Ziarul de Duminică

Povestea unei prinţese/ de Ziarul de duminică

Povestea unei prinţese/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.06.2014, 23:52 141

Jean des Cars

Grace de Monaco

Povestea unei prinţese

Editura Corint

 

Traducere din limba franceză de Diana Morăraşu. Prefaţă de Irina-Margareta Nistor.

Jean des Cars, reputat jurnalist şi istoric, ne poartă într-un periplu fascinant prin existenţa cu final tragic a unui star hollywoodian, delicata şi eleganta Grace de Monaco, Prinţesă a celei de-a şapte arte şi a unui Principat european.

E o biografie care evocă viaţa în Cetatea Filmului în anii 1950 ─ marile glorii ale ecranului, partenerii lui Grace Kelly, iubirile ei neîmpărtăşite, dar şi cele trăite, uluitoarea personalitate a lui Alfred Hitchcock, a cărui actriţă-fetiş a fost, momentul de glorie venit odată cu Oscarul…

Apoi, de cealaltă parte a Oceanului, întâlnirea cu Rainier al III-lea şi idila lor, urmată de fastuoasa lor nuntă, transmisă prin Eurovision şi urmărită de milioane de telespectatori, şi care a unit într-un mod spectaculos glamourul hollywoodian cu sobrietatea monarhică a Vechiului Continent. Momentul acesta a marcat intrarea ei în cea de-a doua parte a existenţei sale, ca Prinţesa Grace de Monaco: baluri, dineuri, opere de caritate, întâlniri cu mai-marii lumii, copiii, viaţa de familie – totul este descris în această poveste despre protagonista unui basm sofisticat, a cărei viaţă, din păcate, a fost întreruptă în mod brutal de un cumplit accident.

„Există fiinţe care nu se sting niciodată”, spunea Grace. Afirmaţia i s-ar potrivi chiar ei înseşi: căldura pe care o emana Grace de Monaco nu va dispărea niciodată, pentru că amintirea ei a rămas gravată în sufletele noastre. Un star autentic, dar şi o femeie caldă şi veselă, deschisă şi generoasă, o mare doamnă, pe care scriitorul Anthony Burgess o compara cu o zeiţă şi despre care Cary Grant repeta: „Ne lipseşte.”

Prefaţa Irinei-Margareta Nistor aduce un plus de farmec şi actualitate cinematografică volumului, prin referirea la filmul Grace de Monaco, în regia lui Olivier Dahan (cel care a regizat premiatul Viaţa în roz, despre Edith Piaf), cu minunata Nicole Kidman în rolul prinţesei. Filmul rulează în aceste săptămâni şi în cinematografele româneşti.

„Grace de Monaco vine – spune prefaţatoarea – înainte de toate, cu detalii pe care rareori le-am fi putut afla la vremea lor, când informaţiile circulau cu dificultate înter Vestul liber şi Estul comunist. La 14 septembrie 1982, Prinţesa cea mai mediatizată şi adorată moare într-un acciden t de maşină. Fascinaţia pe care oa exercita asupra fanilor este atât de mare, încât până şi o ţară îndepărtată, precum Cambodgia, decretează trei zile de doliu naţional. Dinastia Grimaldi, din Principatul despre care adesea s-a spus că ar fi blestemat, este mereu cuprinsă de scandaluri şi mistere, puse la un loc în aceste pagini, care se citesc cu sufletul la gură, chiar şi de cei care au impresia că ştiu totul despre cel mai glamouros destin al secolului trecut.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO