Ziarul de Duminică

Prin ochii unor Doamne/ de Stelian Ţurlea

Prin ochii unor Doamne/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

09.09.2016, 00:05 286

Clujul – perspective feminine. Editura Bybliotek. Volum coordonat de Diana Suciu

O călătorie în această vară în capitala Ardealului, Cluj, mi-a dăruit această bijuterie de carte pe care mă grăbesc s-o împărtăşesc tuturor cititorilor ”Ziarului de duminică”.  Se cheamă, destul de anost, „Clujul- prespective feminine”, nu ştiu  dacă se găseşte în librării, mie mi-a fost dăruită, nu ştiu dacă nu cumva a fost tipărită într-un tiraj confidenţial, pentru autoare şi cercurile lor de prieteni. Sunt convins că semnatarele textelor nici nu şi-au pus problema răspândirii printre necunoscuţi a gândurilor lor. Dar îmi exprim de la început un punct de vedere: volumaşul ar trebui să se găsească pretutindeni, precum hărţile şi ghidurile oraşului – în cazul în care acestea se găsesc.

Este vorba de o carte de 150 de pagini, care propune un chip al Clujului – „văzut dintr-o perspectivă feminină, cu delicateţe, cu simţul detaliilor, cu angajare şi cu  energie proaspătă”, spune, într-un argument, presupun, coordonatoarea volumului.

Colaborează un număr de distinse Doamne şi Domnişoare ale Oraşului, în ordine alfabetică:  Ioana Antoniu – conferenţiar universitar la Universitatea de Artă şi Design, Ioana Brudaşcă – medic, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Loana Comşa - psiholog, Eleonora Dulau – arhitect,   Doina Eliza Grecu – director agenţia imobiliară Maxintermedia, Genoveva Hossu – designer de interior şi de obiect, autoarea conceptului INGENO, Dana Morar – lector universitar la Facultatea de Drept a Universităţii „Bogdan Vodă”, Diana Moţoc – asistent universitar, Simona Munteanu – etnolog, Maria Silvia Nistor –  jurist, Irina Petraş – scriitoare, preşedinta Filialei Cluj a USR, Olivia Petrescu – conferenţiar univresitar la Facultatea de Litere Cluj, Liana Pop – profesor universitar, Diana Popa – medic oftalmolog, Emilia Popa – economist, Ligia Ruscu – Facultatea de istorie şi Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Diana Suciu –  editor, Ioana Şerban – manager, agenţia de turism AEROCENTER, Anda Şter – medic oftalmolog, Claudia Topan – profesoară, Liceul de Informatică, Dana Vais – profesoară la Facultatea de Arhitectură şi Urbanisma Universităţii Tehnice, Alina Varadi – manager CasaBIO, căţeluşa Woody – desigur prin intermediul prietenei / stăpânei sale, Dana, o doamnă care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea, dar tot am aflat că e o apropiată a editoarei. Semnatarele textelor au prin urmare preocupări dintre cele mai diverse în viaţa de zi cu zi, dar micile eseuri, confesiunile sau tabletele adunate în volum au mai multe puncte comune şi reuşesc să îmbrace farmecul unei deschideri admirabile spre oraş. Cu adevărat perspective noi.

 

O cărţulie de buzunar care – se mai spune în Argument – propune cititorilor  revalorizarea chipului/chipurilor Clujului. „Ne dorim să cunoaştem oamenii valoroşi dintr-un oraş de calitate şi, la fel de mult, încercăm să aflăm ce ne comunică oraşul despre noi înşine. Oraşul este locul în care ne aflăm într-o căutare permanentă a sinelui.” E uimitor câte înfăţişări scoate la iveală această lectură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO