Ziarul de Duminică

Opere pentru posteritate/ de Ruxandra Garofeanu

Opere pentru posteritate/ de Ruxandra Garofeanu

Autor: Ruxandra Garofeanu

11.09.2015, 00:07 145

Spirit şi solidaritate, opţiuni expoziţionale întru amintirea lui Dan Hăulică, alcătuind o secţiune fundamentală în istoria artelor plastice romaneşti, doreşte să (re)pună în valoare un grup semnificativ de creatori, artişti plastici remarcaţi la timp de critica de specialitate, dar mai puţin cunoscuţi publicului actual, tinerilor, şi prea puţin reprezentaţi în muzeele din ţară.

Elementul dominant al acestui proiect îl constuie experienţa de o viaţă a criticului de artă Dan Hăulică, eminentă personalitate a culturii române contemporane, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă şi ambasador al României la UNESCO. În traseul sau, domnul Hăulică, care s-a dovedit capabil a-şi pune în valoare, optim, însuşirile de umanist devotat comunităţii sale, a selectat şi susţinut o serie de creatori înzestraţi, pictori, sculptori, graficieni remarcabili, ce şi-au păstrat viziunea artistică nealterată de schimbările regimului politic, în lunga bătălie pentru autonomia esteticului. El şi-a dorit, la împlinirea vârstei de 80 de ani, organizarea unei ample expoziţii cu lucrările a circa 65 de artişti, a căror activitate a fost îndeaproape urmărită şi încurajată de el însuşi, stimulându-le perpetuu performanţa, spiritul de amplitudine, autodepăşirea continuă, transformând grupul într-o adevărată falangă cu care România s-a prezentat şi la marile confruntări internaţionale. Nume precum Horia Bernea, Ion Alin Gheorghiu, Geta Brătescu, George Apostu, Ion Nicodim, Aurel Cojan, Wanda Sachelarie Vladimirescu, Vasile Gorduz, Marin Gherasim, Ovidiu Maitec, Georgeta Năpăruş, Ion Pacea, Constantin Flondor, Mircea Spătaru, Neculai Paduraru, Silvia Radu, Constantin Flondor, Ilie Boca, Sultana Maitec, Constantin Blendea şi multe altele, sunt puţin vehiculate; artişti daţi uitării în detrimentul educaţiei culturale, din ce în ce mai precară. Muzeele nu fac faţă acestor imperioase cerinţe ale momentului, galeriile Uniunii Artiştilor Plastici au dispărut în majoritate şi lucrările celor amintiţi mai sus riscă sa se piardă definitiv în depozite improprii, în loc să fie scoase la lumină, din când în când, pentru o nouă confruntare publică, pentru o recitire a mesajului operei lor şi pentru a reflecta, cu alţi ochi, asupra locului meritat în contextul artelor plastice româneşti.

Ne-am propus să oferim publicului o experienţă marcantă prin amploarea şi temeinicia manifestării noastre, o expoziţie de anvergură, adunând laolaltă peste 65 de lucrări de înaltă valoare artistică, în deplină consonanţă cu selecţia sugerată, dar nepusă în practică, de regretatul Dan Hăulică, al cărui gust pentru perfecţiune, pentru fatidicele metafore ale absolutului nu poate fi negat nici măcar de cei care nu l-au agreat. Fin interpret al sincretismelor, desluşitor de adâncime al devenirilor, al curgerilor şi înţelegerii filiaţiilor, conceptul său artistic, concretizat prin lucrările ce vor alcătui expoziţia, constituie un patrimoniu de care va profita, sperăm, posteritatea, cu gratitudinea cuvenită pentru un legat de o asemenea pondere.

Expoziţia şi catalogul, realizate cu această ocazie de Centrul Cultural ArtSociety, în colaborare cu Academia Română, Catena pentru artă, Centrul cultural „M.Eminescu” al primăriei sectorului 2, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, vor deveni repere în domeniul artei contemporane, contribuind la promovarea artiştilor plastici români.

Expoziţia „Spirit şi solidaritate. Opţiuni expoziţionale în amintirea lui Dan Hăulică” se deschide la Galeria Dialog a Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, la 17 septembrie şi va dura până la 1 februarie 2016

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO