Ziarul de Duminică

Premii muzicale de sezon/ de Oltea Şerban-Pârâu

Premii muzicale de sezon/ de Oltea Şerban-Pârâu

Premii muzicale de sezon

03.03.2011, 23:30 32

Luna premiilor muzicale a început de săptămâna trecută cu douăgale în care s-au acordat distincţii pentru zone muzicale de nişă(dacă ne raportăm la ce pare mai important la ora actuală). Totuşi,chiar dacă nu au strălucirea premiilor Oscar, premiile ForumuluiMuzical Român şi cele ale Uniunii Compozitorilor au importanţa lorunică pentru branşa muzicală.

Premiile Uniunii Compozitorilor

Din 1969 fără întrerupere, aşadar cu o tradiţie de peste 40 deani în marcarea excelenţei în creaţia muzicală şi recompensareacelor care contribuie la popularizarea ei, premiile UniuniiCompozitorilor şi Muzicologilor pentru anul 2010 au avut-o cavedetă pe compozitoarea octogenară Felicia Donceanu (foto 1) - eafiind aleasă dintre nominalizaţii pentru Marele Premiu care aufost, alături de ea, Temistocle Popa şi Clemansa Firca.

Premiul pentru lucrări simfonice i-a revenit lui MihaiMăniceanu, cel pentru lucrări electronice i-a fost decernat luiOctavian Nemescu, premiul pentru lucrări camerale a fost primit deNicolae Teodoreanu, iar premiul filialei Cluj i-a fost decernat luiValentin Timaru. S-au acordat distincţii şi pentru muzică pop,compozitorului Andrei Tudor, premiul pentru muzică de jazz, luiCătălin Târcolea, sau pentru spectacol muzical compozitoruluiMarius Ţeicu (foto 2), cu O premieră furtunoasă.

Premiul pentru istoriografie i-a revenit lui Octavian LazărCosma (foto 3) - cărţile Opera Naţională din Cluj (vol. 1)şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la 140 deani (vol. 3) - şi celelalte premii pentru muzicologie au ajunsla Valentina Sandu-Dediu şi Nicolae Gheorghiţă. Între premiilepentru anul 2010 decernate de Uniunea Compozitorilor şiMuzicologilor se mai numără cele pentru lucrare corală amplă,miniatură corală, creaţie didactică şi nu numai.

Premiile Forumului muzical român

Tot la final de februarie a avut loc la sediul Operei Comicepentru Copii şi Gala Premiilor Forumului Muzical Român pe 2010(care se găseşte deja la a zecea ediţie), cu premii diverse,recompensând toate domeniile muzicale. Dintre distincţiile acordatele amintim în mod special pe cele pentru proiecte - SebastianCrăciun pentru Muzica la Palatele Brâncoveneşti şi Drumulspre celebritate, Monica Isăcescu şi Ştefan Costache pentruProiectul Lipatti 60 şi Elena Vernescu şi Dorin Ioniţăpentru Proiectul Stagiunii Lanto Arte, dar şi premiileaniversare Melos, premiile Amadeus şi premiile pentru performanţaîn management, unul dintre acestea revenindu-i Lilianei Staicu,redactor şef Radio România Muzical. Premiul Tinereţea Jazz-ului afost câştigat de Irina Sârbu, iar în contextul aceleiaşi gale, VladConta a primit premiul Ludovic Spiess pentru spectacolul cu operaCelan, de Peter Ruzicka, la Opera Naţională Bucureşti.Premiul de excelenţă în interpretare i-a fost acordat BiancăiManoleanu şi lui Remus Manoleanu.

Nota redacţiei

Premiul pentru publicistică a fost acordat muzicologului şiomului de radio Oltea Şerban-Pârâu (foto 4, împreună cu AdrianIorgulescu), pentru articolele publicate săptămânal de-a lungulanului 2010 în Ziarul de Duminică şi Adevărul literar şiartistic.

OLTEA ŞERBAN-PARAU(n. 12 martie 1969)este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef alpostului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7ani postul particular Radio Romantic.Semnează încontinuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şiAdevărul literar.Activitatea ei publicisticăcuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă,majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radioşi numeroase emisiuni şi apariţii TV.Este semnataratraducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentruLarousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cusecţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membrăa Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiulpentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţionalal Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentru Publicistică alUniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO