Ziarul de Duminică

Pretul timpului mort

09.07.2003, 00:00 41



O sa avem capitalism adevarat pe plaiurile mioritice atunci cand se va acorda o importanta reala si speciala valorii timpului (cuantificata si in bani), sau cand dreptul la timp va fi introdus in Constitutie precum garantarea proprietatii.



Cred ca suntem un popor care isi bate joc de timp. Romanii risipesc cantitati uriase de timp si n-au respect deloc pentru timpul altora. Exista o superficialitate generalizata in administrarea timpului. Fiecare greseala facuta din neatentie costa, dincolo de toate, si valoarea timpului pierdut.



Si aici pot sa dau un exemplu simplu. Se crede ca este mult mai ieftin sa pui toamna muraturi, decat sa le cumperi gata facute. Fals. Nu se socoteste decat valoarea materiilor prime si se scapa din vedere o multime de alte costuri, cum ar fi, de pilda, manopera, apa consumata, curentul, gazele sau timpul pierdut cu achizitionarea ingredientelor de la piata si cu gatitul.



Iar asta e o mentalitate ramasa de pe vremea statului comunist, cand timpul nu costa nimic, pentru ca, fiind in proprietatea statului, era, de fapt, al tuturor, nu?



In ultimele doua luni, am avut o experienta cosmaresca. Am intrat in contact direct cu marea birocratie. Cu primariile, notarii, judecatoriile, regiile autonome, serviciile cadastrale, o banca, o agentie imobiliara, administratia financiara, CEC-ul etc. etc. etc. Concluzia: in Romania de azi, este mult mai usor si mai simplu sa construiesti o casa de la zero la cheie, decat sa-i scoti autorizatia de constructie. De aceea foarte multi oameni construiesc ilegal. Calculul e simplu: timpul pierdut, nervii si spagile fac mult mai mult decat amenda pe care o primesti pentru ca ai construit fara autorizatie. Oamenii corecti pot astepa o autorizatie de constructie chiar si doi ani, cand termenul legal este o luna.



Dintre toate persoanele, autoritatile, firmele si institutiile cu care am intrat in contact, 85% au emis diferite acte gresite (din neatentie, superficialitate, incompetenta etc.). De exemplu, o judecatorie m-a facut proprietar (prin intabularea dreptului de proprietate) pe un teren care nu exista, pentru ca s-a transcris gresit in act, din dosarul cadastral, denumirea terenului pe care-l cumparasem.



Alte masive pierderi de timp se produc in cazul procesarii actelor. Termenul legal de o luna este depasit cu nesimtire. Ca sa aplici Legea Aprobarii Tacite, intri in alt circuit birocratic, pentru ca ai nevoie de o judecatorie. Nu castigi absolut nimic, pierzi in continuare bani, timp si nervi.



Este interesant si paradoxal cum, daca n-ai relatii si nu dai spaga, timpul tau pare sa nu aiba valoare pentru nimeni. El capata brusc valoare daca esti dispus sa ti-l cumperi. Orice agentie imobiliara iti va spune ca, daca vrei un "cadastru", trebuie sa astepti intre 7 si 10 zile. Daca-l vrei "peste noapte", se rezolva cu 100 de dolari. Si asa se intampla peste tot. Deci, de fapt, ratiunea de existenta a marii birocratii este negotul cu timp. Si se castiga sume uriase din vanzarea de timp. Totul este ca valoarea spagilor sa nu depaseasca valoarea timpului castigat. Dar aici nu te ajuta nimeni. Daca ai bani, poti sa-ti angajezi un avocat.



Un prieten imi povestea cum un notariat i-a facut sase greseli pe un act. De sase ori i s-au corectat greselile cu pasta alba, s-a scris cu pixul peste si s-a pus stampila. Pe urma, avocatul i-a spus ca mai bine scoate actul din nou, ca are prea multe stampile si ca s-ar putea ca judecatoria sa nu-l ia in considerare. A pierdut doua zile pentru un act simplu, care ar fi trebuit sa-i consume cel mult o ora. Acum, inmultiti, sa zicem, nu 48, ci numai 12 de ore (puse cap la cap) cu jumatate din numarul oamenilor care zilnic, in Romania, solicita diverse acte la diferite institutii. Rezultatul este infricosator. Pur si simplu traim in afara timpului!



Propun ca statul sa puna la treaba specialistii pentru a gasi valoarea unei secunde din viata unui om normal. Sa se faca o grila nationala de preturi, precum exista in cazul terenurilor, pe metrul patrat. Si cine depaseste termenele legale, sa plateasca amenda contravaloarea timpului pierdut. Cred ca s-ar aduna la buget sume fabuloase.



Dar, daca stau sa ma gandesc mai bine, aplicarea unui astfel de sistem, azi, in Romania ar genera, la randu-i, o uriasa pierdere de timp.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO