Ziarul de Duminică

Premieră absolută la Teatrul Naţional Radiofonic/ de Ziarul de duminică

Dorel Vişan

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

13.06.2014, 00:07 34

Joi, 12 iunie, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat, în premieră absolută, Insomniile lui Gregor de Nicolae Sirius, spectacol realizat cu sprijinul Societăţii Comerciale Teletext SRL Slobozia. Spectacolul va fi difuzat în reluare sâmbătă, 14 iunie, la ora 13:15, la Radio România Internaţional.

Adaptarea radiofonică: Puşa Roth. Regia artistică: Vasile Manta. În distribuţie: Dorel Vişan, Virgil Ogăşanu, Mihai Constantin, Maia Morgenstern, Petre Lupu, Mihai Niculescu, Daniela Ioniţă. Redactor: Costin Tuchilă. Muzica şi regia muzicală: George Marcu. La vioară: Marian Grigore. Regia de montaj: Dana Lupu şi Florina Istodor. Regia de studio: Janina Dicu.

Piesa lui Nicolae Sirius este o parabolă despre libertatea individului în regimuri totalitare, bazată pe trăirile autorului, combinate imaginativ cu trimiteri la mituri şi figuri universale, ceea ce îi conferă un plus de expresivitate. Împăratul Gregor pare un ins bizar, puterea lui e în clopoţelul cu care îşi cheamă la ordin supuşii. Ca orice dictator, Gregor crede în semne, are un scrib care tălmăceşte visele şi e suspicios, se teme de complot. Atmosfera e uneori grotescă, alteori fantastă. Dialogul e bine condus, cu replici care se reţin, personajele sunt bine conturate, iar răsturnările spectaculoase de situaţie asigură teatralitatea textului.

Regizorul Vasile Manta a alcătuit o distribuţie ideală, construind expresiv atmosfera piesei şi planurile de joc, din care nu lipsesc gramul de umor şi o plasticitate aproape vizuală. Interpretarea lui Dorel Vişan (Gregor) este admirabilă, cu toate nuanţele cerute de text, de la curiozitatea simulată, la uimire, de la siguranţă, la incertitudine, cu o gradaţie care punctează eficient tensiunile. Virgil Ogăşanu (Papac, omul de încredere al împăratului) joacă abil supunerea sau, dimpotrivă, dominarea, la limita dintre planul oniric şi cel real. Foarte bine distribuit în rolul Soldatului, Mihai Constantin conferă o reliefare aparte personajului. Într-un rol de mai mică întindere, Maia Morgenstern (Împărăteasa Relina) ne reţine atenţia prin culoare şi expresivitate, iar Petre Lupu (Gogore, scribul tălmăcitor de vise) punctează plastic atmosfera. Muzica lui George Marcu susţine inspirat planul fantastic şi bizareriile din text.

Poet şi dramaturg, Nicolae Sirius (n. 1950, Lupşanu, Călăraşi) a părăsit România în 1986. A trăit şase luni într-un lagăr din Austria. Devine cetăţean australian în 1988. În 1995, ajunge în Germania, împreună cu soţia sa, Hiroko Minakami, o valoroasă pianistă japoneză. Câţiva ani mai târziu, se stabileşte în Japonia, unde trăieşte în prezent. Din anul 1991, Nicolae Sirius este membru al Uniunii Scriitorilor din Australia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO