Ziarul de Duminică

Povestirile inspirate ale lui Chuck Palahniuk/ de Ziarul de duminică

Povestirile inspirate ale lui Chuck Palahniuk/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

28.04.2016, 23:58 64

Chuck Palahniuk „Inventează ceva”, Editura Polirom,  traducere din limba engleză de Dan Sociu

„Inventează ceva” aduce laolaltă douăzeci şi trei de povestiri scrise de-a lungul mai  multor ani şi publicate în diverse reviste literare sau cu totul inedite. Sumbre sau amuzante, provocatoare, excentrice şi tulburătoare, povestirile lui Chuck Palahniuk sunt, fiecare în parte, un exerciţiu stilistic de o originalitate şi o inventivitate cuceritoare.

Că e vorba de un adolescent eminent, lobotomizat după o sesiune de electroşocuri cu defibrilatorul din cabinetul medical al şcolii, ca în „Zombi”, sau de un fiu încrezător în terapia prin râs care încearcă să-şi salveze tatăl bolnav de cancer în fază terminală cu o colecţie de glume nesărate, ca în „Cioc-cioc”, sau de primele apariţii ale faimosului Tyler Durden din „Fight Club”, cum se-ntâmplă în „Expediţia”, povestirile sale înfioară, uluiesc sau încântă, însă nu te lasă nici o clipă indiferent.

„Cele mai inspirate povestiri semnate de Palahniuk, o îmbinare de bufonerie, oroare şi emoţie, te propulsează dincolo de incredibil, în spaţiul locuit de cele mai bune comicsuri sau de spiritul unui Rabelais ori al unui Burroughs.” (The Guardian)

„Palahniuk reuneşte pentru prima dată în volum povestirile care-i poartă marca: umor, oroare şi îndrăzneală nebună, toate devenite subiect alături de foc, fluide corporale, malformaţii, materialismul societăţii, bestialitate, o minge de tenis fermecată şi o crimă ce are loc în timpul unui festival.” (Publishers Weekly)

„Stilul modern, unic al lui Palahniuk înlătură orice convenţie, orice aer vetust… cititorului îi e cu neputinţă să se complacă în confortul narativ.” (Booklist)

 

Charles Michael „Chuck” Palahniuk (n. 1962, Pasco, Washington) este considerat unul dintre cei mai originali şi mai inventivi scriitori americani contemporani. A studiat jurnalismul la Universitatea din Oregon şi, după absolvire, în 1986, s-a stabilit în Portland, unde a schimbat diverse slujbe înainte să se dedice scrisului. Deşi primele cărţi i-au fost refuzate de editori, care le considerau prea riscante din cauza atmosferei lor sumbre, după publicarea romanului „Fight Club” (1996) cariera sa literară şi-a schimbat definitiv cursul. A scris până în prezent peste douăzeci de romane şi cărţi de non-ficţiune, traduse deja în numeroase limbi.

La Editura Polirom au apărut: „Fight Club” (2004, 2012), roman distins cu mai multe premii şi ecranizat în 1999, în regia lui David Fincher, cu Edward Norton, Brad Pitt şi Helena Bonham Carter în rolurile principale, „Jurnal” (2006, 2014), „Bântuiţii” (2007, 2014), „Cântec de leagăn” (2007), „Monştri invizibili” (2008), „Sufocare” (2009), „Rant” (2009), „Supravieţuitor” (2009), „Pygmy” (2011), „Snuff” (2012), „Blestemaţi” (2012), „Apocalipsa” (2013) şi „Beautiful You” (2015).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO