Ziarul de Duminică

Pastele la Biserica Sfantului Mormant

04.05.2000, 00:00 35



In zilele de Paste, Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim devine centrul lumii crestine. De altfel, in biserica se afla o piatra despre care se spune ca e asezata chiar in centrul lumii" sau in centrul Pamantului". Oamenii pun urechea pe aceasta piatra incredintati ca pot auzi gemetele celor din Iad. Biserica Sfantului Mormant este un edificiu imens, asezat deasupra celor mai incarcate de semnificatii locuri de care e legata credinta crestina. Drumul Crucii parcurs de Iisus Hristos se opreste pe stanca Golgotei, unde a fost rastignit. Locul se afla in Biserica langa intrare. Gaura din stanca unde a fost infipta Crucea cu Iisus rastignit este la circa 30 de metri de grota Sfantului Mormant. Intre cele doua repere se afla lespedea pe care Iisus a fost coborat de pe Cruce si uns cu mir dupa traditia evreiasca de inmormantare, iar la cativa pasi este locul de unde Maica Domnului a privit agonia Mantuitorului.

Inca de vineri dimineata, miile de credinciosi se inghesuie animati de o singura dorinta: aceea de a gasi un loc cat mai bun pentru a vedea lumina ce coboara in fiecare sambata de Pasti in jurul orei pranzului, ca marturie ca Iisus Hristos a inviat. Este un spatiu prin excelenta dramatic, nu numai pentru ca pe aceste locuri a fost rastignit Mantuitorul, ci si pentru ca, timp de o zi si jumatate, romani, greci, rusi, polonezi, italieni, nemti, englezi, chinezi, japonezi dau aici lupta vietii lor cu politistii si militarii israelieni, pentru a ajunge cat mai aproape de lumina lui Hristos.

Biserica Sfantului Mormant cuprinde mai multe biserici sub aceeasi cupola: in centru, deasupra mormantului lui Iisus, este un mic lacas aflat in grija Patriarhiei grecesti, iar in jurul lui se afla biserica ortodoxa greaca, biserica catolica, biserica copta si cea armeana. Fiecare dintre acestea au oameni de ordine, de care asculta politistii si militarii evrei. Cei mai activi sunt grecii si armenii, care spun fortelor de ordine ce culoare trebuie deschise prin multime si ce locuri trebuie eliberate.

Multi dintre cei veniti sa vada lumina sfanta, mai ales romaanii, rusii si ucrainenii, sunt oameni saraci, care au strans bani uneori si cate zece ani pentru acest pelerinaj. Unii dintre ei sunt batrani, altii prea lipsiti de mijloace ca sa poata spera ca vor mai ajunge vreodata la Sfantul Mormant. Lacrimile si rugamintile celor care au stat cate 10 - 15 ore in biserica, inghesuiti unii in altii - in picioare, pentru ca nu e destul loc sa te asezi pe pardoseala -, nu sunt luate in seama. Vineri noaptea pe la ora doua, cand fiecare s-a impacat cat de cat cu locul pe care i l-a harazit norocul sau perseverenta, politistii intra in forta si dau afara cu brutalitate cele cateva sute de persoane din jurul Sfantului Mormant. Acest spatiu ramane gol pana dimineata, cand vin invitatii grecilor si armenilor, proaspeti, de-abia ridicati din paturile lor, cerandu-si galagiosi dreptul la un loc mai bun de unde sa poata vedea minunea.

Vine apoi patriarhul ortodox grec si da la o parte pecetile de ceara cu care au fost sigilate usile Sfantului Mormant in cursul diminetii si, dupa ce este controlat de trei politisti in civil, doi musulmani si un evreu, intra si se roaga sa ni se dea lumina. Apar in rastimp si arabii crestini din Ierusalim, care in sunetul tobelor si cu strigate puternice ii cer lui Iisus sa le trimita lumina de Pasti. Vacarmul lor insufleteste pe data multimea, care isi da seama ca momentul se apropie. ai deodata asteptarea e rasplatita. Credinciosii sunt cuprinsi de o mare emotie: unii plang, altii striga de bucurie vazand cum lumina aprinde spontan o candela sau manunchiul de 33 de lumanari (cate una pentru fiecare an petrecut de Iisus pe Pamant) din mainile vreunui fericit credincios. Bumbacul pus de dimineata pe mormant se aprinde si el. De aici iau lumina lumanarile pe care tineri anume pregatiti le duc in fuga in altarele bisericilor. Cei carora nu li s-au aprins lumanarile iau, putin dezamagiti, lumina de la vecinii lor; treptat ai impresia ca biserica a luat foc.

O mare usurare cuprinde atunci multimea, pentru ca Iisus ne-a iertat si anul acesta si ne-a adus Pastele.

"Hristos a inviat", se aude atunci din toate partile, in cele mai diferite limbi ale Pamantului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO