Ziarul de Duminică

Prima utopie feministă din literatura universală/ de Ana-Maria Tăbârcă

Prima utopie feministă din literatura universală/ de...

Autor: Ana-Maria Tăbârcă

09.07.2015, 23:52 139

Christine de Pizan Cartea cetăţii doamnelor, Editura Polirom. Traducere, studiu introductiv şi note de Reghina Dascăl

Curajoasă şi erudită apologie a virtuţilor femeilor, Cartea cetăţii doamnelor este considerată îndeobşte prima utopie feministă din literatura universală şi a devenit un model pentru literatura feminină ulterioară. Volumul apare în ediţie bilingvă, în colecţia „Biblioteca medievală” (coordonată de Alexander Baumgarten) ce se adresează filosofilor, filologilor, medieviştilor, precum şi publicului pasionat de valorile culturale ale Evului Mediu european.

Figură de referinţă a Evului Mediu târziu, Christine de Pizan a fost una dintre primele scriitoare care au semnat cu propriul nume şi a jucat un rol crucial în apariţia şi desfăşurarea primei mari polemici literare din cultura europeană – cea din jurul capodoperei lui Jean de Meun, Le Roman de la Rose.

Apărută în 1405, Cartea cetăţii doamnelor încearcă să spulbere prejudecăţile, larg răspândite la acea vreme, privind inferioritatea femeilor. Christine de Pizan propune o societate alegorică în care cuvântul „doamnă” desemnează o femeie nu neapărat de origine nobilă, dar cu spirit nobil. Christine de Pizan imaginează un oraş ideal al doamnelor unde nu există trepte sociale sau ranguri nobiliare şi îl populează cu figuri de sfinte, eroine, poete sau regine ce ilustrează imensul potenţial creator pe care femeile îl pot oferi lumii.

„Cititorii şi criticii deopotrivă sunt cuceriţi de profunzimea gândirii politice a Christinei de Pizan, de rolul pe care l-a jucat în schimbul de idei de pe piaţa intelectuală a Evului Mediu târziu, de umanismul şi de pledoariile sale protofeministe. A venit vremea ca vocea Christinei de Pizan să vorbească şi publicului cititor român.” (Reghina Dascăl) 

Christine de Pizan (1364 - cca 1430) a fost o scriitoare italo-franceză din Evul Mediu târziu, care a trăit la curtea mai multor duci şi a regelui Franţei Carol al VI-lea. Autoare a 41 de lucrări scrise în franceza medievală, ce includ biografii, poezii, cărţi de sfaturi pentru femei, dar şi această remarcabilă utopie politică, Cartea cetăţii doamnelor, încheiată în 1405.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO