Ziarul de Duminică

Pe urmele unui sabotor acum o sută de ani/ de Stelian Ţurlea

Pe urmele unui sabotor acum o sută de ani/ de Stelian...

Autor: Stelian Turlea

17.09.2015, 23:54 122

Dacă v-aţi plictisit să tot citiţi thrillere moderne în care abundă tehnica şi gadgeturile ultrasofisticate, încercaţi unul istoric marca Clive Cussler, în care personajul principal să fie Isaac Bell. Veţi fi încântaţi.

Clive Cussler e un veteran american al romanului zis poliţist. A început să scrie în 1965, a publicat un număr impresionant de romane, traduse în peste alte 40 de limbi şi în 100 de ţări – numai la noi Editura RAO a tradus şi tipărit peste 15. Arta lui Cussler e incontestabilă, pentru că el însuşi e un maestru al thrillerurilor high tech. Cea mai mare parte din acţiune se petrece în 1907 (practic romanul e o continuare a precedentului, „Urmărirea”. Suntem în vremea marii expasiuni economice a Statelor Unite, cînd abia se năştea automobilul, nu apăruse telefonul, se comunica încă prin telegraf şi prin morse, nu era cunoscut avionul, iar oamenii se deplasau pe vastul continent doar cu trenurile sau căruţele. Atunci se construiau în ritm intens reţelele de căi ferate care brăzdau America în lung şi-n lat, traversând deşerturi, canioane, munţi, trecând prin tuneluri a căror străpungere presupunea eforturi uriaşe şi bani pe măsură.

Isaac Bell – detectiv care făcea meseria aceasta doar din pasiune, altfel fiind descendent al unei familii de bancheri din Boston e pe urmele unui sabotor foarte ingenios, care a pus la cale aruncarea în aer a acestor tuneluri şi a întregii dezvoltării a căilor ferate. Se presupune că avea cunoştinţe de inginerie şi bani suficient de mulţi cât să-şi permită să angajeze infractorii cei mai periculoşi drept ajutoare, plătindu-i generos. Nu era nici anarhist, nici sindicalist, cum s-a crezut iniţial. Nu-i păsa că în acţiunile sale mureau zeci şi zeci de oameni. În plus, era la curent din timp cu mare parte din planurile magnatului care construia calea ferată. Avea un atu din interior. Isaac Bell află toate acestea în timp, dar într-un timp scurt, pentru că Sabotorul trebuia prins înainte de venirea iernii în munţii din Oregon, iar dacă podurile şi tunelurile nu ar fi fost gata până atunci, pentru Southern Pacific Railroad’s Cascades întreagul eşafodaj s-ar fi prăbuşit din lipsă de finanţare.  

Cussler e atât de abil încât reuşeşte să ascundă adevărata identitate a Sabotorului mai mult de jumătate din carte, iar, odată aceasta relevată, Cussler oscilează până la final între numele adevărat şi falsa identitate.

Romanul se citeşte cu sufletul la gură, are tensiune, recreează surprinzător atmosfera epocii, e uimitor de dens în amănunte care complică intriga, personajele sunt memorabile, cu deosebire cele negative.

O lectură plăcută pentru orice vremuri.

 

*) Clive Cussler şi Justin Scott – Sabotorul. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Maria Aciobăniţei prin Lingua Connexion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO