Ziarul de Duminică

PORTRETE/ Gradinitele Olga Gudynn

PORTRETE/ Gradinitele Olga Gudynn
16.12.2009, 12:33 3125
Are putin peste 30 de ani, 5 gradinite si o scoalaparticulara. Soarta a 500 de copii sta in mainile ei. Cand eainvestea in educatie, in jurul ei altii dadeau tunuri dinimobiliare. Astazi insa vede roadele muncii: prima ei generatie atrecut in clasa a 5-a. A avut fler si pasiune, iar numele ei adevenit un brand. O cheama Olga Gudynn si, in fata ei, multiparinti spun "Jos palaria!".
Are 33 de ani: e blonda, sexy si daca o intalnesti pe strada,o confunzi usor cu "blonda de la drept". Se prezinta Olga si nicinu ti-ar putea trece prin cap ca ea singura a cladit de la zero oinstitutie de invatamant: 5 gradinite si o scoala primara. Are pecap 500 de copii si 1000 de parinti pretentiosi. Alte cateva sute,inscrisi pe liste de asteptare. Ce Dumnezeu ii face pe acestioameni sa plateasca de buna voie mii de euro pentru educatia unuitanc de 2-3 ani? "Cred ca va fi mai spontana - spune o mama,Camelia Chetu -, cred ca va fi mai creativa, cred ca-i va fi maiusor sa se exprime, in tot ceea ce face." Sunt unii care au testat10 gradinite particulare pana cand au ales. Si au avut deunde.
Diferenta dintre stat si privat se vede cu ochiul liber:gradinita particulara e o casuta din turta dulce, cu patina vremii,care starneste chiar si imaginatia celor mari. In ea, cei mici isiaduc parintii - macar o data pe luna la atelierul de creatie. Intimp ce adultii se imprietenesc, copiii invata sa tina in mana opensula, se umplu de acuarela din cap pana-n picioare si nimeni nutipa la ei c-au facut mizerie sau ca si-au patat rochita. Fiindcasunt liberi sa descopere! Metodele de educatie nu mai impun cevacopilului, ci ii respecta libertatea. Inteligenta emotionala: sastii sa te stapanesti, sa stii sa-ti feliciti adversarul candcastiga in fata ta si sa-ti pot controla emotiile ca sa valorificiorice situatie in care te-ai afla, se invata de la 3 ani.Educatoarele, scolite in strainatate, transforma fiecare lectieintr-o aventura demna de povestit acasa. Cand educatoarea ededicata trup si suflet, piesele de teatru sunt zilnice, pieselede teatru sunt zilnice. La grupele mai mari, insisi copiii suntactori in scene rupte din viata de zi cu zi. Ora de engleza sedesfasoara azi la magazin, maine se transforma in experiment cuvulcani.
Copiii sunt tratati de la egal la egal, stimulati sa-si spunapasurile. Educatoarea e mai tot timpul in fata lor, iarreclamatiile sunt ascultate cu atentie. La orice plangere, Olgapaleste de rusine, isi noteaza si promite sa rezolve problema. Olgae peste tot, intra in clase, se amesteca printre copii si iisimte.
Directorul, profesor de engleza, a dat peste jobul vietiisale, din intamplare. Cand lucra la stat nu-i ajungeau banii si isimai cauta un serviciu. A dat peste anuntul Olgai si acum conduce oscoala nonconformista, avangardista si nu mai vrea sa plece dininvatamant. La fel, profesorul de sport - plecat in pribegie prinDubai, s-a intors acasa, in Bucuresti, la elevi dornici sa invetefotbal in limba engleza.
Iar regulile sunt un pic pe dos fata de cele cu care ne-aobisnuit scoala clasica: aici toti copiii sunt la panoul de onoare.Fotografia dispare doar daca ai facut o rautate.
Decorul in care copiii invata este de poveste, unde mai pui capana si baia este in clasa, nu departe pe coridor. Cei mai multiscolari stau pana seara, cand parintii isi termina serviciul. Deaceea, mananca la scoala si isi fac temele tot aici. Cand e vremefrumoasa, monteaza in parc casute pentru pasari si planteazacopaci. Invata sa iubeasca natura, s-o inteleaga si sa fie buni. Casa invete ce e suferinta si ca pot sa ajute, au fost la Vadu Roscasa se joace cu copiii loviti de inundatii. In scolile private,copiii invata sa fie toleranti si sa-si chiverniseasca banii - facarta plastica si vand obiecte la licitatii. Ce se intampla cu baniistransi hotarasc in consiliul clasei: au ales sa mearga la librariesi sa-si cumpere jocurile dorite
Olga recunoaste ca succesul scolii sta in oamenii pe care i-astrans in jurul ei: 125 de angajati. E vorba de respect fata decopii. "Daca un cadru didactic s-ar rasti la un copil, sau l-arpedepsi sau i-ar spune intr-un mod rastit <<maifetito!>>, sau <<mai baiatule!>> este motiv desanctiune." Olga n-a predat niciodata, dar ca sa poata conduceditamai scoala s-a apucat de studii: pedagogie, psihologie si econvinsa, fara modestie, ca meseria ei e mai crunta decat cea amedicilor. In timp ce ei pot repara o mana rupta, profesorul taiearipi, si tocmai asta incearca Olga - sa nu taie aripile copiilor."Mi-as dori ca acesti copii sa nu aiba frica, sa nu aiba complexein viata si chiar daca nu vor fi cei mai cei la matematica, cred cain viata este mai important sa fii fericit, sa fii sigur pepropriile forte, sa fii un om placut, sa fii prietenos si sa aiadevarate valori. Am cunoscut copii care erau olimpici lamatematica, dar, la primul esec, s-au imbolnavit, copii care s-ausinucis sau care au facut o depresie. Eu imi doresc in scoalanoastra si-n gradinita noastra copii fericiti, de fapt copii, pursi simplu, asta este ideea."
Prima ei genearatie a terminat deja clasa a 4-a si a plecat lagimnaziu. Olga e cu inima indoita, ca nu are inca clase degimnaziu, si se gandeste cu teama ca micii ei scolari au fost poateprea rasfatati si se confrunta acum cu sistemul mai spartan dinscolile de stat.
"Eu incerc, prin tot ceea ce fac, sa fac o lume mai buna,chiar daca este o particica mica, dar este e particicanoastra."
Acasa, dupa 10 ore de munca, Olga se joaca cu fiul ei,Andreas. Omul care o ajuta din umbra este sotul ei, pe care l-aconvins acum 8 ani sa-i dea bani sa deschida o gradinita: "Cu30.000 de dolari am inceput, in 2001, si cu un spatiu in Cotroceni.Practic, el a pus banii aceia la pierderi, a zis ca este un moftde-al meu si a zis ia-i si decat sa-ti cumperi genti, mai bine facio afacere." Astazi, proiectul Olgai nu mai poate fi oprit: acordaburse de studii copiilor cu probleme de sanatate, dar care vor sainvete, vrea sa deschida scoala gimnaziala, un campus scolar si aretoate sansele sa duca renumele tarii noastre si in lume, fiindca,de curand, a primit cereri serioase pentru franciza: de lacanadieni, bulgari si greci.

Reportajul a fost difuzat de Protv in emisiunile din 1 decembrie2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO