Ziarul de Duminică

PLANETA ARTE / Înghesuială la megacumpărături

PLANETA ARTE / Înghesuială la megacumpărături
06.07.2010, 15:29 22

Modigliani, un nou record
Deşi este un pictor cu cote de piaţă uriaşe, Amedeo Modigliani nufigurează în topul 15 internaţional pe care l-am furnizat înaceastă rubrică înainte cu câteva săptămâni. Iată însă că s-astrecurat în el sculptorul Modigliani, care, prin lucrarea "Cap decariatidă" (foto 1), a atins un preţ de-a dreptul extravagant: 43de milioane de euro (Christie's Paris, 14 iunie). Lucrarea fuseseiniţial estimată la 4-6 milioane de euro, dar licitarea a cunoscutun ritm alert, de-a dreptul nervos, şi a crescut mult peste celemai optimiste aşteptări ale vânzătorului. Se cuvine menţionatfaptul că există în momentul de faţă doar douăzeci şi şapte desculpturi ieşite de sub mâna maestrului italian, răspândite,majoritatea, prin marile muzee ale lumii. Doar zece sunt conservateîn colecţii particulare, iar aceasta este una dintre ele. ThomasSeydoux, expert al casei de licitaţie Christie's, riscase, cu circadouă luni în urmă, o previziune: "Aşa cum merg lucrurile înmomentul de faţă - vorbim despre interesul crescut faţă desculptură - preţul Cariatidei riscă să explodeze." Şi a explodat.Se pare că a contribuit la această vertiginoasă creştere nu doarsemnătura artistului, ci şi provenienţa lucrării. Sculptura, înaltăde 65 de cm, tăiată direct în calcar, a aparţinut prestigioaseicolecţii a omului de afaceri Gaston Lévy (1893-1977), întemeietorullanţului de magazine Monoprix. Ea a fost expusă întâia oară laSalonul de Toamnă din 1912 şi a fost inspirată, se pare, delucrările lui Brâncuşi, pe care Modigliani l-a cunoscut la Paris în1909. Pe de altă parte, sunt recognoscibile şi elementele defizionomie proprii artistului italian: figura ovală, ochiimigdalaţi, nasul fin şi lung, gâtul înalt. Preţul (maximul atinsvreodată de Modigliani) este cel mai mare pe care l-a obţinut unobiect scos la licitaţie vreodată în Franţa.

Art Basel îşi reconfirmă supremaţia
Acest muzeu temporar unde totul e de vânzare (foto 2), veritabilpanteon al artei universale (frate mai mare al Art Basel Miami), încare visează să pătrundă atât artiştii cât şi galeriile care îireprezintă, a fost înfiinţat cu patruzeci de ani în urmă, de cătreun mic grup de galerişti din Basel, printre care şi celebrul ErnstBeyler. În anii 90, târgul a crescut sub bagheta lui LorenzoRudolf, care a început să invite marile galerii internaţionale.Profitând de boom-ul pieţei de artă, Samuel Keller (preşedinte alFundaţiei Beyler) i-a adus dimensiunea mediatică şi spectaculară decare avea nevoie, făcându-l să reunească, magnetic, în fiecare an,profesionişti ai pieţei de artă, artişti, conservatori şi directoride instituţii muzeale, într-o adevărată goană după artă. Nu înultimul rând, mari personalităţi şi persoane cu bani, de la RomanAbramovici la Brad Pitt, Karl Lagerfeld, Eli Broad sau Wilbur Ross.Această a 41-a ediţie a adunat tot ce e mai bun în lumea artei,invitând circa 300 de galerii din 36 de ţări şi prezentând operelea peste 2.500 de artişti, de la clasicii secolului XX lacontemporani, şi etalând preţuri care ajung la zeci de milioane deeuro. Deschis, în acest an, între 16 şi 20 iunie, Art Basel agăzduit aproximativ 61.000 de vizitatori. Ca întotdeauna în ultimavreme, a permis, mai mult decât oricare alt târg al planetei (astagraţie şi politicii foarte stricte de alegere a expozanţilor),evaluarea exactă a pulsului pieţei de artă şi a şanselor ei dereviriment. Pe expunerile galeriilor sunt grefate numeroase alteevenimente, de la expoziţii tematice sau de autor laconferinţe.


Invazia sino-asiatică
La licitaţia din 8 iunie, Christie's Paris a obţinut din vânzări7,97 milioane de euro, adjudecând 302 loturi din cele 423 oferite.O statistică a casei a evidenţiat faptul că, în sală (care a fostplină până la refuz), 47% din cumpărători erau din Chinacontinentală, din Hong Kong şi din Taipei. Obiectele de artăasiatice scoase la vânzare (venind din colecţii franceze şieuropene) au creat dispute incredibile între micuţii, avuţii şiavizii cumpărători. Printre bronzurile tibetane adjudecate, la locde cinste au figurat patru statuete reprezentându-l pe Jambhala.Preţul: 1,4 milioane de euro. Aceeaşi afluenţă a fost înregistratăa doua zi, de data asta la Sotheby's, care a strâns din vânzări13,2 milioane de euro (cea mai mare sumă realizată pentru olicitaţie de artă asiatică în Franţa, mai precis o creştere de106,6% în raport cu iunie 2009). 71% din loturi au depăşitestimarea superioară din catalog, iar recordul a fost obţinut de ostatuie a lui Budha (foto 3) executată în timpul împăratului Kangxi(1662-1722), din dinastia Qing, cu suma de 1,016 milioane deeuro.

DANIEL NICOLESCU. Absolvent, în 1982, alUniversităţii Bucureşti, Facultatea de filologie, secţiaromână-portugheză. Redactor principal (şi, începând cu 1991,grafician copertator) la Editura Eminescu, între 1985-2003.Colaborări (cronică literară, cronică plastică, traduceri) lanumeroase reviste culturale, începând cu 1974. Redactor şiart-director la diverse publicaţii din ţară. A semnat mai multevolume de traduceri şi un volum de interviuri. Din anul 2000 pânăîn 2009 - editor executiv la Ziarul de Duminică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO