Ziarul de Duminică

Personalităţii ale arhitecturii româneşti/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

08.08.2014, 00:19 576

De la început vrem să semnalăm unicitatea acestei cărţi*) pe care o socotim fără dubiu eveniment editorial. Este pentru prima oară când apare un fel de dicţionar – deşi nu este numit astfel – al unei mari părţi a arhitecţilor români. O carte aşteptată, care ar trebui să se afle în biblioteca oricărui iubitor de cultură, mai ales de cultură românească, încât, de fiecare dată când doreşte să afle numele creatorului unui monument arhitectonic din ultimii 130 de ani, să se poată lămuri şi, poate, chiar să-i găsească imaginea. Cu atât mai mare este meritul autorului, cu cât a lucrat la aceste două volume de unul singur, adică a înlocuit munca unor mari colective care, de regulă, se organizează pentru asemenea cercetări. Fără să ne ferim de mari cuvinte – o carte unică.

Este vorba de „Personalităţi ale arhitecturii româneşti. 1880 - 2010”, 2 volume format mare, 1.000 de pagini, autor arh. Vasile Ţelea, apărut la Editura Rentrop & Straton. Sunt peste 1.000 de mini-biografii de arhitecţi din ultimii 130 de ani, plus peste 800 de desene care ilustrează cele mai importante realizări ale acestora, desene în general ale autorului. Este aproape o scurtă istorie a arhitecturii din România, conturată prin intermediul personalităţilor din acest domeniu care au promovat un anumit curent sau care au reuşit să îşi definească o „semnătură” proprie. Cei prezentaţi în carte sunt fie arhitecţi străini care s-au afirmat în Europa, dar care au ridicat construcţii importante şi în România, fie arhitecţi autohtoni. Informaţiile sunt structurate limpede, într-o manieră care facilitează lectura: nume şi prenume; anul şi locul naşterii; pregătirea profesională; amplasamentul lucrărilor realizate, cu specificarea anului dării în folosinţă; participările la concursuri; activitatea didactică; funcţiile publice deţinute; premii pentru lucrări reprezentative; activitatea publicistică; citate din crezul profesional. Fireşte, se pot emite şi obiecţii: biografiile contemporanilor nu sunt toate la zi, lipsesc în mod cert mulţi arhitecţi, dar, la fel de cert, aproape toţi care au însemnat ceva în acest domeniu se regăsesc în cele două volume care pot fi asemănate cu dicţionarele de scriitori care, nici ele, nu sunt exhaustive, dar foarte necesare.

„Până în prezent – precizează autorul în prefaţă – nu a fost încă publicat un tablou cuprinzător al arhitecţilor ce au activat în România. Au apărut, totuşi, în ultima perioadă monografii dedicate unor arhitecţi, cât şi prezentarea unor birouri actuale de arhitectură. Absenţa unor realizări autohtone demne de reţinut, neintenţionat rămase în afara preo­cupărilor noastre, nu se datorează unei selecţii subiective, ci lipsei de implicare a unor arhitecţi în transmiterea de date organizaţiilor profesionale ale arhitecţilor sau în prezentarea proiectelor în publicaţii de specialitate. În lucrare, cu câteva excepţii, nu au fost incluşi arhitecţi care s-au dedicat urbanismului sau lucrărilor de amenajări interioare. (...) Constituindu-se într-un punct de plecare pentru realizarea unui dicţionar enciclopedic al arhitecturii din România, lucrarea de faţă vine totuşi să umple un gol în sistematizarea creaţiei arhitecturale de la noi, să ofere un stimul în aprofundarea domeniului şi va putea fi completată cu posibile adăugiri şi amendări, prin asimilarea observaţiilor ce vor fi formulate de către cei interesaţi.”

Punct de vedere împărtăşit şi de arh. Ileana Tureanu, care semnează o elogioasă postfaţă, considerând această carte, înainte de toate, o „provocare”: „Arhitectul Vasile Ţelea oferă publicului larg şi specialiştilor o solidă bază de informare şi un preţios instrument de lucru. El furnizează, ca materie primă, panorama arhitecţilor români, fără a face judecăţi de valoare, ierarhii, clasamente. Aceste două volume sunt marea provocare lansată de Vasile Ţelea tuturor celor intere­saţi de arhitectura românească.”

Cine este arhitectul Vasile Ţelea? Născut în 1943, la Tîrgovişte, este diplomat arhitect al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, din anul 1966. A lucrat la diferite institute de proiectare din ţară şi din Bucureşti, a participat la realizarea unor importante edificii şi, în paralel, s-a precupat structurarea unor sinteze asupra arhitecturii din România. Anterior volumelor prezentate în acest număr al Ziarului de Duminică, a publicat, în 2005, „Arhitectura secolului 20”.

 

*) Arh. Vasile Ţelea – Personalităţi ale arhitecturii româneşti. 1880 - 2010. 2 volume. Editura Rentrop & Straton. Postfaţă – arh. Ileanu Tureanu. Coperta – Vlad Ţelea. Desenele de pe coperte – Th. Pallady, Silvan, Vasile Ţelea, Marcel Iancu, Ghiulamila, Dorin Gheorghe, Adrian Oprea, Dan Prodescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO