Ziarul de Duminică

Orori cambodgiene/ Ziarul de duminică

Orori cambodgiene/ Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

13.06.2014, 00:10 46

Loung Ung

Întâi l-au omorât pe tata

Editura Corint

Traducere: Alfred Neagu şi Junona Tutunea
„O carte importantă... o carte dureroasă, o carte pe care o veţi citi cu lacrimi în ochi.Denver Post 

Născută în 1970, în familia cu şapte copii a unui înalt funcţionar guvernamental, Loung Ung a dus o viaţă privilegiată în capitala Cambodgiei, Phnom Penh, până la vârsta de cinci ani. Apoi, în aprilie 1975, armata khmerilor roşii ai lui Pol Pot a năvălit în oraş, forţând familia lui Ung să fugă şi, în cele din urmă, să se împrăştie. Loung a ajuns într-o tabără de muncă pentru orfani, unde a fost pregătită să devină copil-soldat. Părinţii i-au fost omorâţi, fraţii i-au fost trimişi în alte tabere de muncă, iar cei care au supravieţuit ororilor regimului aveau să se reunească abia după înfrângerea khmerilor roşii.

În 1980, Ung a reuşit să scape din Cambodgia ca supravieţuitoare a regimului khmerilor roşii ai lui Pol Pol, un regim de înfometare a populaţiei şi al exterminării în masă în aşa-numitele „Câmpuri ale morţii”. După ce a emigrat în Statele Unite, a scris trei cărţi în care îşi relatează experienţele de viaţă din anii 1975-2003: cartea de faţă, în care descrie viaţa în Cambodgia între anii 1975-1980; Lucky Child: A Daughter of Cambodia Reunites with the Sister She Left Behind, în care povesteşte despre felul în care s-a adaptat la viaţa în Statele Unite şi despre ceilalţi membri ai familiei rămaşi în Cambodgia, acoperind perioada 1980-2003; şi ultimul volum al  trilogiei, Lulu in the Sky: A Daughter of Cambodia Finds Love, Healing, and Double Happiness, publicat în 2012. Totodată, Loung Ung se numără printre scenaristele filmului documentar de lung metraj Girl Rising (2013), în regia lui Richard E. Robbins, care spune poveştile a nouă fete din diferite părţi ale lumii, supravieţuitoare ale unor traume cumplite, dar care, prin educaţie, reuşesc să spargă barierele prejudecăţilor şi să facă schimbări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO