Ziarul de Duminică

Premiul Interallié pe 2015/ de Florin Bădescu

 Premiul Interallié pe 2015/ de Florin Bădescu

Autor: Florin Badescu

19.11.2015, 23:58 34

Premiul Interallié pe 2015 a fost atribuit, săptămâna trecută, scriitorului Laurent Binet, pentru volumul „La Septième Fonction Du Langage”, publicat de editura Grasset.

Celelalte trei romane aflate în cursa pentru câştigarea acestui prestigios premiu literar francez au fost „Histoire de l'amour et de la haine” (Charles Dantzig, editura Grasset), „Echapper” (Lionel Duroy, editura Julliard) şi „La Petite Femelle” (Philippe Jaenada, editura Julliard).

Recompensat deja în prima parte a sezonului literar 2015 cu premiul Fnac, „La Septième Fonction du Langage” este un roman ironic despre o generaţie de intelectuali ale cărei figuri emblematice au fost Roland Barthes, Michel Foucault şi Jacques Derrida.

Combinând romanul poliţist cu cel istoric şi cu farsa filosofică, scriitorul Laurent Binet îşi imaginează în acest volum că Roland Barthes, accidentat mortal de o camionetă în 1980, a fost de fapt victima unui complot asasin. Romanul este o anchetă subtilă şi ireverenţioasă, ce relansează dezbaterile despre maniera în care noile generaţii pot să beneficieze de moştenirile lăsate de acei filosofi şi gânditori de legendă, încă atât de prezenţi, de preţioşi şi de importanţi în zilele noastre.

Premiul Interallié pe 2015 a fost atribuit scriitorului Laurent Binet joi, chiar în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Roland Barthes.

În 2014, premiul Interallié a revenit scriitorului Mathias Menegoz, pentru romanul său de debut, „Karpathia”, o frescă istorică a cărei acţiune se desfăşoară în Transilvania secolului al XIX-lea.

Interallié încheie sezonul trofeelor franceze pentru literatură, care a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 29 octombrie, ex aequo, scriitorilor Hédi Kaddour şi Boualem Sansal, pentru volumele „Les Prépondérants”, respectiv „2084”, publicate la editura Gallimard. Premiul Goncourt pe 2015 a fost atribuit, pe 3 noiembrie, scriitorului Mathias Enard, pentru romanul său „Boussole”. Tot pe 3 noiembrie, premiul Renaudot pe 2015 a fost câştigat de scriitoarea Delphine de Vigan, pentru volumul „D'après une histoire vraie”. Premiul Fémina pentru roman străin pe 2015 a fost atribuit, pe 4 noiembrie, scriitoarei scoţiene Kerry Hudson, pentru volumul „La couleur de l'eau”. Pe 5 noiembrie, scriitorul turc Hakan Günday a fost recompensat cu premiul Médicis pentru roman străin pe anul 2015, pentru volumul „Encore”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO