Ziarul de Duminică

Palatul Patriarhiei

Palatul Patriarhiei
15.10.2008, 15:21 201

Actualul Palat al Patriarhiei, de pe Dealul Mitropoliei, a fost construit in 1908 (o prima etapa), iar pana in 1997 a fost sediul Camerei Deputatilor.
Resedinta forului legislativ n-a aparut intamplator pe Dealul Mitropoliei. Congresul de Pace de la Paris, din 1856, care a pus capat Razboiului Crimeii, a prevazut, intre altele, convocarea de adunari (divanuri) ad-hoc care sa se pronunte asupra organizarii viitoare a Principatelor Unite. Divanurile erau alcatuite din reprezentanti ai bisericii si ai marii boierimi. Conform cutumelor vremii, mitropolitul era de drept mai-marele boierilor, singurii cetateni cu drept de vot, dar, prin traditie, el nu-si putea parasi locuinta. Asa se face ca organizarea adunarii deputatilor la Mitropolie a devenit un obicei, motiv pentru care mai multe chilii ale calugarilor au fost unite intr-o constructie capabila sa permita intalnirile Legislativului.
Albumul de fata descrie istoria construtiei acestui palat-simbol al Bucurestilor, se opreste asupra activitatii principalilor arhitecti si ingineri care au contribuit la inaltarea lui si, mai cu seama, dezvaluie pentru prima oara publicului larg imagini admirabile din interior, ca si detalii privind constructia.
Albumul face parte dintr-o serie mai ampla, deschisa in urma cu cateva luni cu Lucrari publice in vremea lui Carol I, carte a aceluiasi profesor Nicolae Noica. Titlul readuce in atentia cititorilor, cu deosebire a generatiilor mai noi, monumente construite in urma cu o suta si mai bine de ani, pe vremea cand Romania intra in modernitate. Este pentru prima oara cand Palatul Patriarhiei, ridicat in urma cu o suta de ani, face obiectul unui studiu aparte. La fel ca in precedentul album, autorul a tinut sa insiste asupra metodelor de constructie de acum un veac, asupra atentiei acordate banului public si asupra seriozitatii si responsabilitatii cu care inaintasii nostri au inteles sa realizeze edificiile trainice cu care ne mandrim si azi. Prin toate acestea, albumul este totodata un prilej de meditatie si un indemn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO