Ziarul de Duminică

Pe 11 octombrie a.c. „Prinţesa Diana” vine în România/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

10.10.2013, 23:43 119

Actorul Endre Senkálszky - 99 de ani

Endre Senkálszky (foto 1), membru al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj din septembrie 1939, a împlinit în această săptămână 99 de ani. A păşit prima oară pe scenă acum 82 de ani, iar din 1992 este Membru onorific al acestei instituţii. A lucrat cu regizori precum Jenő Janovics, György Harag, Gábor Tompa şi Vlad Mugur. A jucat în peste 65 de spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat Cluj, al cărui director a şi fost între anii 1964 – 1969. A predat la Institutul Maghiar de Artă din Cluj, devenit ulterior Institutul de Teatru. A semnat regia multor spectacole, printre care şi cea a unui ciclu format din 14 tragedii antice greceşti după pensionarea sa din 1977.

Studiile şi le-a urmat între anii 1935-1937 în cadrul şcolii de artă teatrală a lui Elemér Hetényi. A fost membru al companiei lui József Szabadkai, apoi al companiei lui Kámly Jódy (1937–1939). S-a pensionat începând cu 1 iulie 1977, însă a continuat să joace fără întrerupere în spectacolele teatrului până în anul 2010. Avea atunci 96 de ani şi era în acel moment unul dintre cei mai în vârstă actori activi ai scenelor europene.

În urmă cu zece ani, în 2003, cu ocazia ceremoniei de înmânare a Premiului pentru întreaga activitate acordat de Játékszíni Társaság (Societatea pentru Teatru) din Ungaria, actorul a spus: „Eu cred în acea responsabilitate sobră cu care îi sunt dator vieţii şi comunităţii. Văd teatrul nu ca pe un lucru plăcut, ci ca pe o căutare aspră, lucidă şi dureroasă, o căutare a ordinii, a cinstei, a clarităţii, a adevărului. Nu ştim cum va arăta teatrul viitorului, suntem însă responsabili pentru prezentul lui. Nouă ne revine acea îndatorire nobilă să protestăm, prin fapte artistice de rang, împotriva tuturor formelor de compromis. Doar acela poate ieşi perdant care abandonează lupta, fiindcă am primit de la predecesorii noştri iluştri încurajare, exemplul convingerilor morale şi exemplul credinţei. Ei sunt cei care ne-au predat, ca ştafetă, torţa gândului, a sufletului şi a cuvântului, ca noi, la rândul nostru, să le predăm în mod demn şi cu responsabilitate celor care vin în urma noastră.”.  (Radu Constantinescu)

 

Din 11 octombrie, Naomi Watts este „Prinţesa Diana”

Laureată cu Premiul Oscar, actriţa britanică Naomi Watts surprinde din nou printr-o interpretare fără cusur, în filmul „Prinţesa Diana”, povestea celei mai iubite figuri publice din ultimele decenii, care are premiera în cinematografe  pe 11 octombrie (foto 2, 3).

„M-a măcinat mult timp ideea de a o interpreta pe Prinţesa Diana, pentru că este cea mai cunoscută personalitate a timpurilor noastre. Presiunea a fost foarte mare. Toată lumea simte că a cunoscut-o şi m-am îndoit de faptul că aş putea construi un personaj care să fie doar al meu. Însă propunerea m-a fascinat şi am fost cucerită de povestea de dragoste prezentată. Mi-am dat seama că sunt multe lucruri pe care nu le ştiu despre ea”, a declarat actriţa despre noul său proiect.

Rememorând ultimii ani din existenţa prinţesei, filmul prezintă felul în care Diana luptă pentru a-şi găsi fericirea, trecând peste scurtele momente de singurătate şi despresie. În ciuda celebrităţii şi a statutului social, Diana nu a neglijat niciodată acţiunile caritabile, câştigând astfel simpatia unei lumi întregi.

Regizorul Oliver Hirschbiegel a căutat să treacă dincolo de etichetele sociale şi datele  istorice, realizând un film despre Prinţesa Diana aşa cum nu a mai fost văzută până acum: cu toate trăirile, iubirile şi suferinţele ei.

„Prinţesa Diana” este distribuită de MediaPro Distribution şi are premiera pe 11 octombrie.

 

A opta ediţie a „Săptămânii filmului românesc” la Budapesta

În perioada 15–19 octombrie 2013, ICR Budapesta organizează în capitala ungară cea de-a opta ediţie a „Săptămânii filmului românesc”, în parteneriat cu Cinematograful de Artă „Urania” şi cu Secretariatul de Stat pentru Cultură din cadrul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria.

Marţi, 15 octombrie 2013, de la ora 19.00, la Cinematograful „Urania”, seara de gală va debuta cu o conferinţă de presă, urmată la ora 20.00 de proiecţia în premieră a filmului românesc „Poziţia copilului”. Filmul regizat de  Călin Peter Netzer şi câştigător în 2013 al premiilor „Ursul de Aur” la Festivalul de Film de la Berlin şi „FIPRESCI” (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film). De asemenea, în cadrul Festivalului Internaţional al Filmului Francofon de la Namur (27 septembrie - 4 octombrie 2013), filmul a câştigat  trofeul "Bayard d’Or" pentru cel mai bun film, iar Luminiţa Gheorghiu premiul "Bayard d’Or" pentru cea mai bună actriţă. Filmul „Poziţia copilului” este propunerea României pentru premiile Oscar 2014, categoria „Cel mai bun film străin”.

Invitatul special al ICR Budapesta la seria de evenimente dedicate filmului românesc este Bogdan Dumitrache, un actor important din generaţia tînără, cunoscut deja publicului internaţional pentru rolul din „Poziţia copilului” şi pe care publicul budapestan a avut recent ocazia să-l revadă în filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, în cadrul programului ICR Budapesta „Film Klub-Filme româneşti de astăzi”.

Astfel, în marja „Săptămânii filmului românesc”, în 16 octombrie, Bogdan Dumitrache va participa la un work-shop găzduit de Universitatea de „Artă Teatrală şi Film” din Budapesta şi va intra în dialog cu studenţii interesaţi de evoluţia sa actoricească, cât şi de experienţele personale legate de acest rol.

Urmare a succeselor în rândul criticilor de specialitate, dar şi la public, în cadrul „Săptămânii filmului românesc” vor mai fi proiectate filmele artistice româneşti: „După dealuri”, regia Cristian Mungiu, „Domestic”, regia Adrian Sitaru şi „Rocker”, regia Marian Crişan, alături de filmul documentar „Într-o furtună. Insula”, regia Laurenţiu Damian.

Filmele vor fi proiectate cu subtitrare în limba maghiară. Filmul documentar „Într-o furtună. Insula” va fi proiectat cu subtitrare în limba engleză.

 

Omagiu unei mari actirţe

Marţi, 15 octombrie, ora (României) 21.05, TVR Internaţional va difuza emisiunea-medalion intitulată „De viaţă, de dragoste, de moarte”, un omagiu adus actriţei Irina Răchiţeanu-Sirianu (1920 - 1993), de la a cărei dispariţie se împlinesc 20 de ani (foto 4).  

​Emisiunea va fi difuzată tot marţi şi pe TVR2, de la ora 10 AM.​​)​

Eşti tânăr atâta vreme cât vei rămâne receptiv”, spunea Irina Răchiţeanu-Sirianu. „Receptiv la tot ce e frumos, bun şi măreţ. Receptiv la mesajele pe care ţi le trimite materia, iubirea, infinitul. Dacă, într-o zi, inima voastra va fi muşcată de pesimism şi va fi roasă de cinism sau de egoism, aibă Dumnezeu milă de sufletul vostru de bătrân!” (Irina Răchiţeanu -Sirianu)​

 

Festivalului Culturii Române la Cracovia

În perioada 10-13 octombrie 2013, Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Culturii Române la Cracovia (FCR), un eveniment ajuns tradiţional, a cărui valoare a fost confirmată în anii precedenţi de succesul deosebit în rândul publicului (foto 5).  

Festivalul Culturii Române la Cracovia este cel mai amplu eveniment organizat de ICR Varşovia în 2013 şi un punct de reper în programul de manifestări derulate în Polonia, prin complexitate şi numărul de participanţi. Conceput ca un proiect sincretic, cuprinzând diferite forme artistice şi culturale (muzică, film, literatură, prelegeri ş.a.), FCR se va desfăşura în mai multe spaţii cunoscute din oraş, atrăgând în rândul partenerilor polonezi importante instituţii cracoviene, printre care: Centrul Internaţional pentru Cultură, Universitatea Jagiellonă, Cinematograful Pod Baranami, Biblioteca Voievodală. Urmărind diversitatea şi vizibilitatea, Festivalul va prezenta prin artiştii invitaţi faţete valoroase, actuale ale muzicii, literaturii şi artelor vizuale româneşti.

Un moment deosebit al ediţiei de anul acesta a Festivalului îl reprezintă reluarea activităţii Catedrei de Românistică din cadrul Universităţii Jagiellone. Institutul Cultural Român de la Varşovia va marca acest moment inaugural, alături de conducerea Universităţii, de  cadrele didactice ale Catedrei şi de studenţi, în data de 11 octombrie, punctul central al evenimentului reprezentându-l prelegerea susţinută de prof. Liviu Papadima, prorectorul Universităţii Bucureşti.

Programul din acest an se adresează atât publicului adult, cât şi copiilor, celor din urmă fiindu-le destinate o serie de ateliere pe teme variate, legate de România, dar şi proiecţii de filme de desene animate. O parte din evenimentele Festivalului vor fi urmate de degustări de vinuri româneşti.

 

Încă un premiu pentru „Poziţia copilului”

Filmul „Poziţia copilului” a câştigat cele două mari premii la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur (FIFF, 27 septembrie - 4 octombrie), Belgia: Bayard d’or pentru cel mai bun film şi Bayard d’or pentru cea mai bună actriţă (Luminiţa Gheorghiu). Marele premiu pentru cel mai bun film este dotat cu 30.000 euro de subvenţii pentru distribuirea filmului în Belgia şi în ţările francofone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO