Ziarul de Duminică

Orgasmul sufletesc

11.11.2008, 15:49 39

Pe entertainment.timesonline.co, Thomas Laqueur, autorul unei Istorii culturale a masturbarii (2003), despre care am scris, candva, chiar in aceasta rubrica, recenzeaza cartea lui Dagmar Herzog despre impactul sexualitatii asupra vietii politice de azi: "Sexul in criza. Noua revolutie sexuala si viitorul politicii americane". Stranepoata a unor pastori protestanti, autoarea sustine ca a copilarit intr-un climat de mare toleranta sexuala, intr-un Sud care nu prea mai avea nimic de-a face cu "Coliba unchiului Tom". Mai mult decat atat, in opozitie cu ipocrizia catolicismului, care a degenerat, de pilda, in abuzurile si perversiunile unor clerici americani, puncteaza ca diferitele culte protestante au fost adesea criticate pentru gradul lor ridicat de acceptare a sexualitatii ca element de civilizatie sine qua non (dreptul pastorilor reformati de a se casatori, "festinurile iubirii" pe marginea carora gloseaza, bunaoara, Metodismul s.a.m.d.).

Asta inseamna ca, la limita, acceptarea se transforma in altceva, "mult mai inalt si mai frumos". Alaturand conceptual "sufletul/ soul" si "orgasmul", se obtine "soulgasm", promisiunea unei mantuiri a hardului prin soft. Care se poate produce inclusiv pe calea sugerata de Lisa Bevere, sustinatoarea abstinentei premaritale! Sexul (re)devine "crestin" prin acceptarea nu a practicilor erotice explicite, ci prin initierea in "sfanta taina a casatoriei".
E si acesta un mod de a reintroduce sexul in politica? Da, prin metafora! Faimosul predicator si politician Pat Robinson, evocat la un moment dat ca posibil candidat la investitura republicana, a explicat, deja, multimii ca Potopul va sterge de pe fata Pamantului orasul Orlando din Florida intrucat membrii Consiliului Municipal au azvarlit Steagul Curcubeului in fata lui Dumnezeu, permitand uniunile civile intre persoane de acelasi sex... ceea ce suna, oricum, mai bine decat sloganul predicatorului baptist Fred Phelps: "God Hates Fags" (Dumnezeu uraste poponarii).
Independent de extremismele de orice culoare, reiese ca, de fapt, e imposibil sa mai elimini, pe cale religioasa, sexul din politica, chiar daca, deocamdata, stindardul bluzitei patate a prematur obezei domnisoare Lewinski nu mai e fluturat atat de ostentativ ca altadata.
De altfel, Herzog nu e la primul ei demers de scoatere in evidenta a legaturilor bolnavicioase dintre stat si morala sociala, cartea precedenta (2005) fiind Sexul de dupa fascism. Memorie si moralitate in Germania secolului XX. Acolo, ea demonstra ca nazistii nu au reusit prea bine in incercarea de formatare a libidoului colectiv, desi erau, prin definitie, adevaratii maestri ai propagandei si manipularii.
Una peste alta (una peste altul/ unul peste altul), sexul este. Exista peste tot, asemenea unui prezervativ cu centrul nicaieri si cu circumferinta peste tot, inclusiv pe buletinele de vot.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO