Ziarul de Duminică

Premiile Prometheus au trei castigatori

Premiile Prometheus au trei castigatori

FOTO: Florin Chiriac

15.10.2009, 15:13 70
Marele Premiu Prometheus pentruOpera Omnia (pentru intreaga activitate) are o valoare de 100.000RON, iar cel pentru Opera Prima (pentru debut) are valoarea de10.000 RON. Se mai acorda trei premii in valoare de cate 10.000 RONfinalistilor Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia.
Juriuldin acest an,format din Andrei Plesu - presedinte, LiviusCiocarlie (literatura), Dumitru Avakian (muzica), Aurelia Mocanu(arte vizuale) si Alexandru Dabija (artele spectacolului) adesemnat urmatorii finalisti:
- Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia:sectiunea literatura: Ileana Malancioiu; sectiuneamuzica: Catalin Ilea;
sectiunea arte vizuale: Florin Ciubotaru; sectiuneaartele spectacolului: Florin Mihailescu.
- Marele Premiu Prometheus pentru Opera Prima:sectiunealiteratura: Simona Sora; sectiunea muzica: Remus Azoiteisi Eduard Stan; sectiunea arte vizuale: Virgil Scripcariu;sectiuneaartele spectacolului: AlexandruMâzgareanu.

Castigatorii Marilor Premii Prometheus din acest ansunt:

Opera Omnia - Ileana Malancioiu (foto), care a declarat:"Sunt foarte fericita ca am luat acest premiu, deoarece se comparadomenii diferite. E destul de greu sa compari poezia cu pictura sicu muzica. Le sunt foarte indatorata celor care m-au sustinut, maiales lui Livius Ciocarlie. Oricare dintre noi il putealua."

Opera Prima - Remus Azoitei si Eduard Stan.
Nascuta la data de 23 ianuarie1940, Ileana Malancioiu a absolvit Facultatea de Filosofie aUniversitatii Bucuresti. Inainte de 1989, ea a lucrat laTeleviziunea Româna, la Revista Arges, la Studiourile Animafilm sila revista literara Viata Româneasca. Dupa 1989, Malancioiu alucrat la revista 22, a fost redactor-sef la Editura Litera si lasaptamânalul România literara. Printre volumele sale de poeme senumara "Pasarea taiata" (Editura Tineretului, 1967), "Peste ZonaInterzisa" (Cartea Româneasca, 1979 - Premiul UniuniiScriitorilor), "Linia vietii" (Cartea Româneasca, 1982 - PremiulAsociatiei Scriitorilor din Bucuresti), "Calatorie spre mineinsami" (Cartea Româneasca, 1987), dar si volumul de eseuripolitice "Crima si moralitate" (Litera, 1993). Volumul "Cronicamelancoliei" (Editura Enciclopedica, 1998) a primit PremiulSalonului de Carte de la Cluj.
Remuz Azoitei a concertat insali prestigioase ale lumii, precum Lincoln Center (New York) siWigmore Hall (Londra), la festivaluri precum cele de la Tokyo,Cambridge, Berlin si Santander. A colaborat cu artisti renumiti,printre care se numara David Geringas, Nigel Kennedy si AdrianBrendel. In 1992 i s-a decernat, de catre Guvernul României,Premiul "Cella Delavrancea", pentru contributia deosebita adusaculturii, iar in 2004 a fost decorat de presedintele României cutitlul de Ofiter al Ordinului Meritul Cultural.
In 2006, a inregistrat inpremiera mondiala, alaturi de Eduard Stan, integrala lucrarilorpentru vioara si pian a lui George Enescu, pentru casa de discuriHanssler din Germania, in colaborare cu Radio Bremen. Pentruaceasta inregistrare, el a cântat pe celebra vioara Stradivarius"Maurin" din 1718 cedata lui de catre Academia de Muzica dinLondra.
Nascut la Brasov, in 1967,Eduard Stan a locuit in Germania de la vârsta de 11 ani. A cântatla Filarmonica din Berlin, Salt Lake City Temple Square, dar si lafestivaluri precum Lille Pianos (Franta), Mitte Europe (Cehia) siBourglinster (Luxemburg). Proiectele lui Eduard Stan includ unturneu de 15 concerte in Europa, dar si in New York si Washington,alaturi de Remus Azoitei, plus patru recitaluri solo si camerale incadrul Festivalului Schumann din Irlanda.

Castigatorii de la Opera Primasunt plecati intr-un turneu international, se vor intoarce inRomania abia in noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO