Ziarul de Duminică

Premiile Naţionalului clujean/ de Radu Constantinescu

Sorin Leoveanu, cel mai bun actor în rol principal

Sorin Leoveanu, cel mai bun actor în rol principal

Autor: Radu Constantinescu

08.10.2015, 23:44 20

În cadrul Festivalului Întâlnirile Internaţionale de la Cluj, ediţia a V-a, despre care am scris la această rubrică săptămâna trecută, a avut loc şi festivitatea de decernare a Premiilor Teatrului Naţional Cluj-Napoca pentru stagiunea 2014/2015. Au fost acordate distincţii pentru cel mai bun regizor, tineri creatori, cei mai buni actori şi actriţe în rol principal şi secundar, cel mai bun tehnician de scenă, precum şi premiul publicului pentru cel mai bun spectacol.

Premiul „Aureliu Manea” pentru cel mai bun regizor, oferit de doamna Viorica Samson Manea, în memoria fratelui său, regizorul Aureliu Manea, a fost câştigat de Tudor Lucanu, pentru regia spectacolelor Emigranţii de Sławomir Mrożek, În trafic de Alina Nelega şi 12 oameni furioşi de Reginald Rose. Au mai fost nominalizaţi Alexandru Dabija pentru regia spectacolului Mein Kampf de George Tabori şi Gábor Tompa, pentru regia spectacolului UbuZdup!  după Alfred Jarry.         

Premiul „Mona Marian” pentru tineri creatori, oferit, în numele doamnei profesor Ileana Orlich (consul onorific al României în Arizona, S.U.A.),  de către directorul artistic al Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Ştefana Pop Curşeu, a fost câştigat de Sânziana Tarţa pentru rolul Cântăreaţa din spectacolul Apolodor, spectacol-concert de Ada Milea. Au mai fost nominalizaţi Leta Popescu pentru regia spectacolului American dream de Nicoleta Esinencu şi Tudor Lucanu pentru regia spectacolelor Emigranţii de Sławomir Mrożek.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, oferit de Banca Transilvania prin domnul Nicolae Tarcea, Preşedintele Fundaţiei Transilvania, a fost câştigat ex aequo de Sorin Leoveanu, pentru rolul Hitler din spectacolul Mein Kampf de George Tabori, regia Alexandru Dabija şi Matei Rotaru pentru rolul AA din spectacolul Emigranţii de Sławomir Mrożek, regia Tudor Lucanu. A mai fost nominalizat Ovidiu Crişan  pentru rolul Kjell Bjarne din spectacolul Elling de Axel Hellstenius şi Petter Naess, regia Sorin Misirianţu.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, oferit de Rotary Club Cluj-Napoca Samvs, prin domnul preşedinte Andrei Timen, a fost câştigat de Ionuţ Caras pentru rolul Fratele Tibergiu din UbuZdup! după Alfred Jarry, regia Gábor Tompa. Au mai fost nominalizaţi Matei Rotaru pentru rolul Himmlisch Heinrich din spectacolul Mein Kampf de George Tabori, regia Alexandru Dabija şi Radu Lărgeanu pentru rolul Dreizl din spectacolul Mein Kampf de George Tabori, regia Alexandru Dabija .

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, oferit de Compania Kludi, prin domnul Florin Barabaş, a fost câştigat ex aequo de Miriam Cuibus pentru rolul Solange din spectacolul Cameristele de Jean Genet, regia István Albu şi Irina Wintze pentru rolul din spectacolul În trafic de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu. A mai fost nominalizată Anca Hanu pentru rolul Madam Ubu din spectacolul  UbuZdup! după Alfred Jarry, regia Gábor Tompa.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, oferit de Medstar, prin doamna doctor Rodica Mureşan, a fost câştigat de Ramona Dumitrean pentru rolul Moartea din spectacolul Mein Kampf de George Tabori, regia Alexandru Dabija. Au mai fost nominalizate Irina Wintze pentru rolul Martha Livingstone din spectacolul Agnus Dei de John Pielmeier, regia Cătălin Bocîrnea şi Angelica Nicoară pentru rolul Doamna din spectacolul Cameristele de Jean Genet, regia István Albu.

Premiul „Eszter Bíró” pentru tehnicieni de scenă, oferit de Compania Jolly, prin domnul Francisc Koós, a fost câştigat de Mădălina Mânzat, maestru de lumini. Au mai fost nominalizaţi Doru Bodrea – regizor tehnic, Vasile Grădinaru – şef atelier de producţie şi Silvia Doboş – costumieră.

Premiul publicului pentru cel mai bun spectacol al stagiunii , votat on-line de spectatorii Teatrului Naţional, a fost câştigat de Elling de Axel Hellstenius şi Petter Naess, regia Sorin Misirianţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO