Ziarul de Duminică

Portretul unei epoci în scrisori/ de Stelian Ţurlea

Portretul unei epoci în scrisori/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

12.02.2016, 00:02 122

Francesc Parcerisas

71 de poeme

Editura Meronia

Antologie, traducere şi cuvânt-înainte de Jana Balacciu Matei. Colecţia Biblioteca de cultură catalană. Autorul este unul dintre cei mai iubiţi poeţi şi unul dintre cei mai respectaţi intelectuali din lumea catalană. S-a născut la 30 noiembrie 1944, anul trecut a împlinit 71 de ani. Cu acest prilej, ca un omagiu, traducătoarea şi editura au alcătuit această antologie de 71 de poeme, alese din patru volume de versuri ale lui Parcerisas. Ediţia este bilingvă, în josul fiecărei pagini cu poemul în româneşte găsindu-se omologul în catalană.

 

Miruna Lepuş

Tînăra generaţie interbelică

Grupul Criterion, tinerii avangardişti, tinerii de la Sburătorul, gruparea Iconar ş.a.

Editura Vremea

Prefaţă de Mircea Martin: „Cu modestie, discreţie şi obiectivitate, cu un anume  minimalism interpretativ decurgând dintr-o voinţă fermă de neutralitate, Miruna Lepuş spune ce trebuie spus în legătură cu subiectul său cât se poate de dificil şi, mai ales, pune în faţa noastră datele, textele şi documentele fără de care o sinteză, atât de necesară, în legătură cu «generaţia neliniştii» ar fi imposibilă.” Criticul mai remarcă documentarea atentă şi extinsă, „fără reproş”, structurarea capitolelor,  primatul autenticităţii.

 

Aurel Dumitraşcu

Epistole inedite

(1979-1990)

Scrisori către Gellu Dorian (Botoşani) şi Lucian Vasiliu (Iaşi)

Editura Junimea

Colecţia Manuscriptum. Aurel Dumitraşcu (1955 - 1990) este considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai curentului optzecist şi al postmodernismului în literatura română. A publicat doar două volume în timpul vieţii, dar cel puţin zece după moarte. Volumul de faţă cuprinde o parte dintre scrisorile adresate celor menţionaţi în subtitlu. Editura precizează că a selectat din cele peste 500 de scrisori (veritabilă radiografie a anilor ’80 ai secolului trecut) expediate de Aurel Dumitraşcu în perioada 1979-1990 (a decedat la 35 de ani!) într-un an în care poetul ar fi împlinit 60 de ani.

 

Ovidiu Crişan

Vânzătorul de vise

Editura Limes

Colecţia Metamorfoze, coordonator Mircea Petean: „ După un prim roman  promiţător şi un volum de versuri atinse de fronda şi idealismul specifice adolescenţei, iată-l revenind pe Ovidiu Crişan cu această nouă carte care ne dezvăluie un poet atent să-şi asume o atitudine nefăţarnică faţă de aspectele sociale ale credinţei, de pildă, ori faţă de modul în care găsesc tinerii să-şi gospodărească viaţa. Dar ceea ce este mai interesant ţine de scrutarea condiţiei de «vânzător de vise» a poetului însuşi. E un semn cert că literatorul şi-a cîştigat definitv dreptul de a fi alături de omul de ştiinţă şi de business man.”

 

Mircea Anghelescu

Lâna de aur

Călătorii şi călătoriile în literatura română

Editura Cartea românească

Tema cărţii e dată de „călătoriile din secolele al XIX-lea - al XX-lea, adică din  faza modernă a culturii şi literaturii române. Chiar la începutul secolului al XIX-lea, vechiul tipar al călătoriei şi al jurnalului de călătorie (călătoria unei delegaţii de boieri la Istanbul) se întâlneşte cu călătoria unui spirit modern, a lui G. Asachi, la Roma. Între aceşti doi poli geografici şi mai ales culturali, între Orient şi Occident, se desfăşoară istoria călătorilor români şi a literaturii care consemnează călătoriile lor. Prezentarea acestor călătorii, ca şi analiza felului în care ele sunt visate, realizate şi scrise, se face în cele trei părţi ale cărţii: până la sfârşitul secolului al XIX-lea, când ia naştere turismul modern; de la Odobescu şi Macedonski până la Primul Razboi Mondial, şi călătoriile epocii interbelice. Împreună cu alte evoluţii din spaţiul public, acest parcurs reflectă treptata cristalizare a unei identităţi naţionale.”

 

Maria Hulber

Memorialistica detenţiilor postbelice româneşti

Editura Ratio et Revelatio

O nouă abordare asupra textelor ce aparţin memorialisticii detenţiei. Universul concentraţionar românesc din perioada comunismului constituie principalul aspect tematic al memoriilor. Trebuie subliniată calitatea de martor a fiecărui autor. Literatura carcerală prezintă interes şi din punct de vedere literar. Autoarea a valorificat 46 de surse primare , memorii şi jurnale scrise de autori care au trecut prin experienţa dramatică a închisorilor şi lagărelor comuniste din România. În selecţia cărţilor supuse cercetării au precumpănit două criterii: valoarea artistică şi nivelul documentar. Tema lucrării a fost abordată mai întâi din punct de vedere teoretic şi critic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO