Ziarul de Duminică

Preambul la concedierea celor cu costume maro

22.09.2006, 14:57 10

Ceea ce urma sa se intample s-a intamplat. O companie irlandeza a anuntat ca angajeaza numai nefumatori. Uite-asa. Poa' sa fie, tata, Bill Gates, daca trage-n piept - sa stea la el acasa. Noua nu ne trebuie cei mai buni lucratori, ci cei mai nefumatori. "Fumatul in timpul pauzelor de cafea sau chiar in timpul liber face ca hainele angajatilor sa miroasa. Avand in vedere ca biroul nostru e destul de mic, situatia ar fi cel putin neplacuta", 'ce directorul companiei.
Cineva s-a enervat si a sesizat organismele europene care vegheaza asupra eventualelor discriminari. Verdictul lui Vladimir Spidla, comisarul european responsabil cu respectarea egalitatii de sansa in randul angajatilor? O companie are dreptul sa refuze angajarea unui fumator. Legislatia europeana interzice discriminarea pe considerente de sex, origine etnica, varsta, religie si orientare sexuala. Nu e prevazut nimic referitor la fumat.
Da' la alte obiceiuri? Cum tot ceea ce nu e interzis e permis, inseamna ca firmele pot refuza angajarea cetatenilor care zambesc prea des, care se scarpina-n cap ori care au mai putin de 1,90 m, nu? Argumentul invocat facea vorbire despre... mirosuri. Nu cumva putem respinge candidatii care miros a sapun ieftin? Sau care se dau cu un anumit parfum? Sau care NU se dau cu un anumit parfum?
Nu cred oare stimabilii europeni citati mai sus ca au sarit o etapa? Fumatul - cel putin in forma actuala - este, istoric vorbind, o apucatura mult mai proaspata decat pileala. Si, din cate stiu, influenteaza mult mai putin performantele profesionale decat bautura! Cu toate astea, n-am auzit inca de un anunt care sa precizeze ca se angajeaza doar non-alcoolici. Dupa cum nu-mi amintesc sa fi anuntat cineva ca angajeaza doar femei care nu sunt prostituate...
Pe de alta parte, mor sa stiu ce se va intampla daca un cautator de job va reusi sa-si ascunda orientarea tabagica. Faza cu mirosul e valabila doar in cazurile de nicotinisti inraiti. Dar un angajat care fumeaza (pe sest) pana in 10-15 tigari pe zi va putea sa ascunda foarte bine lucrul asta. Si cand il prind? Il zboara pe usa, chiar daca a adus profituri companiei? Foarte inteligent! Foarte european!
M-am lasat de fumat de peste un an, pentru ca asa a vrut muschii mei. N-aveam nici o problema medicala (sau de miros!) de la fumat si nu deranjam pe nimeni, de vreme ce intotdeauna ceream voie. Acum, din postura de NEfumator, adresez organismelor europene un sincer si dezinteresat "Huooo!"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO