Ziarul de Duminică

Proiectul 11172014. Cătălin Oancea – sculptor/ de Ziarul de duminică

Cătălin Oancea

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

20.06.2014, 00:07 65

În ianuarie 2014, Art Yourself Gallery a lansat în premieră un proiect maraton, împreună cu 17 artişti, timp de 11 luni, cu 11 expoziţii pe 11 teme, în fiecare zi de 17 a fiecărei luni.

Protagoniştii acestui proiect experimental sunt: Aitch, Felix Aftene, Gabriel Caloian, Codruţa Cernea, Mihail Coşuleţu, Cristian Crisbăşan, Suzana Dan, Amalia Dulhan, Andreea Floreanu, Cornel Lazia, Ileana şi Cătălin Oancea, Dragoş Pătraşcu, Tudor Pătraşcu, Radu Rodideal, Adrian Sandu, Bogdan Teodorescu, Ioana Ursa.

La iniţiativa fotografilor Cornel Lazia şi Cristian Crisbăşan, încercăm să vă dezvăluim Portretele artiştilor aşa cum se văd ei înşişi şi aşa cum sunt priviţi prin obiectul fotografilor.

 

Întrebările:

1. Ce cauţi tu în viaţa ta?

Ceea ce caut eu are mai puţin legătură cu arta contemporană şi mai mult cu recuperarea unor tehnologii arhaice sau tehnologii pe cale de dispariţie, modalităţi de folosire a materialelor şi de raportare a lor la spaţiul înconjurător.

 

2. Te naşti artist sau te faci artist?

Te naşti artist - ai nişte date naturale mai dezvoltate decât ale celorlalţi, dar şi devii artist folosind acele date pentru a te forma.

 

3. Ce vezi, unde vezi şi cum vezi?

Aproape orice fel de imagine poate constitui un început pentru mine - o fotografie, o altă lucrare, diverse obiecte şi natura cu formele şi texturile ei.

 

4. Cum creezi şi când eşti gata să te arăţi?

Ideile stau multă vreme în mintea mea până se conturează cât mai exact, până prind o formă precisă şi pentru a se materializa când găsesc timp pentru ele.

 

5. Cum te vezi în proiectul 11172014 şi ce aştepţi de la acesta?

Proiectul 11172014 cred că este o oportunitate să expun şi mă ajută să lucrez mai constant. Ideea de a uni 17 artişti care să-şi hotărască împreună temele poate fi neobişnuită, dar poate da naştere unui alt tip de organizare a unui proiect în care curatorul este comun şi temele nu sunt impuse ci discutate şi analizate dinainte. Deasemenea discutarea temelor duce la cunoaşterea altor artişti şi a modului în care gândesc ei lucrurile.

Colaborarea cu galeria este bună, având posibilităţi de expunere diverse. Sper ca acest tip de proiect să continue şi în anii următori el putând reuni mai mulţi artişti cu acelaşi tip exprimare sau cu viziuni total diferite.

 

6. Ce rol au creaţia şi arta în viaţa omului?

Arta este tot ce se naşte din mâna omului şi place şi este confortabil să ne înconjurăm de lucruri la care rezonăm; sper că şi lucrările mele sunt văzute aşa.

 

7. Pune-ţi o întrebare şi răspunde la ea.

Ce îţi doreşti?

- Să pot lucra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO