Ziarul de Duminică

Poliţist cu elemente de thriller/ de Stelian Ţurlea

Poliţist cu elemente de thriller/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

30.05.2014, 00:18 39

În centrul intrigii se află un poliţist pe nume David Ossa, foarte apreciat, cu douăzeci de ani de experienţă, carese confruntă cu un caz dificil: în inima unui cartier vechi şi gotic din Barcelona, au avut loc un asasinat multiplu şi o sinucidere a căror cruzime i-a îngrozit chiar şi pe poliţişti. David Ossa nu e doar un poliţist apreciat, ci şi unul cu un trecut neobişnuit – în urma unei întâmplări din copilărie, şi-a descoperit însuşiri ieşite din comun, anume: are o sensibilitate specială la lumină, vede în întunericul cel mai desăvârşit, „aude” vocile morţilor şi „simte” moartea, fapt care îl ajută în munca sa de detectiv. Dar, pe de altă parte, toate acestea îl izolează de restul lumii şi îl fac un singuratic. Deşi superiorii îl presează să închidă dosarul, David Ossa îşi va continua ancheta de unul singur, decoperă un caz similar din 1969, rămas şi el nerezolvat, apoi altul la fel din perioada interbelică. Misterul se adânceşte, poliţistul e pe cale să-şi piardă minţile, cum s-a întâmplat cu predecesorii săi care au anchetat acele cazuri.

Cartea este surpinzătoare şi în ce priveşte scrierea: toate personajele povestesc pe rând din punctul propriu de vedere, ceea ce solicită o atenţie aparte, să înţelegi cine anume povesteşte. E vorba, prin urmare, de un personaj „coral”, cum declara chiar autorul, care susţine că, într-o primă versiune, romanul a fost scris la persoana a treia. Cartea abundă, din păcate, de flashback-uri şi un număr considerabil de pagini ar fi putut lipsi, fără să dăuneze ansamblului.

Relaţionarea personajului principal cu morţii este oarecum incoerentă. Finalul însă surprinde – oricât se străduie să nu repete experienţa predecesorilor săi poliţisti, David Ossa ajunge într-o situaţie similară. Destinul? Neînţelegerile dintre personaje? Lipsa unei comunicări?

,,Inspectorul Ossa există, deşi nu are acest nume, spune Julian Sanchez. Spre eterna mea uimire, unele dintre ciudatele lui capacităţi sunt adevărate, le-am experimentat chiar eu. Să povestesc când şi cum mi s-au demonstrat ar fi materie suficientă în sine pentru un nou roman. Va fi timp şi pentru asta în viitor.“

 

Julian Sanchez – Glasul morţilor, editura Allfa, colecţia Strada Ficţiunii, bestseller. Traducere din limba spaniolă şi note de Mariana Piroteală

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO