Ziarul de Duminică

Psihologia pe înţelesul tuturor/ de Ziarul de duminică

Psihologia pe înţelesul tuturor/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.03.2016, 00:07 555

Psihologie. Idei fundamentale. Editura Litera. Traducere din engleză de Crina Boitor

O carte esenţială, publicată în engleză, la Londra, în 2011, de un colectiv de autori şi contribuţiile unui număr impresionat de psihologi şi psihiatri. Principalii responsabili sunt: Catherine Collin – psiholog clinician, profesor asociat (conferenţiar la disciplina Terapie psihologică) la Universitatea din Plymouth; interesată de programele de asistenţă pentru tulburările mintale şi de terapia cognitiv-comportamentală. Nigel Benson – conferenţiar de filosofie şi psihologie, a scris mai multe cărţi bestseller în domeniul psihologiei, printre care Psihologia pentru începători şi Introducere în psihiatrie. Joannah Ginsburg  – jurnalist şi psiholog  clinician, activează în cadrul centrelor comunitare de tratament din New York, Boston, Philadelphia şi Dallas, fiind o colaboratoare constantă a publicaţiilor pe teme de psihologie. Voula Grand – specialist în psihologia  afacerilor, oferă corporaţiilor internaţionale consultanţă pe tema leadershipului şi a performanţei la nivel executiv. Primul ei roman, Umbra onoarei (2011), are ca temă psihologia secretelor, trădării şi răzbunării. Merrin Lazyan – scriitor, editor şi cântăreţ de muzică clasică, a studiat psihologia la Universitatea Harvard şi a scris mai multe de lucrări de ficţiune şi nonficţiune care acoperă o gamă largă de subiecte. Marcus Weeks – scriitor şi muzician, a studiat filosofia şi a lucrat ca profesor  înainte de a-şi începe cariera de autor. A contribuit la realizarea multor cărţi în domeniul artistic şi ştiinţific.

Aceşti coordonatori şi colaboratorii lor au pornit de la câteva adevăruri pe care le expune editura pe coperta a patra:

„Suntem cu adevărat unici… sau doar ne conformăm unor tipare? Ce ne  face să ne reamintim şi de ce uităm? Cum putem măsura efectiv inteligenţa? Întrebări de genul acesta stau la baza activităţii celor mai importanţi gânditori şi cercetători internaţionali din fascinantul domeniu al psihologiei. Scris într-un limbaj accesibil, volumul abundă în explicaţii concise care lămuresc jargonul, în diagrame care descurcă iţele teoriilor încurcate, în citate memorabile şi în ilustraţii ingenioase care se joacă cu convingerile şi percepţiile noastre.

Fie că domeniul psihologiei este ceva nou pentru voi, fie că sunteţi studenţi sau posedaţi o mulţime de cunoştinţe teoretice, veţi găsi în paginile acestei cărţi suficiente lucruri care să vă stârnească curiozitatea şi să vă stimuleze deopotrivă.”

Dintre toate ştiinţele, psiho­logia este, probabil, cea mai misterioasă în ochii marelui public, precum şi cea mai susceptibilă la interpretări greşite. Cu toate că limbajul şi conceptele ei s-au infiltrat în peisajul vieţii de zi cu zi, majoritatea oamenilor au doar o idee vagă cu privire la subiect şi la ce fac, de fapt, psihologii. Cuvântul „psihologie” le evocă unora imaginile unor persoane în halate albe, care fie lucrează într-o instituţie pentru bolnavi psihic, fie desfăşoară experimente pe şobolani. Alţii îşi imaginează, probabil, un bărbat cu accent central-european, care supune psihanalizei un pacient întins pe o canapea sau dacă ar fi să ne încredem în scenariile filmelor – plănuieşte să exercite o formă sau alta de control mental.

Cu toate că aceste stereotipuri sunt o exagerare, există o doză de adevăr în spatele lor. Probabil că gama largă de subiecte care se încadrează toate în categoria psihologiei (împreună cu o mulţime ameţitoare de termeni ce încep cu prefixul „psi”) creează confuzie cu privire la ce implică, de fapt, psihologia; chiar şi psihologilor le este destul de greu să cadă de acord asupra unei unice definiţii a termenului. Termenul „psihologie” vine din grecescul psyche, care înseamnă „suflet” sau „minte”, şi din logia – „studiu” sau „descriere” –, care par să rezume scopul amplu al subiectului,  însă în prezent cuvântul „psihologie” se referă la „ştiinţa proceselor minţii şi a comportamentului”.

Psihologia poate fi văzută, de asemenea, drept o punte de legătură între filosofie şi fiziologie. În timp ce fiziologia descrie şi explică alcătuirea fizică a creierului şi a sistemului ner­vos, psihologia examinează procesele mentale care au loc acolo, precum şi modul în care se manifestă ele în gân­dire, vorbire şi comportament. În timp ce filosofia are drept obiect gândurile şi ideile, psihologia studiază modul în care au apărut acestea şi ce ne spun ele despre mecanismul minţii noastre.

Psihologia este un subiect amplu, iar descoperirile ei ne privesc pe toţi. Fntr-o formă sau alta, această ştiinţă stă la baza multora dintre deciziile luate la nivel guvernamental, în domeniul afacerilor şi al industriei, în publicitate şi mass-media. Ea ne influenţează atât ca grupuri, cât şi ca indivizi, contribuind în egală măsură şi la dezbaterea publică privitoare la modul în care societatea este sau ar trebui să fie structurată şi la diagnosti­carea si tratamentul bolilor mintale.

Ideile şi teoriile psihologilor au devenit parte din cultura de zi cu zi. ajungându-se ca multe dintre descoperirile lor cu privire la procesele comportamentale şi mentale să fie considerate în prezent ca fiind pur şi simplu de „bun-simţ”. Totuşi, deşi unele dintre ideile explorate în psihologie confirmă ceea ce simţim noi în mod instinctiv, la fel de multe ne fac să regândim nişte lucruri; psihologii au şocat şi au intrigat adesea publicul larg atunci când descoperirile lor veneau în contradicţie cu convingeri larg răspândite, ce existau dintotdeauna.

În scurta sa istorie, psihologia ne-a oferit totuşi multe idei care ne-au schimbat modul de gândire şi în acelaşi timp ne-au ajutat să ne înţelegem pe noi înşine, să-i înţelegem pe ceilalţi oameni, să înţelegem lumea în care trăim. Ne-a pus sub semnul întrebării convingerile cele mai intime, a adus la lumină adevăruri tulburătoare şi ne-a oferit explicaţii şi soluţii surprinzătoare la întrebări complexe.

După aceste note introductive, urmează o cantitate impresionantă de informaţii despre rădăcinle filosofice ale psihologiei, psihologia cognitivă, psihoterapia, psihologia socială, a dezvoltării, diferneţială, dar şi despre toţi psihologii care au marcatevoluţia acestei ştiinţe. O carte extrem de folositoare celui care doreşte să se iniţieze în domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO