Ziarul de Duminică

Poveştile unui fizician celebru/ de Ziarul de duminică

Poveştile unui fizician celebru/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.09.2014, 00:17 236

Câteva vorbe ale lui Vlad Zografi din revista „22” ni s-au întipărit în minte: Richard Feynman a devenit al treilea fizician arhetipal după Newton şi Einstein. La un sfert de secol după ce a murit, personalitatea lui continuă să fascineze. Prestigiul dobândit de ştiinţă, mai ales în ul­timul secol, are ceva hipnotic-pa­ra­li­zant.

Cine a fost Richard Phillips Feynman? S-a născut în 1918, la New York. La de şaptesprezece ani a intrat la Institutul Tehnologic din Masaschussets, în 1939 a mers la Princeton, apoi la Los Alamos, unde a contribuit la fabricarea bombei atomice. După cel de-al Doilea Război Mondial a lucrat la Facultatea de Fizică de la Cornell, apoi, din 1951, şi-a continuat activitatea la Caltech, unde a predat până la moartea sa, survenită în anul 1988. A fost unul dintre laureaţii Premiului Nobel pentru fizică din 1965 şi a activat cu merite deosebite în Comisia Navetei Spaţiale Challenger în 1986.

Avea o nepotolită sete de aventură şi un talent fără pereche de a spune poveştile din viaţa lui. Ce-ţi pasă ţie de părerile altora? este ultima moştenire literară a lui Feynman, redactată împreună cu prietenul şi colegul său percuţionist, Ralph Leighton. Printre numeroasele lui istorisiri – unele amuzante, altele profund emoţionante – o cunoaştem pe prima soţie a lui Feynman, Arlene, care l-a învăţat misterul ireductibil al iubirii pe când se stingea într-un pat de spital, în timp ce el lucra în apropiere la fabricarea bombei atomice, în Los Alamos. Ni se mai oferă, de asemenea, o fascinantă relatare a anchetei desfăşurate după explozia navetei spaţiale Challenger din 1986 şi retrăim momentul în care Feynman a dezvăluit cauza dezastrului printr-un experiment elegant: scufundând un inel de cauciuc într-un pahar cu apă de la gheaţă şi scoţându-l apoi, deformat.

Aproximativ jumătate dintre aceste 21 de scurte eseuri colocviale tratează participarea directă a lui Feynman la ancheta întreprinsă după dezastrul navetei spaţiale Challenger. El se distribuie în rolul unui detectiv îndrăzneţ şi, relatând la persoana întâi singular, ne lasă mereu să surprindem lucrurile importante pe care el le are de spus despre siguranţa zborului şi lipsa de comunicare din interiorul NASA. O anexă prezintă alarmantele sale observaţii tehnice despre fiabilitatea navetei sau despre lipsa ei. Celelalte povestiri sunt, în cea mai mare parte, o colecţie indistinctă de conferinţe internaţionale, condimentate cu mici anecdote. Dar două eseuri ating autentice profunzimi emoţionale: omagiul adus tatălui său, care l-a învăţat să cultive un sentiment de mirare, şi relatarea poveştii sale de iubire cu prima lui soţie.

O carte-surpriză, fermecătoare.

 

Richard P. Feynman – Ce-ţi pasă ţie de părerile altora? Alte aventuri ale unui persoanj ciudat. Aşa cum i-au fost povestite lui Ralph Leighton. Editura Publica. Traducere din engleză de Dan Crăciun

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO