Ziarul de Duminică

Portalul magic/ de Ziarul de duminică

Salvaţi de delfini

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

23.07.2015, 23:55 531

În urmă cu vreo doi ani a apărut această serie, „Portalul magic”, la Editura Paralela 45. Extrem de apreciate de părinţi, de profesori, dar mai ales de copii, cărţile din seria Portalul magic, ale celei mai populare autoare americane Mary Pope Osborne, au realizat un lucru cu adevărat magic: i-au făcut pe foarte mulţi copii între şase şi doisprezece ani să fie pasionaţi de lectură, înaripându-le imaginaţia. Tocmai de aceea Portalul magic a ajuns să ocupe locul întâi în topul celor mai citite cărţi din lume. Vândute în zeci de milioane de exemplare, aceste cărţi au devenit lecturi suplimentare obligatorii în cele peste 50 de ţări în care au fost traduse.

Seria a început cu patru volume – patru nuvele uşoare pentru cei mai tineri cititori ori ascultători de poveşti: Dinozaurii vin spre seară, Cavalerul misterios, Secretul piramidei, Comoara piraţilor, care îi au ca protagonişti pe Jack şi Annie, doi fraţi, de 8 şi 6 ani, care descoperă întâmplător o căsuţă magică în cel mai bătrân copac din pădurea de lângă casă. Cu ea, călătoresc în timp şi în spaţiu. Imaginaţie, curaj, curiozitate, sete de aventură sunt ingredientele pe care autoarea le foloseşte pentru a alcătui fiecare dintre povestioare. Titlurile celor patru volume vă pot da o idee unde merg copiii. Fiecare experienţă este pentru ei ocazia de a învăţa lucruri noi, de a-şi completa vocabularul, de a învăţa prin experienţă directă.

Cărţile se adresează celor mici, la vârsta la care încă nu s-au rupt de copilărie, şi înainte să crească, atunci când încă îşi doresc să creadă în zâne, când e suficient să închizi ochii şi să visezi. Mi-au plăcut, chiar dacă pentru mine au însemnat două ore de lectură, copiii nu sunt atât de rapizi. Cărţile sunt scrise cu font mare, special pentru cititorii mici. Sunt şi ilustrate la interior, chiar dacă nu color (variantele în engleză sunt tot alb-negru), dar imaginaţia lor este suficientă pentru a vedea dincolo de contururi.

 

Cele mai recente volume ale colecţie sunt:


Nr. 9. Salvaţi de delfini


Traducere şi adaptare – Cristina Miron. Salvaţi de delfin este prima carte din al treilea set de aventuri magice. Căsuţa din copac îi poartă pe Jack şi pe Annie în mijlocul oceanului, unde vor descoperi peşti multicolori, stele-de-mare, căluţi-de-mare... Ce spectacol! Dar vor întâlni şi o caracatiţă uriaşă, iar un rechin flămând le va da târcoale. Noroc cu doi delfini prietenoşi care le sar în ajutor... Veţi vedea cum, citind aventurile lui Jack şi Annie în adâncul ocenului!

 

Nr. 10. Aventuri în Vestul Sălbatic

Traducere şi adaptare – Cristina Miron. Când căsuţa magică din copac îi poartă pe Jack şi Annie în Vestul Sălbatic, cei doi copii curajoşi nimeresc într-un oraş-fantomă, unde trăiesc o întreagă aventură cu o bandă de hoţi de cai, un mânz rătăcit şi un cowboy pe nume Slim (Slăbănogul). Prinşi în atâtea peripeţii, Jack şi Annie vor mai avea timp să dezlege următoarea ghicitoare magică? Ajută-i pe eroii tăi preferaţi şi află o mulţime de lucruri despre Vestul Sălbatic. Şi încă ceva: răspunsul la ghicitoare depinde numai... de o fantomă!

 

Nr. 11. Cu leii în savană

Traducere şi adaptare – Cristina Miron. Jack şi Annie sunt gata pentru o nouă aventură fantastică... în Africa. Jack nici nu apucă să se dezmeticească bine, că Annie fuge să ajute antilopele gnu, care migrează în fiecare an, să traverseze un râu. O aventură printre zeci de animale africane, zebre, gazele, girafe, elefanţi... Dar unde sunt leii? Jack are o singură mare frică: să nu dea nas în nas cu aceste feline necruţătoare. Urmează-i pe eroii tăi preferaţi şi afla o mulţime de lucruri despre savana africană.

 

Nr. 12. Pericol în Arctica

Traducere şi adaptare – Cristina Miron. Jack şi Annie călătoresc în căsuţa magică până la Polul Nord, unde este te-te-teribil de fri-frig-frig! Din fericire, un vânător de foci eschimos le împrumută haine călduroase. Din nefericire, copiii rămân blocaţi pe o banchiză şi gheaţa începe să crape... Cine îi va salva pe copii? Jack şi Annie au dezlegat până acum trei ghicitori magice şi mai au una singură. Ajută-i şi tu pe eroii tăi preferaţi şi află o mulţime de lucruri despre Polul Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO