Ziarul de Duminică

Proiectul 11172014. Gabriel Caloian/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

03.07.2014, 23:51 47

În ianuarie 2014, Art Yourself Gallery a lansat în premieră un proiect maraton, împreună cu 17 artişti, timp de 11 luni, cu 11 expoziţii pe 11 teme, în fiecare zi de 17 a fiecarei luni.

Protagoniştii acestui proiect experimental sunt: Aitch, Felix Aftene, Gabriel Caloian, Codruţa Cernea, Mihail Coşuleţu, Cristian Crisbăşan, Suzana Dan, Amalia Dulhan, Andreea Floreanu, Cornel Lazia, Ileana şi Cătălin Oancea, Dragoş Pătraşcu, Tudor Pătraşcu, Radu Rodideal, Adrian Sandu, Bogdan Teodorescu, Ioana Ursa.

La iniţiativa fotografilor Cornel Lazia şi Cristian Crisbăşan, încercăm să vă dezvăluim Portretele artiştilor aşa cum se văd ei înşişi şi aşa cum sunt priviţi prin obiectul fotografilor.

 

1. Ce cauţi tu în viaţa ta?

“ Sunt unul dintre cei ce sunt

  Când o să fiu mai mult…

  O să-mi disloc aliura de pământ.”

Aşa, într-o prefaţă lirică porneşte Gabriel caracterizarea de sine fiind de altfel şi întâiul specialist sieşi…

Nu mai zic cine pretind a crede că sunt pentru că o să bufnim cu toţii, aşa că mai lesne vă descriu ce-mi imaginez că sunt. Prin urmare sunt exact aşa cum mă aflu, dar puţin avantajat de absenţa unei realităţi coerent însuşită, nefiind afectat în permanenţă de ceea ce se cheamă imediat.

 

2. Te naşti artist sau te faci artist?

Nu-mi aduc foarte clar aminte să fi fost creativ din născare, dar probabil că studiul genotipului uman va revela ereditatea creativităţii. Este just că arta, una din formele de produs ale creativităţii este un fenomen originar socio-cultural. Omul este creativ, detaşându-se astfel de celelalte regnuri iar ceea ce-l face artist este punerea în aplicare a creativităţii printr-o formulă mai mult sau mai puţin estetică.

 

3. Ce vezi, unde vezi şi cum vezi?

Văd cu coada ochiului, văd holbându-mă, văd ce nu trebuie, văd ce se vede, văd ce vedem cu toţii, văd ce vreau, văd şi surprind lucruri pe care le opresc din acţiune şi le traduc rapid să nu dispară.  În general lucrez stimulat de o stare expansivă ce nu-mi dă răgazul premeditării, şi doar abia după ce se disipează explozia hazardului semiconştient, încep să primenesc rezultatul cu elemente estetice şi ornamente stilistice generate de fluxul raţionalului. În final rămân uimit de felul în care subconştientul emite la suprafaţă forme de expresie nealterată.

 

4. Cum creezi şi când eşti gata să te arăţi?

Creez încercând să ignor formula explicită a realului şi să expun atunci când sunt suficient  impresionat de rezultat.

 

5. Cum te vezi în proiectul 11172014 şi ce aştepţi de la acesta?

11172014 este un proiect fără precedent la care particip alături de alţi 16 artişti profesionişti, proiect în care varietatea stilistică este coagulată de o unitate tematică prestabilită ce simulează un traseu temporar maraton.

Conform distanţei geografice care mă împiedică să fiu părtaş fizic al evenimentelor sunt nevoit doar să intuiesc reacţia publicului sau să fac aprecieri pe marginea imaginilor postate on line.

 

6. Ce rol are creaţia şi arta în viaţa omului?

 

Arta este cea ai potrivită găselniţă prin care omul traduce subtilităţile lucrurilor şi îl transformă într-un mic designer al realităţii personale.

 

7. Pune-ţi o întrebare şi răspunde la ea.

- Ce faci Gabriel, cum te simţi?

- I feel good!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO