Ziarul de Duminică

Picnic cu filme la Grădina Botanică/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

11.07.2013, 23:44 51

Un ceas pentru artă

Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul la o serie de vizite lunare cu ghidaj tematic gratuit la Muzeul Colecţiilor de Artă, recent redeschis după un amplu proces de consolidare şi renovare a clădirii şi după restaurarea unor importante lucrări de artă expuse.

Tema lunii iulie este „Bijuterii şi piese de argintărie în colecţia fraţilor Béatrice şi Hrandt Avakian” (foto 1, 2), iar întâlnirile au loc sâmbătă, 13 iulie, de la ora 11:30 şi vineri, 26 iulie, de la ora 17:00.

Participarea se face numai pe bază de înscriere prin e-mail la programari@art.museum.ro sau prin telefon la 021.314.81.19. Tariful de 15 lei reprezintă preţul biletului de acces în muzeu, fără taxa de ghidaj obişnuită.

Muzeul Colecţiilor de Artă, unic în peisajul cultural românesc, reuneşte în spaţiile unei vechi clădiri de patrimoniu – Palatul Romanit – o serie de colecţii valoroase de obiecte de artă dintre cele mai diferite, donate de-a lungul timpului de diverşi colecţionari, personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

Specificul muzeului constă în expunerea acestor colecţii ca entităţi de sine stătătoare, în încercarea de a recompune atmosfera originară a fiecăreia şi de a reda personalitatea şi preocupările colecţionarilor.

Fraţii Béatrice şi Hrandt Avakian şi-au alcătuit colecţiile independent, manifestând însă o predilecţie comună pentru arta orientală, explicabilă şi prin obârşia familiei, originară din Siria. Colecţia lor se constituie într-un ansamblu complex de artă românească, europeană şi orientală, în cadrul căruia sunt dominante, atât prin numărul cât şi prin valoarea lor, piesele de artă extrem-orientală.

Donaţia, unitară prin dominantele ei, atestă înclinaţiile predilecte ale fiecăruia dintre cei doi fraţi. Béatrice Avakian (1905-1996) a fost pasionată de bijuterii, miniaturi de lemn şi fildeş, broderie, cristaluri de Boemia şi pictură, în timp ce Hrandt Avakian (1900-1990) era atras de piese arheologice, sticlărie romană, statuete din bronz, textile şi ceramică.

 

Programul ShortsUP „Marele Picnic”

Unsprezece scurtmetraje in care predomina evadarile, calatoriile si fluturii in stomac se ingramadesc sub cerul liber sâmbătă, 13 iulie, la Gradina Botanica din Bucuresti.

Vrei sa iesi din ritmul nebun al orasului, sa traiesti intr-o clipa cat altii in zece, sa sari peste conventiile pe care le-ai respectat tot anul. La fel si personajele celor mai aplaudate scurtmetraje ShortsUP, care se reunesc la Gradina Botanica din Bucuresti. Marele Picnic ShortsUP (foto 3) e un eveniment outdoor cu filme scurte premiate completate de tururi ghidate pe aleile gradinii, jocuri in aer liber, board games si gustari de iarba verde. 

Libertatea vine odata cu incalcarea regulilor cunoscute la fel cum iubirea nu tine cont de varsta sau ocupatie: in Frumusete adevarata  (r. Peter Besson, SUA, 2009) un hot  profesionist isi cunoaste jumatatea in timpul „serviciului” iar in Stop Joc (r. Thomas Perrier, Franta, 2007)  Patrice se indragosteste in cateva ore pana peste urechi fara sa-si dea seama de ce il asteapta. Programul integral al evenimentului este disponibil pe www.shortsup.ro.

Marele Picnic incepe de la ora 20:00, iar pana la ora 21:30 e loc de plimbari si relaxare: spectatorii pot descoperi Gradina Botanica printr-un tur ghidat, se pot bucura de gustari fresh la racoare sau pot alege un antrenament intens cu jocuri in aer liber. Pentru ca de aceasta data spatiul de proiectie e o pajiste intinsa, cinefilii sunt rugati sa vina pregatiti cu o patura pentru a savura lejer cele doua ore de filme scurte si bune.

 

„ManyFest” – ediţia a 7-a

Asociaţia culturală AT4T anunţă startul înscrierilor la cea de-a 7-a ediţie a Festivalului de Arte Vizuale „ManyFest”, care va avea loc între 20 şi 30 august 2013, în Timişoara (foto 4, 5, 6).
Cele 3 secţiuni de anul acesta sunt: Fotografie, Scurt-Metraj, Grafică, în două grupe de vârstă: 14-18 ani şi 19-24 de ani.
Termenul limită pentru trimiterea lucrărilor de înscriere în festival este 27 iulie.
Mai multe detalii despre procedura de înscriere şi conceptul ediţiei
actuale pe site-ul http://at4t.org/manyfest/editia-actuala/, iar
update-uri aici: www.facebook.com/ManyFestFestivalulArtelorVizuale

 

Duplex româno-portughez: Gili Mocanu & Cláudio Garrudo

În colaborare cu galeria H’Art (România) şi cu galeria das Salgadeiras (Portugalia), Institutul Cultural Român de la Lisabona se asociază în premieră nu doar la un dialog între galerii, dar şi la un duel/ duet artistic: fotograful Cláudio Garrudo (Portugalia) expune la Bucureşti, pictorul Gili Mocanu (România) la Lisabona. Al doilea panou al evenimentului are loc la Lisabona, sâmbătă, 13 iulie, orele 19:00, la Galeria das Salgadeiras, unde va fi vernisată expoziţia „The Double” a pictorului român Gili Mocanu, ce va putea fi vizitată până în data de 14 septembrie 2013 (foto 7).

Expoziţa „Borderline and the Self” de Cláudio Garrudo este deschisă la galeria bucureşteană H'Art până la18 iulie 2013.

Gili Mocanu este unul dintre cei mai interesanţi pictori români contemporani. Ermetic dar seducător, este un artist complet, care a ales să se exprime în limbajul contemporan. Originar din Constanţa, vede arta ca instrument al cunoaşterii interioare iar abordarea sa artistică atinge metafizicul. Selecţia galeriei bucureştene H’art şi a galeriei das Salgadeiras pentru expoziţia din Lisabona se centrează pe latura geometrică a creaţiei pictorului. Luând în considerare spaţiul expoziţional al galeriei lisaboneze, desfăşurat pe două etaje, concepţia expoziţiei este o prezentare în oglindă ale operelor care sunt „dublate”, de aici titlul în engleză al expoziţiei  „The Double”.

 

Cu Hollywood Multiplex şi CinemaPRO mergi în Dubai cu preţul unui bilet la film

Vara aceasta, la Hollywood Multiplex şi CinemaPRO fiecare vizită în cinema aduce un premiu garantat. Iar la finalul campaniei, un norocos câştigător îşi va duce perechea într-o vacanţă în însoritul şi luxosul Dubai (foto 8).

Între 8 iulie şi 31 august, cumpărarea oricărui bilet la film sau a Meniului Hollywood, respectiv Meniului CinemaPRO, aduce pe loc un premiu garantat. Talonul de concurs oferit la fiecare tranzacţie ascunde unul dintre zecile de mii de premii ale campaniei: bilete gratuite la film, pahare de răcoritoare, pungi de popcorn, bilete cu tarif special sau redus la film. Premiile pot fi ridicate pe loc sau la următoarea vizită în cinema.

Completarea talonului de concurs şi depunerea lui în urna specială asigură înscrierea pentru extragerea câştigătorului marelui premiu, o excursie de două persoane în Dubai. Burj Al Arab - singurul hotel de şapte stele din lume, Palm Islands - arhipelagul de insule artificiale, sau Burj Khalifa – cea mai înaltă clădire din lume, sunt doar câteva dintre atracţiile pe care cei doi norocoşi câştigători le pot vizita în metropola cosmopolitană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO