Ziarul de Duminică

Poveşti adevărate cu descurcăreţi/ de Ziarul de duminică

Poveşti adevărate cu descurcăreţi/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

12.12.2013, 23:52 69

Zoltan Rostas, Antonio Momoc (coordonatori)

Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori

Editura Curtea veche

Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori este titlul celui de-al 10-lea volum din seria cărţilor de interviuri de istorie orală a căror publicare a început în 2006. Coordonate de profesorul Zoltan Rostas alături de foşti studenţi ajunşi cercetători recunoscuţi: regretatul Sorin Stoica, Antonio Momoc, Eliza Văcărescu, Florentina Ţone, aceste volume au impus o metodă, un stil şi chiar o şcoală. Într-un limbaj nepretenţios li se spune în mediul lor „gaşca gustiştilor lui Zoltán Rostás”. De această dată, împreună cu Antonio Momoc, profesorul Rostas a  investigat o categorie socială afirmată în comunism şi un fenomen socio-economic cu efecte profunde în economia şi în societatea românească postrevoluţionară. Este vorba despre fenomenul economiei negre sau informale, despre capitalismul de dinainte de capitalism, despre efectele dramatice ale economiei de comandă şi strategiile de supravieţuire ale românilor. Altfel spus despre lipsa bunurilor de larg consum, absenţa produselor de primă necesitate, penuria de marfă din magazinele de încălţăminte sau îmbrăcăminte, sărăcia din rafturile magazinelor alimentare, care au condus la apariţia acestei pieţe subterane, a afacerilor şi schimburilor underground, a unei economii negre care nu se dezvolta atât de independent pe cât pare, de economia oficială. Asemenea tuturor temelor propuse cititorului de echipa profesorului Rostás nici această temă nu a fost frecventată în istoriografia dedicată comunismului, sau în cea economică. Remarcabil însă şi fascinant în acest volum, ca şi în cele precedente, este acest amestec inextricabil de spirit ştiinţific şi autenticitatea mărturiilor, bogăţia şi diversitatea romanescă a istoriilor de viaţă, care l-au făcut pe regretatul scriitor Sorin Stoica să exclame cu admiraţie şi surpriză, atunci când s-a decis să intre în proiect: „dar asta-i literatură, tată!”

Zoltan Rostas este profesor de sociologie şi de comunicare. A publicat volumele: Visszajátszás (Conexiune inversă), Bucureşti, Albatros, 1984; Kétely és kísérlet (Dubiu şi experiment), Cluj-Napoca, Kriterion, 1988; Monografia ca utopie. Interviuri cu Henri H. Stahl, Bucureşti, Paideia, 2000; O istorie orală a Şcolii Sociologice de la Bucu­reşti, Bucureşti, Printech, 2001; Chipurile oraşului. Istorii  de viaţă din Bucureşti. Secolul XX, Bucureşti, Polirom, 2002; Istorie la firul ierbii. Documente sociale orale (împreună cu Sorin Stoica), Bucureşti, Tritonic, 2003; Sala luminoasă. Primii monografişti ai şcolii gustiene, Bucureşti, Paideia, 2003; Secolul coanei Lizica. Convorbiri din anii 1985-1986 cu Elizabeta Odobescu-Goga. Jurnal din perioada 1916-1918, Bucureşti, Paideia, 2004; Atelierul gustian. O abordare organizaţională, Bucureşti, Tritonic, 2005; Televizorul în „micul infern“ (îm­preună cu Sorin Stoica), Bucureşti, Tritonic, 2005; Parcurs întrerupt. Discipoli din anii ’30 ai Şcolii gustiene, Bucureşti, Paideia, 2006.La Curtea Veche Publishing, i-au apărut volumele: Tur-retur. Convorbiri despre munca în străinătate, 2 vol. (împreună cu Sorin Stoica), 2006; Dialog neterminat (împreună cu Ioan Mihăilescu), 2007; Cea­lal­tă jumătate a istoriei. Femei povestind (împreună cu Theodora-Eliza Văcărescu), 2008; Jurnal de cămin (împreună cu Sorin Stoica), 2008; Strada Latină nr. 8. Monografişti şi echipieri gustieni la Fundaţia Culturală Regală „Principele Carol“, 2009; Tânăr student caut revoluţionar (împreună cu Florentina Ţone), vol. I – 2011, vol. II – 2012.

Antonio Momoc s-a născut în Bucureşti, la 31 martie 1978. După Revoluţie, a urmat liceul „Iulia Hasdeu“, secţia Filologie-Istorie. În perioada 1996-2000, a studiat la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, unde a absolvit şi masteratul în Ştiinţele Comunicării. În ultimii doi ani de Jurnalism, a frecventat simultan cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice ale aceleiaşi universităţi. Din 2002, este licenţiat în Ştiinţe Politice, iar din 2005, master în Ştiinţe Politice la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Din anul 2008, este doctor în Sociologie al Universităţii din Bucureşti. În 2012, a avut o bursă post-doctorală la Universitatea LUISS „Guido Carli“ din Roma, iar în 2013, o bursă la Scripps College of Communication, Universitatea din Ohio.

La Curtea Veche Publishing, i-a apărut volumul Capcanele politice ale sociologiei interbelice. Şcoala gustiană între carlism şi legionarism, 2012.

Zoltán Rostás şi Antonio Momoc au mai fost co-autorii volumului Activiştii mărunţi. Istorii de viaţă, Curtea Veche Publishing, 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO