Ziarul de Duminică

Pesimismul lui Emil Cioran pe fundal suedez

Pesimismul lui Emil Cioran pe fundal suedez

Pesimismul lui Emil Cioran pe fundal suedez

17.02.2012, 00:00 152

Iadul îngheţat şi haita de lupi

24 februarie este ziua în care mult-aşteptatul film The Grey: La limita supravieţuirii(foto 1)va fi lansat pe marile ecrane din România! Ne aflăm în Alaska. În drum spre casă, avionul în care se afla un grup de muncitori de la o rafinărie se prăbuşeşte în tundră din cauza unei furtuni puternice. Dintre cei aflaţi la bord, doar opt supravieţuiesc... însă sunt urmăriţi de o haită de lupi asemănători cu cei preistorici, în dimensiune şi ferocitate.

John Ottway (Liam Neeson) este un vânător puternic, angajat la rafinărie pentru a ţine animalele sălbatice departe şi a-i proteja pe muncitori în timpul schimburilor. Aflat printre supravieţuitorii accidentului aviatic, Ottway devine acum liderul celor opt care se luptă cu răni grave şi vremea necruţătoare, având la dispoziţie doar câteva zile pentru a scăpa din iadul îngheţat şi de haita de lupi fioroşi care se află pe urmele lor. Înainte să fie prea târziu.

Thrillerul-dramă The Grey: La limita supravieţuirii/ The Grey este regizat de Joe Carnahan şi îi aduce în distribuţie, alături de Liam Neeson, pe: Frank Grillo, Dermot Mulroney, Dallas Roberts, Joe Anderson, Nonso Anozie şi James Badge Dale.

Galerii româneşti la ARCOmadrid

Este pentru prima oară când România participă la unul dintre cele mai importante târguri de artă din lume, ARCOmadrid, târg aflat la cea de-a 31-a ediţie. Alături de târgurile similare de la Basel şi Maastricht, târgul de la Madrid este unul dintre cele mai dorite locuri de expunere şi de vânzare de artă contemporană. ICR Madrid susţine anul acesta participarea galeriilor Ivan Gallery ( cu lucrări ale artiştilor: Dragoş Bădiţă, Dan Măciucă, Mihai Olos, Cristian Opriş, Bartha Sandor şi Veres Szabolcs) şi Plan B (lucrări ale artiştilor Adrian Ghenie, Ciprian Mureşan, Navid Nuur - artist olandez de origine iraniană - şi Şerban Savu), galerii selectate de curatorul Manuel Segade în secţiunea OPENING, dedicată tinerelor galerii de artă din Europa.

A 31-a ediţie ARCOmadrid (foto 2) se desfăşoară în intervalul 15-19 februarie 2012, la IFEMA şi reuneşte aproximativ 200 de galerii şi 3.000 de artişti. Alături de galerii renumite din Europa şi America, ARCOmadrid va prezenta o serie de galerii cu o experienţă mai mică de 7 ani selectate de curatorul Manuel Segade în cadrul secţiunii OPENING, o selecţie de galerii olandeze realizată de curatorul Xander Karskens în secţiunea ARCO Focus The Netherlands, dar şi o zona dedicată artiştilor latinoamericani, Solo Projects, care funcţionează ca o punte între America Latină şi Europa. În plus, un program de activităţi culturale va muta punctul de întâlniri de la IFEMA în Madrid, în cadrul AfterARCO: instalaţii în spaţii publice, concerte de muzică pop şi electronică, proiecţii video în pieţe, teatre sau sesiuni cu Dj sunt câteva dintre propunerile acestei noi iniţiative.

Tratat de istorie a pesimismului

Pe data de 14 februarie, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează o discuţie despre pesimism, în viziunea lui Emil Cioran şi a lui Thomas Bernhard. Dezbaterea porneşte de la volumul Den nödvändiga pessimismen. Klarsyn och svartsyn i dikt och tanke ("Pesimismul necesar. Viziuni sumbre în cuvinte şi gânduri"), de Johannes Ekman, apărut de curând la editura suedeză Carlsson Bokförlag (foto 3). Lucrarea este un tratat despre istoria pesimismului în literatură şi se concentrează asupra operei lui Emil Cioran (descris de autor drept "probabil cel mai pesimist filosof al secolului XX"), dar şi asupra scriitorilor Thomas Bernhard, Louis-Ferdinand Céline şi Fernando Pessoa. Volumul face referiri şi la alţi scriitori români, precum Mircea Eliade, Eugène Ionesco, Marin Sorescu, Ioan Es. Pop şi Carmen Firan. La discuţia de la sediul ICR Stockholm va participa autorul cărţii, alături de tinerii scriitori Martina Lowden şi Andrzej Tichý. Actorul Christian Fex va interpreta texte ale scriitoriilor români mai sus-menţionaţi.

Festivalul Filmului de Dragoste

"Tatăl fantomă" (foto 4), primul film de lung-metraj al lui Lucian Georgescu, cu Marcel Iureş în rolul principal, a fost selecţionat în competiţia oficială a Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons (Belgia)

Este primul film cu Marcel Iureş într-un rol romantic şi a fost selecţionat în competiţia oficială a celui mai important festival al filmului de dragoste. Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons, în cele 17 ediţii organizate până acum, de fiecare dată în februarie, luna iubirii, a oferit publicului un număr impresionant de titluri aparţinând deopotrivă cinema-ului de artă şi popular şi i-a mijlocit întâlnirea cu nume mari ale cinema-ului internaţional: Maria de Medeiros, Joaquim de Almeida, Emilie Dequenne, Gaspard Ulliel, Claude Lelouch, Andrzej Zulawski, Nathalie Baye, Audrey Tautou, Marion Cotillard, Jeanne Moreau, Charlotte Rampling, John Madden, Lauren Bacall, Valéria Golino, Josiane Balasko, Gérard Darmon, Gérard Jugnot, Patrick Bruel.

"Tatal fantomă", debutul în lung-metraj al criticului de film, scenaristului si cunoscutului publicitar Lucian Georgescu, este selecţionat în competiţia oficială şi în secţiunea competitivă pentru categoria "filme de debut". Filmul este o comedie dulce-amară şi spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureş), reîntors în ţara natală a tatălui său - unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago - şi Tania (Mihaela Sîrbu, considerată de Variety un "debut formidabil") şi, pe de altă parte, dragostea pentru cinematograful de altă dată, nomad, popular, naiv şi generos. Omagiu tandru şi nostalgic adus unei epoci apuse, "Tatăl fantomă" îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, graţie şi imaginii semnate de Liviu Mărghidan şi coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.

Artă sub semnul Control N

Începând cu luna martie, Asociaţia Culturală Control N organizează noi cursuri şi ateliere care ating diverse sfere culturale: scenaristică, fotografie, dans. Într-un spaţiu de lucru gândit şi dedicat acestor ateliere, Control N îi invită pe toţi cei pasionaţi şi dornici de a descoperi şi aprofunda domeniul care îi interesează, alături de traineri care propun abordări menite să susţină pasiunea cursanţilor.

Din 18 martie, timp de 5 săptămâni, toţi cei interesaţi de fotografie sunt invitaţi la Atelierphoton - Atelier de fotografie pe film şi formate alternative (foto 5). Alături de fotograful şi directorul de imagine MariusIacob, în cadrul unor activităţi ce îmbină teoria fotografică (expunere, diafragmă, încadratură, compoziţie, culoare, etc.) cu lucrul practic, cursanţii vor avea ocazia să descopere mijloacele tehnice şi artistice prin care se obţine o fotografie bună. De la construcţia unui aparat foto, până la developare şi imprimare pe hârtie fotografică e un drum lung pe care orice pasionat de fotografie trebuie să îl parcurgă practic.

NexT 2012: scurtmetraje de Cannes şi nominalizările la Oscarurile Europene

Festivalul Internaţional de Film NexT (28 martie - 1 aprilie) aduce şi anul acesta în Capitală două programe de excepţie: Short Matters! al Academiei Europene de Film (EFA) şi competiţia de scurtmetraj a secţiunii Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes.

Programul Short Matters! al Academiei Europene de Film cuprinde 15 titluri nominalizate la Premiul EFA în 2011, printre care şi câştigătorul Premiului pentru cel mai bun film de scurtmetraj: "The Wholly Family/ Familia cea Sfântă" (foto 6), în regia cunoscutului Terry Gilliam. Filmul redă călătoria unui băieţel între realitate şi imaginaţie printre cele mai ascunse cotloane şi simboluri ale oraşului Napoli, un loc pe care Terry Gilliam reuşeşte să-l surprindă dincolo de toate contradicţiile sale. Terry Gilliam este scenarist, regizor, desenator, actor şi membru al trupei de comedie Monty Python. Având o bogată activitate cinematografică, acesta este recunoscut în special pentru filme precum: "The Imaginarium of Doctor Parnassus" (2009), "Fear and Loathing in Las Vegas" (1998), "Twelve Monkeys" (1995), "The Brothers Grimm" (2005), şi nu numai. Filmele sale au fost prezentate în cele mai mari festivaluri din lume, printre care Cannes, Veneţia, Berlin, Locarno, San Sebastian etc. De asemenea, lungmetrajul său "Brazil" a fost nominalizat la Premiile Oscar. În programul EFA de anul acesta se regăsesc şi două prezenţe româneşti, prin scurtmetrajele "Derby" semnat de Paul Negoescu şi "Apele Tac", regizat de Anca Miruna Lăzărescu. Ambele filme au făcut parte din competiţia NexT (în 2010, respectiv 2011), cel din urmă câştigând Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc şi Premiul publicului pentru film românesc.

Partenerul de tradiţie al Festivalului NexT, prestigioasa secţiune Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes, va aduce la Bucureşti scurtmetraje din cea mai recentă competiţie a sa, printre care şi filmele câştigătoare: "Blue" (r. Stephan Kang, Grand Prix CanalĂ) şi "Alexis Ivanovitch vous êtes mon héros" (r. Guillaume Gouix, Menţiunea Specială).

Acestea sunt doar două programe puternice cu care NexT aşteaptă spectatorii anul acesta la Cinema Scala şi Cinema Studio, la care se vor adăuga şi ale proiecţii cu filme trăznite, prietenoase, copilăroase, fantastice şi nu numai.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României.

Anul Caragiale la TNB

La Teatrul Naţional din Bucureşti, manifestările legate de Anul Caragiale au debutat duminică, 12 februarie 2012, la Sala Amfiteatru, cu reprezentaţia unui spectacol de succes din repertoriul teatrului: O noapte furtunoasă (foto 7), în regia lui Felix Alexa. Având o distribuţie de primă mână (Dan Puric, Mircea Rusu, Mihai Călin, Irina Movilă, Ileana Olteanu, Medeea Marinescu, Rodica Ionescu şi Orodel Olaru) şi o scenografie semnată de Diana Ruxandra Ion, O noapte furtunoasă se joacă pe scena Naţionalului din 2002. "Onoarea de familist" a lui Jupân Dumitrache şi universalitatea artei lui Caragiale sunt apărate cu argumentele unei teatralităţi mai presus de culoarea locală.

Anul Caragiale va continua la Teatrul Naţional din Bucureşti cu regizori importanţi, care vor revizita opera autorului: Horaţiu Mălăele semnează regia la Oscrisoare pierdută, Alexandru Dabija va monta o dramatizare după Două loturi, iar Radu Afrim, Năpasta. Silviu Purcărete va pune în scenă Conu' Leonida faţă cureacţiunea. Gigi Căciuleanu va realiza un Caragiale în stil coregrafic, cu titlul D'ale noastre. Maestrul Radu Beligan pregăteşte un recital Caragiale. Vor fi editate două volume de istorie teatrală Spectacole Caragiale în istoria Teatrului Naţional şi Directoratul lui I.L.Caragiale la Teatrul Naţional (autor Ionuţ Niculescu, directorul Muzeului Teatrului Naţional).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO