Ziarul de Duminică

Proiectul 11172014. Ileana Oancea – sculptor/ de Ziarul de duminică

Proiectul 11172014. Ileana Oancea – sculptor/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

26.06.2014, 23:56 133

În ianuarie 2014, Art Yourself Gallery a lansat în premieră un proiect maraton, împreună cu 17 artişti, timp de 11 luni, cu 11 expoziţii pe 11 teme, în fiecare zi de 17 a fiecarei luni.

Protagoniştii acestui proiect experimental sunt: Aitch, Felix Aftene, Gabriel Caloian, Codruţa Cernea, Mihail Coşuleţu, Cristian Crisbăşan, Suzana Dan, Amalia Dulhan, Andreea Floreanu, Cornel Lazia, Ileana şi Cătălin Oancea, Dragoş Pătraşcu, Tudor Pătraşcu, Radu Rodideal, Adrian Sandu, Bogdan Teodorescu, Ioana Ursa.

La iniţiativa fotografilor, Cornel Lazia şi Cristian Crisbăşan, încercăm să vă dezvăluim Portretele artistilor aşa cum se vad ei înşişi şi aşa cum sunt priviţi prin obiectivul fotografilor.

 

Intrebările:

 

1.Ce cauţi tu în viaţa ta?

Momentan viaţa mea se împarte armonios între atelier şi familie - un echilibru pe care încerc să-l transpun şi în lucrări; simt că ceea ce fac are o direcţie bună - dar îmi place să cred că sunt încă la început de drum şi că mai am multe de descoperit pentru mine şi pentru ceilalţi.

 

2. Te naşti artist sau te faci artist?

Câte un pic din amândouă - categoric nu toată lumea are înclinaţii artistice, unii preferă doar să guste iar alţii nu ştiu nici măcar alfabetul artistic; iar pentru cei înzestraţi partea cu „te faci artist” este obligatorie - fără o aplecare atentă nu poţi ajunge nicăieri oricât de talentat ai fi.

 

3.  Ce vezi, unde vezi şi cum vezi?

„Văd” în jurul meu, încerc să văd mai mult decât ceilalţi ceea ce e în jurul nostru şi apoi să le prelucrez prin filtrul meu personal - aproape întotdeauna figurativ, cu atenţie pentru materialul ales, căutând detaliul care îl va face preţios şi unic.

 

4. Cum creezi şi când eşti gata să te arăţi?

Ideile se nasc unele din altele, uneori avalanşa (şi atunci le notez pentru o altă dată). Ideea va fi apoi prelucrată-n schiţe până îşi găseşte forma adecvată şi va fi definitivată în materialul final - mai las întotdeauna loc de mici surprize pe parcursul lucrului – se construieşte treptat, se îmbunătăţeşte până simt că am „spus” tot.

 

5.  Cum te vezi în proiectul 11172014 şi ce aştepţi de la acesta?

Nu aştept ceva de la proiect 11172014, ci de la mine - să descopăr cum reacţionez când lucrez o perioadă mai mare cu deadline, să văd ce pot realiza pe o tematică acceptată dar nu creată de mine, şi nu în ultimul rând felul în care lucrările mele se vor intersecta cu ale celorlalţi. Artyourself a reunit 17 artişti ce, în pofida diferenţelor stilistice, au găsit un limbaj comun şi rapid pentru a coexista şi este de văzut la final şi cum se va transpune în plan artistic această relaţie. Este cu siguranţă o ocazie bună pentru a cunoaşte alţi artişti şi odată cu ei şi demersurile lor. Mi se pare că ocup o poziţie cumva aparte împreună cu soţul meu deoarece suntem singurii sculptori din proiect. Dar această particularitate ne stimulează suplimentar.

 

6. Ce rol au creaţia şi arta în viaţa omului?

Arta este detaliul necesar ce transformă nevoia în plăcere, ce deschide ochii celor din jur asupra unor lucruri pe lângă care trec fără a le vedea, este o pereche de ochelari/filtru menită să redea o altă dimensiune a vieţii.

 

7. Pune-ţi o întrebare şi răspunde la ea.

Care e lucrul pentru care ai renunţa la creatie, la arta ta, daca e vreunul?

Eu pot renunţa la a crea?

NU.

Sunt artist şi sunt sculptor. Mă numesc Ileana Oancea şi m-am născut în Bucureşti (1977) şi desenez de când mă ştiu. Nu mi-am pus problema vreodată să fac altceva - urmez  cursuri de artă din clasa a doua, apoi liceul Tonitza şi Universitatea de Arte cu tot cu studii post universitare şi doctorat în Arte vizuale. Câteva burse la început de drum, ce m-au purtat în diverse colţuri de lume mi-au deschis ochii mai mult - am văzut arta la ea acasă în Italia, Anglia, Filipine, Maroc, Austria, Grecia - şi asta a contribuit la formarea mea. Am participat în expoziţii de grup şi am avut şi experienţa personalelor (ultima „Oameni mici” în 2013 chiar la Galeria Artyourself). Am văzut ce înseamnă o tabără de creaţie atât în lemn cât şi în marmură. De câţiva ani am ieşit în spaţiul public, cu lucrări de mari dimensiuni, cu caracter permanent (Rm-Vâlcea) sau temporar (experiment landart - „Zeiţa-cuptor”, Vădastra; proiectul „Spaţiu expandat - Individ şi masă”, lucrarea „Strada” - locaţie Calea Victoriei; proiectul SPAM - Copy/Paste, lucrarea „Contesa” - parcul Carol, Bucureşti - lucrare ce a primit premiul I din partea juriului; proiectul 1990, lucrarea „Roşia Montană” - piaţa Presei Libere, Bucureşti). Uneori îmi place şi să scriu despre artă (vezi lucrarea de doctorat cât şi conferinţa internaţională APLIMAT, Bratislava, sau revista Isomorphism, Timişoara).

Îmi plac proiectele noi ce mă provoacă, ce mă obligă să caut în mine, ce mă ajută să mă descopăr şi să descopăr, să invăţ şi să cresc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO