Ziarul de Duminică

Orori la feminin/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

22.09.2016, 23:50 82

Wendy Lower

Torţionarele lui Hitler

Femei germane pe câmpurile naziste ale morţii

Meteor Publishing

Traducere din limba engleză de Eugen Damian.

Cartea lui Wendy Lower investighează rolul femeilor germane pe Frontul de Est nazist. Participarea acestora la Holocaust, inclusiv în postura de ucigaşe sângeroase, a fost în mare măsură ignorată. Autoarea identifică trei niveluri de „contribuţie” – martorele, complicele şi ucigaşele – şi încearcă să extragă motivele care le-au determinat acţiunile.

Pe baza cercetărilor desfăşurate pe durata a douăzeci de ani în arhivele Holocaustului, a accesului la documente post-sovietice şi a interviurilor luate unor martori germani, sunt dezvăluite pentru prima oară acţiunile directe a circa 500.000 de tinere femei pe câmpurile de luptă şi în lagărele de exterminare.

Torţionarele lui Hitler va desfiinţa unele dintre cele mai adânci convingeri privind rolul femeilor în timp de război şi va arăta că genocidul a fost comis şi cu sprijinul şi participarea lor directă, deşi dovezile au putut fi ascunse mai bine de şaptezeci de ani. 

 

Melissa Müller şi Reinhard Piechocki

Alice Herz-Sommer.

Grădina Edenului în mijlocul iadului.

Cea mai longevivă supravieţuitoare a holocaustului

Meteor Publishing

Traducere de Alexandra Catrina Ciornei.

O cutremurătoare poveste despre destinul pianistei Alice Herz-Sommer, cea mai longevivă supravieţuitoare a Holocaustului. Născută în 1903 în Praga monarhiei habsburgice, Praga lui Franz Kafka, a lui Max Brod şi a lui Felix Weltsch, oaspeţi frecvenţi în casa familiei sale, ea îşi descoperă devreme dragostea pentru muzică şi ajunge printre cei mai renumiţi pianişti din oraş. Este însă expusă ostilităţii antisemite încă din copilărie, iar în 1942 mama ei este deportată. Decizia curajoasă de a asculta ultimul sfat al mamei, de a exersa cele 24 de Studii de Chopin, piesele de pian cele mai dificile din punct de vedere tehnic, care le ridică probleme până şi celor mai mari interpreţi, a făcut-o să înţeleagă un adevăr simplu: muzica poate salva sufletul, fiind o cale spre mântuire. Curajul, optimismul şi muzica au fost cele trei secrete care au ajutat-o şi în momentele de cumpănă prin care a trecut după ce a fost deportată la Theresienstadt, odată cu soţul ei şi cu fiul lor în vârstă de şase ani. În cele peste o sută de concerte susţinute în lagăr, ea le-a insuflat speranţă deţinuţilor, în mijlocul unei lumi de foamete, suferinţă şi moarte.

A fost nevoită să sufere şi după eliberare, sub teroarea lui Stalin, să emigreze în Israel şi apoi la Londra, unde s-a stins din viaţă la vârsta de 110 ani, în februarie 2014.

The Lady in Number 6: Music Saved My Life, filmul regizat de Malcolm Clarke şi dedicat acestei femei fără seamăn, ce şi-a învins moartea, a câştigat în anul 2014 Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar de scurtmetraj.

 

Infernul de pe Frontul de Est

Jurnalul unui panzerjäger german

1941-1943

Editată de Christine Alexander şi Mason Kunze

Meteor Publishing

Traducere din limba geramană de Eugen Damian.

Cartea prezintă remarcabilele jurnale personale ale lui Hans Roth, soldat german dintr-o unitate de vânători de tancuri, care a participat la Operaţiunea Barbarossa şi la bătăliile care au urmat pe Frontul de Est. Cele trei caiete de însemnări zilnice au fost descoperite de nepotul acestuia, la 30 de ani după terminarea războiului. Ele conţineau o relatare nemijlocită despre brutalitate, măcel şi moarte, care „nu se potrivea cu niciun film, documentar sau artistic”, despre al Doilea Război Mondial.

La începutul invaziei în Rusia, Hans Roth a făcut parte din batalionul antitanc (Panzerjäger)din cadrul Diviziei 299 infanterie, ataşat Armatei a 6-a germane, de sub comanda lui Walter von Reichenau. Scriind pe măsura desfăşurării evenimentelor, Roth redă misterul şi tensiunea din timpul concentrării forţelor germane la frontiera sovietică în iunie 1941. S-a dezlănţuit apoi asaltul masiv al Wehrmachtului, iar Hans Roth a luptat pe front din prima zi a atacului contra Uniunii Sovietice până în iulie 1944, când a fost declarat dispărut în misiune. Deşi soarta lui rămâne necunoscută, ceea ce a lăsat el în urmă este o incredibilă relatare directă şi personală a sinistrului război purtat de Germania în Rusia. O relatare care a văzut, în cele din urmă, lumina tiparului.

Christine Alexander şi Mason Kunze sunt nepoţii lui Hans Roth, prin intermediul cărora a fost posibilă traducerea acestor jurnale şi completarea lor cu date explicative. Christine locuieşte în prezent în Carolina de Nord, iar Mason în California.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO