Ziarul de Duminică

Printre mandarini/de Ziarul de duminică

Printre mandarini/de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

07.03.2013, 23:55 308

Petre Pandrea

Memoriile mandarinului valah

Jurnal, vol. II

1957-1958

Editura Vremea

Prefaţă de Ştefan Dimitriu. Ediţie îngrijită, revăzută şi adnotată de Nadia Marcu-Pandrea. Petre Pandrea (1904-1968) a fost, în operioada interbelică,  publicist şi avocat. A fost arestat de patru ori în perioada 1940-1944. Dar a fost arestat şi după venirea comuniştilor, între 1948-1952 şi 1958-1964, fiind inclus în lotul Pătrăşcanu, al cărui cumnat era. Din manuscrisele confiscate de securitate şi apoi redate familiei, au apărut „Memoriile mandarinului valah”, „Reeducarea de la Aiud. Jurnal penitenciar 1961-1964”, „Garda de fier. Jurnal de filosofie politică”, „Helvetizarea României”, „Crugul Mandarinului. Jurnal intim 1952-1958”, „Călugărul alb”, „Brâncuşi. Amintiri şi exegeze”. Recent, editura Vremea a publciat al doilea volum din „Memoriile mandarinului valah”.

 „Un mandarin valah plăteşte vama istoricilor viitorului, fraţilor şi semenilor săi, care au nevoie de material crud, de autenticitate, de sinceritate, de lipsa fardului. Nu am cruţat pe nimeni – scrie Petre Pandrea în acest al doilea volum al jurnalului Memoriile mandarinului valah. Nu m-am cruţat nici pe mine. Amicus Plato sed magis amica veritas. Am scris într-un anumit sens sine ira et studio, cum ne învaţă Tacitus, străbunul nostru latin, încercând o anumită depărtare de oameni şi evenimente, deşi oamenii m-au călcat pe bătături şi pe nervi, deşi evenimentele m-au fript câteodată până la rărunchi şi ficaţi. Se văd arsurile. Se văd bătăturile. Nu fac parte din istorie?”

Pandrea reuşeşte un fel de „comedie umană a unei epoci”. Iar sentinţele sale sunt nemiloase: „Din punct de vedere juridic şi fizic, sau material, Partidul nu există. Partidul este o ficţiune. Fireşte, o stranei ficţiune,e xtrem de virulentă.”

Sau: „Am cunoscut sistemul capitalist şi nu mi-a plăcut. Am prostestat. N-am protestat în genunchi. Am protestat în picioare, ca un avocat, ca un cadet. Am cunoscut sistemul comunist. Nu mi-a plăcut. Alt sistem nu există. Partidă de şah mat. O luăm de la capăt?”

Extraordinară carte.

Muzeul Municipiului Bucureşti

O jumătate de veac în slujba istoriei Bucureştilor

Omagiu profesorului Panait Ion Panait la 80 de ani

Vol. I

Mistral, Info Media

Editor: Gheorghe Mănuc-Adameşteanu. Volum îngrijit de Grina-Mihaela Rafailă şi Anca Beatrice Todireanu. Cuvânt-înainte de acad. Dan Berindei. Volumul cuprinde două părţi – Testimonia şi Istorie – şi include câteva zeci de mărturii şi studii. Printre colaboratori – Viroica Moisiuc, Radu Ciuceanu, Dan Berindei, Lelia Zamani, Ştefan Olteanu, Dinu C. Giurescu, Rodica Antonescu. Profesorul Panait I. Panait este un binecunoscut cercetător şi arheolog medievist, fost director al Muzeului Municipiului Bucureşti şi fost profesor de Istorie Medievală a României la Universitatea „Ovidius”. De altfel şi la această universitate el a fost omagiat în 2012 în prezenţa unui public numeros. Lect.univ.asoc.dr. Andreea Atanasiu – Croitoru spunea atunci: „Panait.I.Panait a fost unul dintre dascălii care ne-a învăţat să descifrăm istoria, să o înţelegem şi să o scriem. Şi poate cel mai important atribut al domniei sale este acela că într-un amalgam complex al politicii de globalizare, care a atins desigur şi domeniul istoriei, el ne-a învăţat să nu ne pierdem conştiinţa naţională şi cunoscându-ne străbunii, să ne înţelegem mai bine pe noi înşine”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO