Ziarul de Duminică

Preotul pedagog/ de Ziarul de duminică

Preotul pedagog/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

27.08.2015, 23:49 72

Ioan Bunea

Memorial

Editura Limes

 

Ioan Bunea (1906-1990) a fost preot la Năsăud, Sângeorz-Băi, profesor de greacă la Institutul Teologic Universitar din Cluj (1948-1952), preot la Someşeni, condamnat la ani mulţi de închisoare pentru că a catehizat împotriva legilor comuniste. În amintirea personalităţii lui Ioan Bunea, a devotamentului pentru cultivarea credinţei creştine în sufletele tinerilor, a fost ridicat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” de la Sângeorz-Băi, în iulie acest an.

Tot în vara acestui an a apărut la Editura clujeană Limes volumul de memorii cu un cuvânt-înainte de Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Volumul cuprinde textul unui manuscris autobiografic şi textul unei ample conferinţe –  „Orientări în lucrarea pastroală a preotului”. Manuscrisul „Memorialului” este datat 1986 şi a fost păstrat în arhiva familiei. E printre puţinele manuscrise ale părintelui Ioan Bunea încă nepublicate.

 

„Părintele Ioan Bunea – se spune în Cuvântul-înainte – a fost arestat în 1959,  rămânând în închisoare cinci ani de zile. A muncit în condiţii inumane în Balta Brăilei şi-n alte penitenciare. A fost eliberat în 1964 rămânând marcat de chinurile din temniţă, dar reluându-şi activitatea atât ca preot, cât şi ca dascăl.
Pe lângă faptul că a fost un dascăl de excepţie, a fost şi un mare predicator. Ne-a lăsat predici la duminici şi sărbători, la botez, cununie şi înmormântare. Iar ca teolog în domeniul sistematic ne-a pus la îndemână «Din galeria marilor convertiţi», «Fenomenologia conştiinţei morale», «Psihologia rugăciunii» şi alte lucrări. Şi-a iubit ţara, mărturie fiind cartea «Frăţia credinţei şi credinţa naţională».”  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO