel în finala care va avea loc la Palatul Mogoşoaia pe 26 mai 2011.

Următoarea etapă a concursului "Drumul spre celebritate" se va desfăşura sâmbătă 10 martie 2012. Este o etapă dedicată artei lirice. La competiţie vor participa tineri cântăreţi din Baia Mare, Târgovişte, Brăila, Piteşti, Ploieşti şi Bucureşti, iar inviat special va fi basul Pompei Hărăşteanu, prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti.

Brâncuşi interpretează Enescu

Seria Concertelor Enescu, organizate periodic de ICR Londra în colaborare cu Societatea Enescu din Londra, continuă cu unul dintre cele mai apreciate trio-uri contemporane. Remarcat de critici pentru tehnica impecabilă şi subtilitatea interpretării, Trio-ul de pian ,,Brâncuşi" (foto 2) va interpreta în premieră britanică compoziţii de Enescu (Trio-ul în sol minor, datând din 1897, va avea prima reprezentaţie în Marea Britanie), Şostakovici şi Brahms. Trio-ul de pian ,,Brâncuşi" (constituit la Paris de trei muziciene: Laura Buruiană - violoncel, Mara Dobrescu - pian, Saténik Khourdoian - vioară) a înregistrat trio-urile integrale ale lui George Enescu pentru vioară, violoncel şi pian în colaborare cu casa de discuri franceză ZigZag Outhere. Celebrând 130 de ani de la naşterea compozitorului, Trio-ul de pian ,,Brâncuşi" aduce în atenţia publicului contemporan aceste rafinate piese de muzică de cameră (Trio în sol minor, Trio în la minor, Sérénade lointaine). Seria Concertelor Enescu, organizată de Institutul Cultural Român din Londra şi Societatea Enescu din Marea Britanie, a fost iniţiată în anul 2007, sub patronajul regal ASR Principesa Margareta a României. Concertele au loc în sala de muzică de cameră a Institutului în prima joi a fiecărei luni în intervalul octombrie-iunie (iulie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO