Ziarul de Duminică

Pictură şi tapiserie la Galeria Senso/ de Teodora Marin

Vernisajul expoziţiei de pictură şi tapiserie „Pământ şi valuri” al Vioricăi Iacob a avut loc în această săptămână, marţi 4 noiembrie, la Galeria Senso (parter şi etaj), Bd. Unirii nr.15.

Născută în mai 1935, în comuna Găvăneşti, jud. Buzău, Viorica Iacob a  absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, promoţia 1962,  clasa profesorului Maria Buescu.A participat la foarte multe expoziţii personale şi de grup, în ţară şi în străinătate, picturile şi tapiseriile sale se găsesc în muzee şi România şi din străinătate, dar şi în numeroase colecţii particulare.

„Expoziţia  – afirmă dr. Doina Păuleanu – critic de artă, directorul Muzeului de Artă  Constanţa – cuprinde lucrări de pictură, grafică şi tapiserie a fi atribuite – potrivit analizei comparative care vizează transformările aparent imperceptibile ale formelor figurate – intervalului care se extinde până la anul curent. Cele mai multe imagini – caz în care este vorba despre guaşe pe hârtie – poartă titlul Pământ arat, tapiseriile aparţin seriei Pământ reavăn, iar ciclul Marea Neagră cuprinde atât uleiuri cât şi guaşe tratate diferenţiat, în funcţie de specificitatea fiecărei tehnici, dar deplin unitare din punct de vedere al vocabularului plastic adoptat. Lucrările din expoziţie sunt dedicate deopotrivă zonei telurice, cât şi celei acvatice, între care există numeroase corespondenţe, cea mai importantă dintre acestea fiind legată de altitudinea la care se situează ochiul artistei, permiţând imaginii să înfăţişeze panorame complexe, într-o perspectivă numită, mult înainte de apariţia aparatelor moderne care permit privirii o atare cuprindere, perspectivă în zbor de pasăre (à vol d’oiseau), pe atunci doar o combinaţie savantă între observaţii reale şi elemente imaginate, la care oamenii au sperat încă din zorii civilizaţiilor (…) Dacă despre pitoresc nu poate fi vorba în alcătuirea acestor imagini, claritatea lor se impune cu pregnanţă; refuzând orice tentaţie calofilă, orice exuberanţă nemotivată estetic, Viorica Iacob construieşte continuu, cu ştiinţă, răbdare şi migală. Modernă fără emfază, expresivă fără stridenţe, originală fără a-şi propune să epateze, opera aleasă de Viorica Iacob pentru retrospectiva de la Galeria Senso conturează profilul unui artist de excepţie.”

„Între Doamnele artei contemporane româneşti – susţine şi Anca Vlad, Preşedinte Fundaţia FILDAS ART, Preşedinte de Onoare Asociaţia Femeilor Creatoare în Arta Plastică – , Viorica Iacob ocupă un loc aparte prin modestia cu care şi-a trasat conturele  operei, prin exerciţiul cotidian practicat în atelier, prin distanţa pe care a instituit-o între zarva lumii şi liniştea interioară necesară creaţiei. (…) I-am cunoscut treptat abilităţile tehnice pe care le manifestă atât în domeniul picturii, pentru care s-a pregătit la facultatea de profil din Bucureşti, cât şi pentru grafică şi tapiserie.(…) i-am îndrăgit lucrările, am invitat-o în taberele intitulate Poduri europene, (..) Ideea unei expoziţii personale la Galeria SENSO s-a impus de la sine. Ştiu că Viorica Iacob se va prezenta la nivelul exigenţelor sale şi am sprijinit-o în acest sens. Nu m-am îndoit că va alege să se confrunte cu colegii, specialiştii şi vizitatorii prin imagini pe care le consideră semnificative, şi chiar aşa şi sunt lucrările prezentate. Cu o operă implinită, Viorica Iacob se pregăteşte să intre într-un nou deceniu de viaţă. Expoziţia de la Galeria Senso este şi va fi o modalitate de a-i privi retrospectiv creaţia şi de a-i încununa opera prin recunoaştere publică.”

Expoziţia de la Galeria de artă Senso poate fi vizitată în perioada 4 - 29 noiembrie 2014.

Viorica Iacob – Marea Neagră, Ulei pe pânză

Viorica Iacob – Marea Neagră, Ulei pe pânză

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.